TÅREVÅTT: Rett før han møter Medier24 har Jarle Roheim Håkonsen fått mange lange klemmer fra gode kollegaer gjennom mange år. Noen tårer ble det også. Eira Lie Jor
Derfor stolte Jarle Roheim Håkonsen (49) på magefølelsen og takket ja til ny jobb i Arbeiderpartiet
- Jeg skjønner alle som synes det er rart, for jeg synes det er rart selv, sier Dagsrevyen-ankeret. Nå vender han nesa mot Løvebakken og nye utfordringer i Arbeiderpartiet.
Medier24 møter han på Marienlyst rett etter at han har hatt en lang runde med gode kollegaer i NRK. Det har vært både lange klemmer og mange tårer.
Og selv om det blir tungt, forteller han at han kjente seg klar for nye utfordringer.
- Jeg var klar for nye utfordringer etter mange år her. Jeg har vært i NRK i 24 år, og har egentlig rundet spillet her, og gjort alle de morsomme tingene minst to ganger, sier Roheim Håkonsen til Medier24.
Se videointervju med Roheim Håkonsen nederst i saken
- Gøy å jobbe med folk som brenner for noe
Arbeiderpartiet seiler ikke nødvendigvis i medvind om dagen, og Roheim Håkonsen håper han kan få bidra til at de klarer å snu den trenden.
- Det er en kjempeutfordring å komme inn i Arbeiderpartiet nå, hvor de jo er i oppoverbakke. Jeg tror det kan være god timing å bli med og løfte Arbeiderpartiet opp igjen, for opp er jeg rimelig sikker på at de skal.
Han var streike-sjef under NRK-streiken i vår, og forteller at den bidro til at han kjente på at han trives med å vise engasjement for en sak, stå på krava og få gjennomslag for det han jobbet for.
- Jeg følte ikke at jeg oppførte meg annerledes enn jeg pleier, men mange sa at det var rart å se deg med hånda i været og stå på krava, sier han.
- Jeg oppdaget at jeg liker å bruke de sidene av meg selv. Selv ikke journalister er objektive hele tiden. Vi mener ting, men vi undertrykker det jo. Nå synes jeg det er gøy å jobbe med folk som brenner for noe.
Og selv om det politiske engasjementet er litt rustent, er det ikke helt nytt for Roheim Håkonsen. I ungdommen hadde han noen år i AUF, før han la politikken på hylla, først til fordel for statsvitenskapstudier, så til fordel for en jobb i NRK.
Stolte på magefølelsen - og hoppet i det
Han forteller at det ikke er spesielt lenge siden han fikk forespørselen om at han ville ta jobben. Først kom telefonen fra ledelsen i stortingsgruppa, som ville diskutere mulighetene for at kunne tre inn i stillingen som kommunikasjonssjef.
Så kom telefonen fra Jonas Gahr Støre. En telefonsamtale ble til et møte, for å få vite mer om hva stillingen innebærer.
- Etter det brukte jeg en ukes tid på å tenke meg om, før jeg takket ja.
- Hva var det som gjorde at du sa ja?
- Det var egentlig magefølelsen. Det er bare å gutse og tørre hoppe i noe, når det er noen som ber deg om å gjøre en jobb for dem, og som virkelig sterkt, sterkt ønsker at du skal gjøre det. Det er en uvant følelse, sier han.
Følelsen er uvant, fordi man i NRK-systemet fort kan bli én av mange medarbeidere, uten at det er kritikk rettet mot NRK. Slik blir det fort på en stor arbeidsplass.
- NRK er en svær butikk, hvor den enkelte medarbeider ikke akkurat daglig får høre «vi trenger deg» og får klapp på skulderen.
Men det betyr også at han lot seg sjarmere av at noen satte pris på de egenskapene og siden ved han selv som han ikke får brukt i NRK-jobben.
- Det var noen som sa at de ville bruke deler av min personlighet som jeg ikke får brukt til daglig og min måte å kommunisere på, forsøksvis med å være varm og åpen, med litt humor, sier han.
- Jeg synes det er rart selv
- Hvordan er det å gå fra en så profilert stilling i NRK til en så profilert stilling i norsk politikk? Blir det ikke litt rollerot?
- Rollerot håper jeg det ikke blir, men det blir en veldig miks nå. Jeg skjønner alle de som synes det er rart, for jeg synes det er rart selv.
Han forteller at han selv har kjent på følelsen av at det er en rar overgang - den mellom journalsitikken og politikken - når tidligere kollegaer har takket for seg og gått fra Marienlyst til Løvebakken.
- Jeg er ikke den første som har gått den veien, og tidligere har jeg synes det ikke var så veldig stilig når andre har gjort det, så jeg forstår de som ikke synes det er så stilig når jeg gjør det.
- Bidrar denne overgangen til å gi et inntrykk av at NRK er venstrevridd?
- Nei, jeg tror ikke det. Høyre har hentet to eller tre av mine kollegaer de siste to årene, så i så fall er vi mer høyrevridd enn venstrevridd, sier han.
Han forteller at det er flere aspekter ved både journalistikken og NRK han kommer til å savne.
- Jeg kommer til å savne gjennomslagskraften man har når man driver god og objektiv journalistikk. Men først og fremst er det vennene i NRK jeg kommer til å savne mest, sier han.
For han ble høydepunktet i den journalistiske karrieren tiden som NRK-korrespondent i Brüssel.
- Da fikk jeg jobbe med journalistikkens reneste, pureste del. Å se ting som skjer, og ringe hjem og fortelle om det.
For selv om han nå går inn i oppsigelsestiden, blir han ikke å se på skjermen i NRK framover.
- Jeg skulle egentlig ha Dagsrevyen i kveld, men jeg ba selv om at jeg ikke skulle få mer skjermtid. Jeg minnet dem på at de må finne en vikar i går kveld, sier han.
Enn så lenge er det uklart akkurat når Roheim Håkonsen forlater NRK, hvor lang oppsigelsestiden blir og når han begynner i Arbeiderpartiet.