Hanne Bernhardsen Nordvåg pakket tingene sine og flyttet til Alta for å jobbe i NRK Finnmark. Det valget har hun ikke angret på. (Foto: Ksenia Novikova)

Slik fikk de fast jobb i medie­bransjen: Ved å søke lykken i Alta, Vadsø, Vinstra og Bergen

- Plutselig oppdager man at drømmejobben er i Finnmark, sier Hanne Bernhardsen Nordvåg. Vi har spurt fire av dem som valgte seg bort fra Akersgata om deres beste råd.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mer variert arbeidshverdag, større ansvar og muligheten til å lære mye på kort tid.

Det er blant fordelene Ole Gunnar Onsøien (27) i iFinnmark, Hanne Bernhardsen Nordvåg (32) i NRK Finnmark, Silje Josten Lien (30) i Dølen og Ole Alexander Saue (23) i iLaks med trekker fram med fast stilling i en mindre redaksjon utenfor Oslo. 

- Du lærer mye mer

Da Ole Alexander Saue (23) var ferdig med journalistutdanningen i Storbritannia valgte han å holde alle dører åpne. Kort tid senere takket han ja til fast stilling i nisjeavisa iLaks.

De dekker oppdrettsnæringen i Norge tett, men manglende kunnskap om laks skremte ikke Saue fra å sende inn en søknad. 

Ole Alexander Saue, journalist i Mediehuset Sunnhordland. Foto: HENRIK MUNDAL ANDREASSEN

- Før jeg begynte i iLaks var jeg ikke spesielt opptatt av verken laks, fisk eller oppdrett, men jeg så muligheter til å utvikle meg som journalist i en liten redaksjon. Derfor endte jeg opp i iLaks, sier han til Medier24. 

Han tror mange har høy terskel for å søke seg til jobber i nisjemediene.

Selv forteller han at han aldri har lest eller tenkt så mye på laks som i de fire ukene det gikk fra han fikk jobben til han skulle begynne. 

- Mange som er i ferd med å bli ferdigutdannet kunne nok aldri vurdert å søke på en sånn jobb, og tenker nok: «Hva kan jeg om laks?», eller et hvilket som helst annet fagfelt man ikke kjenner. Men det ligger veldig mange muligheter i nisjeaviser, særlig hvis du har evnen til å ta til deg kunnskap på kort tid, sier han. 

   

- Hold dørene åpne 

Hans klare oppfordring er at folk må være åpne for alle muligheter, ikke binde seg til tanken om at man må bo et spesielt sted eller jobbe i en spesiell avis. Og tørre å ta noen sjanser. 

- Folk må ha dørene åpne, spesielt i begynnelsen. Det er i disse redaksjonene man lærer. Jeg har lært så vanvittig mye, ikke bare om laks og oppdrettsnæringen, men også hvordan man som journalist kan komme tett på en bransje som kan være vanskelig å komme inn på, sier han. 

Han understreker at det følger både mye tillit, men også mye ansvar med å være en av få journalister i en redaksjon. 

- Holdningen i redaksjonen er at hvis du ikke kan det, så lærer du det. Så fort du kommer i en mindre redaksjon får du mer ansvar. Det er færre folk som kan hjelpe deg, eller som kan ta de oppgavene du kanskje ikke mestrer helt med en gang. Det er bare å begi seg ut på det, lære mer og spørre om hjelp helt til du kan det, sier han.

Han er ikke i tvil om at man kan få mer verdifull journalisterfaring ved å reise opp og ned langs vestlandskysten og dekke oppdrettsnæringen, enn å være vikar på desken i en hovedstadsavis

- Jeg tror at du lærer mye mer med få kolleger og mye tillit, enn om du sitter fastlåst i - for eksempel - en sportsredaksjon på desken i Oslo, hvor du hver dag skriver om feltet du allerede kan mye om, sier han. 

- Plutselig oppdager man at drømmejobben er i Finnmark

Hanne Bernhardsen Nordvåg (30) jobbet som frilanser og vikar i en rekke Oslo-redaksjoner, før tilfeldighetene ledet til at hun takket ja til et sommervikariat i NRK Finnmark. 

- Jeg kom hit som sommervikar og falt pladask for jobben. Tilfeldigvis hadde de en ledig fast stilling ute, som jeg søkte på og fikk. I løpet av et par måneder snudde jeg opp/ned på hele livet, sier hun. 

Hun opplever at mange har riksmediene og de store Oslo-avisene som sitt drømmested å være. 

- Jeg tror det er viktig å ikke binde seg til tanken om at «her må jeg være, for her skal jeg være», men se mulighetene foran seg for det de er verdt. Plutselig oppdrager man at drømmejobben er i Finnmark. Her fikk jeg en jobb jeg trodde at ikke fantes, etter så mange år i Oslo, sier hun.

- Tusen erfaringer rikere

Alta likner ikke mye på Akersgata. (Foto: Ksenia Novikova)

Selv ble hun overrasket over hvor variert hverdagen på et lokalkontor kunne være: Fra å være videojournalist og intervjue kronprinsen en dag, til å skrive sak om det nye ishotellet som skal bygges den neste.

- Her går mye fortere i svingene. Jeg hadde ikke vært her lenge før jeg ble spurt om å være vaktsjef, sier hun. 

I tillegg legger hun ikke skjul på at det føles trygt å vite hvor den neste lønningen kommer fra. 

- I tillegg var det kortere til å få fast jobb, noe som oppleves som utrolig deilig. Jeg vet hvor mye min neste lønning er på og hvor den kommer fra. Det er mye bra med å jobbe frilans, men alltid et usikkerhetsmoment, sier hun.  

Hun tenker at det aldri er noen ulempe å skaffe seg mange ulike erfaringer. 

- Kanskje går du på noen smeller og tenker at dette var ikke noe gøy. Uansett er du tusen erfaringer rikere, sier hun.

- Fint å få et annet perspektiv 

Våren 2016 var Ole Gunnar Onsøien (27) ferdig på fotojournalistutdanningen i Oslo. Han var lei av å være frilanser, og bestemte seg for å søke jobber utenfor oslogryta. Etter et halvt år fikk han napp, og i januar 2017 flyttet han til Vadsø for å bli journalist i iFinnmark. 

- Vi er ikke en miniredaksjon, men en liten redaksjon. Her er det mulighet til å få mye ansvar. Jeg ble frontsjef for rundt et år siden. På kveldstid og i helgene har man også nyhetslederansvar, og er nesten alene om hva som skal prioriteres av saker og på forsiden, sier han. 

- Blir nok ikke her for evig tid

Ole Gunnar Onsøien, journalist og frontsjef for iFinnmark.no/Finnmarken

- Det er fint å få et litt annet perspektiv, etter å ha bodd mange år i Oslo, Trondheim eller en annen stor by. Da er det noe helt annet å komme til Vadsø som har 6000 innbyggere, sier han. 

Han tror distriktsperspektivet kan komme godt med den dagen han søker seg videre. 

- Det er kanskje et poeng at hvis man aldri har bodd i distriktene, så skjønner man  seg så heller ikke så godt på distriktsnorge, sier han. 

Han har ikke noe hastverk, men er likevel klar på at han sannsynligvis ikke blir boende i Vadsø for resten av livet. 

- Tror ikke jeg blir værende her for evig tid, sier han. 

- Det verste som skjer er at det ikke funker 

Silje Josten Lien (30) tok sin utdanning i Bodø, og flyttet en del rundt før hun landet jobben som journalist i avisa Dølen, som holder til i Gudbrandsdalen. Hun er klar på at det kan være lurt å utvide horisonten sin hvis man ønsker seg en fast jobb i bransjen. 

Silje Josten Lien er journalist i Dølen. Foto: Anne Marte Før 

- Mesteparten av Norge er utenfor ring 3, og jeg tror det kan være lurt å utvide horisonten sin hvis man ønsker å få jobb. Mange søker seg til Oslo, men det er mye mer ved Norge enn hovedstaden, sier hun. 

Det er ikke første gangen hun pakker sammen og flytter til et helt nytt sted. Hun tror det er sunt å utfordre seg selv på den måten. 

- Jeg bodde tre og et halvt år i Valdres før jeg kom hit. Der kjente jeg ingen og visste egentlig ikke hva jeg gikk til. Gjorde det samme nå også. Her kjente jeg ingen, hadde ikke noe nettverk, men jeg tenker som så at det er litt sunt å utfordre seg selv, sier hun. 

Og om det ikke er full klaff første gangen, er det ingenting i veien med å søke seg videre. 

- Det verste som skjer er at det ikke funker, og da kan man bare finne på noe annet. 

- Det er tøffere å få faste jobber, sier Volda-dekan

Dekan ved avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, sier at de opplever at studentene i stor grad lykkes med å få relevante jobber. 

- Mange av studentene hos oss er ute i jobb rett etter at de er ferdige med bachelorgraden. Mange er i de store mediehusene, men noen er også i mindre mediehus, sier hun. 

Dekanen er likevel klar på at det for mange er mer krevende å skaffe seg fast jobb enn det var tidligere. 

- Det er tøffere å få faste jobber enn tidligere, det er det, sier hun.

Powered by Labrador CMS