(PRESSENS HUS): Onsdag var det duket for debatt om regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.
Et av temaene som ble tatt opp var tallet finansdepartementet har lagt til grunn for pris- og lønnsvekst i kulturdepartementet.
– Det er ingen som har sagt at pris og lønnsjustering som er lagt til grunn i kulturbudsjettet er lavere enn det Trygve legger til grunn i sin gule bok med rundt ett prosentpoeng, sier mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen.
– Skremsels-propaganda
I den gule boken som det blir referert til legges det opp til en prisvekst på 3,8 prosent og en lønnsvekst på 4,9 prosent. I kulturbudsjettet er det en fremskriving på 3,6 prosent.
– Hvor er logikken? Hvilke tall skal vi tro på?, spør Pettersen.
Han får svar fra Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg.
– Dette er tullete å diskutere, svarer Solberg.
Han viser til at utgangspunktet er en beregningen fra finansdepartementet.
– Man prøver å være spåmenn. Man kan si at finansdepartementet ikke var så flinke til å vurdere i fjor, men det var heller ingen andre. Nå er det en diskusjonen om hva man vil tro på neste år.
Han mener tallet som blir lagt til grunn i kulturbudsjettet er det man tror vil være pris- og lønnsveksten neste år.
– Det er ingen politiske kutt i dette. Det er en vurdering av pris- og lønnsvekst neste år. Bommer man, så sier regjeringen at man vil komme med penger på revidert. Skremselspropagandaen de prøver å fyre opp er ikke der, sier Solberg som mener det er en avsporing.
Dette får Venstres Grunde Almeland til å reagerer sterkt.
– Det er ingen avsporing. Det er deres finansdepartement som legger til grunn forskjellige tall. Jeg synes det er veldig spesielt at du står her og anklager oss for å skape en form for skremselspropaganda fordi vi stiller et helt grunnleggende spørsmål, sier Alemeland.
Han regner med at posisjonspolitikerne på Stortinget har stilt det samme spørsmålet som et kontrollspørsmål til sin egen regjering.
– Hvis dere ikke har gjort det, så har dere ikke gjort jobben deres.
– Underfinansiering
Høyres Pettersen mener tallene som blir lagt til grunn går utover innovasjonskraften og muligheten til mediene. Samtidig trekker han inn at opposisjonen ble kritisert for sine ABE-kutt som var på et halvt prosentpoeng.
– Denne regjeringen har hatt en underfinansiering langt over ABE-kravet for NRK.
Solberg reagerer på at Pettersen sidestiller ABE-kuttene med dagens regjerings statsbudsjetter.
– Det var kutt med en vurdering om hva pris- og lønnsveksten skal være, sier Solberg og påpeker at regjeringen ønsker å følge opp bevilgningene i tråd med den faktiske pris- og lønnsveksten.
Tidligere i år kom regjeringen med revidert statsbudsjett. Her fikk blant andre NRK oppjustert sin støtte etter at pris- og lønnsveksten var høyere enn det regjeringen la til grunn i statsbudsjettet for i år.
Pettersen mener det ikke gir statsfinansierte bedrifter som NRK en god forutsigbarhet.
– Spåmenn eller ikke. Du kan ikke si til NRK: nå sier du opp 40 eller 60 årsverk, men hvis vi har regnet feil så kommer det penger i mai. Da kan du ansette dem igjen. Det er ikke slik det funker, sier Pettersen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no