Kulturminister Trine Skei Grande (V) har varslet flere grep for å både endre og løfte mediefeltet politisk. Blant annet ønsker de å gjøre flere omskiftninger med mediestøtten.
Men det hele både har tatt, og tar alt for lang tid, sier stortingsrepresentant Kristian Torve (Ap), som sitter i Kultur- og familiekomiteen på Stortinget, som vara til Trond Giske.
– Stått i ro i fire år
Han reagerer på at Skei Grande skylder på Stortinget ved å uttale at mediepolitikken har lidd av at «man har hatt det alt for travelt og når alt skal skje så raskt, så er det ofte at det tar lenger tid i politikken».
-Nå har mediepolitikken stått nærmest i ro i fire år. Jeg registrerer at Grande forsøker å legge skylden for det på Stortinget fremfor å innrømme at mediepolitikk ikke har vært særlig viktig for hennes forgjenger og Høyre og FrP, sier Torve til Medier24 og fortsetter:
– I stedet for å ta tak i viktige utfordringer for norsk mediebransje, har Høyre og FrP trenert og utsatt store saker som burde ha vært løst nå, som for eksempel finansieringen av NRK. Jeg forventer et taktskifte av Grande, for mediebransjen har ikke råd til mer uforutsigbarhet nå.
Han mener at initiativene som har kommet i mediepolitikken, er det Stortinget som har kommet med - og trekker fram fra Arbeiderpartiet la fram forslag om ny medieansvarslov og ny innretning av pressestøtten.
– Nå venter vi utålmodig på oppfølgingen av mediemangfoldsutvalget. Stortinget har etterlyst handling i flere år, og nå forventer vi at den nye kulturministeren skjærer i gjennom og begynner å levere.
Pressestøtten mer ned?
I Jeløya-erklæringen, som er Høyre, Frp og Venstres regjeringsplattform, skriver de om mediestøtten:
Kulturministeren uttalte til Medier24 at hun hadde håpet at man kunne se flere av mediestøtteordningene sammen.
Modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold av utgivelser på ulike plattformer, norsk journalistisk innhold, og videreføre innovasjonsordningen for digital medieutvikling.
Torve er ikke like optimistisk:
- Å «Modernisere pressestøtten» høres ut som noe FrP har fått gjennomslag for, og det betyr det samme nå som i forrige stortingsperiode: etter fem år på rad med kutt, skal pressestøtten tydeligvis videre nedover. Her er jeg helt tydelig: det samlede nivået på mediestøtten må ikke kuttes, men samtidig må vi utvikle ordninger som faktisk bidrar til innovasjon og overgang til nye plattformer.