Rødt-politiker og tidligere Klassekampen-journalist Mímir Kristjánsson likte ikke NRKs vinkling på saken om Jonas Gahr Støre (innfelt).
Rødt-politiker og tidligere Klassekampen-journalist Mímir Kristjánsson likte ikke NRKs vinkling på saken om Jonas Gahr Støre (innfelt).

Reagerer på Giske-vinkling etter Støre-intervju: – Forventer mer av NRK

Statskanalen mener derimot at de har sitt på det tørre.

Publisert

Onsdag kveld publiserte NRK en sak der de skrev at Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ikke ville utelukke Trond Giske til en plass som statsråd, etter at Støre ikke ville svare på et direkte spørsmål om emnet. 

Det liker Rødt-politiker og tidligere Klassekampen-journalist Mímir Kristjánsson, svært dårlig.

– Det jeg ikke synes er bra, og reagerer på ved NRKs sak, er den delen av intervjuet som handler om et mulig Giske-comeback ved et eventuelt regjeringsskifte, sier han til Medier24. 

Kristjànsson mener NRK med denne saken får leserne til å tro at Giske er aktuell for en statsrådspost, uten å ha grunnlag for det. 

– Jeg reagerer også på at NRK slår opp denne saken som om Støre har åpnet for å ta inn Giske i sin potensielle regjering. Slik vinkles, leses og deles denne saken, og det forstår alle, sier han og fortsetter:

– Men, jeg som leser er ikke klokere på om Giske er aktuell for dette, etter å ha lest denne saken. Den inneholder ingenting annet enn at Støre ikke svarer på spørsmålet.

– Forventer mer av NRK

Kristjánsson sier samtidig at han hadde forventet mer av NRK enn den tabloide vinklingen saken har.

– Jeg forventer mer av NRK både på grunn av at de er statsfinansierte, men også fordi de er et seriøst medium, som har enormt stor troverdighet blant befolkningen, sier han bestemt.

Så kommer han med en bemerkning rettet mot den journalistiske fremgangsmåten i saken.

– Å stille spørsmål man vet at kildene ikke kommer til å svare på, for så å slå opp at de nekter å svare er vel en slags  journalistisk metode, sier han og legger til:

– Støre sier at det ikke er naturlig å svare på det spørsmålet. Han sier ikke at han ikke vil utelukke at Giske kan komme til å bli statsråd.

Kritikken til tross, innrømmer Kristjánsson at statskanalen teknisk sett har dekning for måten de har valgt å vinkle saken på. 

– Dette er ikke en PFU-sak i mine øyne, og man kan si at de har teknisk dekning for det, men alle skjønner at dette leses som at Giske er på vei tilbake i regjering. Slik er det ikke mulig å tolke situasjonen for øyeblikket, sier han.

I tillegg til Giske-uttalelsene, handler også NRKs sak delvis om Arbeiderparti-representantene Jette Christensen og Marianne Marthinsen.

De to Ap-kvinnene har signalisert at de trekker seg ut av politikken, blant annet som følge av Giske-saken og andre personalkonflikter. 

Rødt-politiker Kristjánsson reagerer også på denne sammenkoblingen i NRKs sak. 

– Når dette så kobles opp med Ap-kvinnene som har trukket seg, blir det hele en spesiell suppe. Det virker som om Støre sier «Heia Giske, fuck kvinnene» - og det gjør han virkelig ikke.  

 

Mimir Kristjánsson
Mimir Kristjánsson

NRK forstår ikke kritikken

NRKs fagredaktør Marius Tetlie er ikke enig i kritikken fra Kristjánsson.

– Vi har ikke sagt at Støre åpner for at Giske kan bli statsråd. Vi refererer til, og vinkler på at han ikke utelukker det, sier Tetlie til Medier24.

– Jeg vil også si at spørsmålet som ble stilt fra vår journalist, ikke er et generelt et om statsrådskabalen, men et spørsmål om hvilke posisjoner en som har mistet verv grunnet brudd på partiets retningslinjer om seksuell trakassering kan ha, sier han. 

NRK mener det var relevant å stille Støre spørsmålene de gjorde, forklarer Tetlie.

– Arbeiderpartiet konkluderte i sin tid med at daværende nestleder Giske hadde brutt interne retningslinjer mot seksuell trakassering, som førte til at Giske gikk av, sier han og fortsetter:

– I etterkant har flere i Ap fortalt om strid og maktkamper i partiet, og vært kritiske til håndteringen av Giske-saken. På bakgrunn av dette, stilte vi spørsmålene vi gjorde til Jonas Gahr Støre, forklarer Tetlie.

– Hører hjemme i saken 

Når det gjelder Kristjánssons kritikk av NRKs sammenkobling mellom et mulig Giske-comeback og kvinnene i Arbeiderpartiet som ikke stiller til gjenvalg, svarer Tetlie: 

– Vi mener også at det var relevant å spørre Arbeiderpartiets leder om hva han tenker om at flere sentrale kvinner i partiet ikke stiller til gjenvalg, og at de oppgir nettopp konflikter etter Giske-saken som en av grunnene til at de gir seg.

 – Svarene vi fikk er journalistisk interessante og hører hjemme i en sak der Støre blir spurt om Giske og hans muligheter for politiske verv. Svarene er også gjengitt på en redelig og ryddig måte.

Tetlie minner også om at NRK intervjuet politisk kommentator Kato Nykvist direkte på Dagsrevyen rett etter at TV-innslaget med Støre ble sendt.

– Kommentatoren fra Adresseavisen holdt det for usannsynlig at Giske eventuelt kunne bli statsråd igjen. I den sammenhengen ble det gjort en politisk analyse, og noen hundre tusen seere fikk sette intervjuet inn i en større kontekst, sier han til slutt. 

Medier24 har forsøkt å komme i kontakt med Jonas Gahr Støre for en kommentar, men foreløpig uten hell. 

Til Dagbladet sier Støre uttalelsene tolkes på en annen måte enn de var ment som. 

– Det var to ulike spørsmål i det intervjuet; om statsråder i en framtidig Ap-ledet regjering gir jeg ingen kommentar nå, først skal vi bidra til å vinne valg, uttaler Støre en skriftlig melding til avisen, og fortsetter:

Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter.
Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter.

– Når det gjelder de kvinner og menn som ikke tar gjenvalg, ser jeg at uttalelsen blir tolket som refs av dem som velger å gi seg på Stortinget, det var det på ingen måte ment som.

Powered by Labrador CMS