Prosessen har vært lang, og før sommeren ble tariffsaken i Arbeidsretten utsatt til over sommeren. Onsdag begynte saken mot Spekter og NRK.
- Det har vært tøft å stå i jobb i sommer. Det er ikke bare, bare å være i konflikt med arbeidsgiver og samtidig stille opp på jobb. Men man må være profesjonell. Samtidig har kollegaene mine backet meg opp, vist omsorg og tatt seg tid til å prate. Det har jeg satt pris på, sier Chelliah til Medier24.
Saken omfatter også oppsigelsen av en annen ansatt i NRK Østlandssendingen.
Chelliah har tro på å vinne fram
Chelliah har tro på at han kan vinne fram.
- Jeg har stor tro på min advokat Knut Skaslien og hans argumenter. Det gjør at jeg tror vi kan vinne fram, sier Chelliah.
Han viser til advokat i Norsk Journalistlag, Knut Skaslien, for den juridiske argumentasjonen i saken.
Skaslien har ikke hatt anledning til å prate med Medier24 tirsdag, men har sendt over sluttinnlegget fra da saken ble utsatt før sommeren.
NJ sine fire påstander i saken er kort oppsummert:
1. Hovedavtalen mellom NJ og Spekter er slik å forstå at det skal anvendes bedriftsansiennitet med mindre det er saklig grunn til å anvende en snevrere utvalgskrets.
2. Den utvalgskrets NRK benyttet ved oppsigelse av Chelliah og hans kollega er tariffstridig.
3. Oppsigelsen av Chelliah og kollegaen er foretatt uten en korrekt ansiennitetsvurdering.
4. Oppsigelsen av Chelliah og hans kollega er tariffstridig og ugyldig
Skaslien skriver blant annet i sitt sluttinnlegg at «den klare hovedregel i norsk rett, er at arbeidstakerrettighetene er knyttet til hele virksomheten».
Skaslien legger i sin argumentasjon blant annet vekt på at det ikke finnes geografiske hensyn til innsnevringen av utvalgskrets, at NRKs økonomiske situasjon ikke tilsier at det er behov for å se på den kretsen man har valgt å se på og at det ikke finnes «vektig praksis» i NRK med oppsigelser på tilsvarende grunnlag.
- Hensyn til ro i resten av organisasjonen
En av tingene de to partene er uenige om er altså valget av utvalgskrets. I nedbemanningen som rammet Chelliah og hans kollega, har man ikke brukt hele NRK som utvalgskrets for vurderingen av nedbemanningen, men kun NRK Østlandssendingen.
Advokat Tarjei Thorkildsen i advokatselskapet Bahr representerer NRK og Spekter i denne saken. Han forteller at NRK står fast på sitt syn om at NRK Østlandssendingen var rett utvalgskrets.
- NRK mener at Østlandssendingen var et saklig og nødvendig valg som utvalgskrets. Det vil være helt umulig å bruke hele NRK som utvalgskrets hver gang man har en mindre nedbemanning.
Han begrunner det blant annet med hensynet til ro i resten av NRK-systemet, og at ansatte som i utgangspunktet ikke er en del av en nedbemanningsprosess vil kunne bli dratt inn i en, om man skal se på hele NRK som utvalgskrets ved alle nedbemanninger.
- Det handler blant annet om hensyn til ro i resten av organisasjonen. Hvis alle små nedbemanninger skal sees opp mot alle NRKs 3500 ansatte, vil ansatte som i utgangspunktet ikke har noe med en nedbemanning i for eksempel Østlandssendingen å gjøre kunne bli dratt inn i en slik prosess. Det vil kunne skape uro i organisasjonen, sier han.