– Dette var jo veldig bra det. Mye bedre uten programleder, fleipet helseminister Bent Høie (H) i går etter å ha deltatt på deres første «Facebook Battle» på Stortinget i går.
Mandag gikk Høyre og Arbeiderpartiet altså «live» fra vandrehallen på Stortinget for å diskutere uten journalister til stede.
Der hadde han utfordret helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen til debatt, for å snakke om nettopp helsepolitikk. I litt over 11 minutter fikk de to politikerne bruke tilmålt tid for å legge fram sine argumenter.
Se hele debatten mellom helseminister Bent Høie fra Høyre og helsepolitisk talsmann Torgeir Michalsen fra Arbeiderpartiet nederst i denne saken.
Kan ta saker mediene ikke tar
Høyres digitalsjef Christian Laland sier de ikke er fremmed for flere slike debatter fremover:
– Vi ville kjøre uten ordstyrer og programleder, for å la politikerne snakke ut. Derfor brukte vi en sjakk-klokke, som holdt styr på at de fikk fem minutter taletid hver, så det ble likt.
– Først og fremst var dette en test for oss, for å sjekke om dette er noe vi skal begynne å gjøre mer av. Også er det en fin arena for å få ut de sakene som er viktige for oss, men som de vanlige mediene kanskje ikke vil ta, sier Laland til Medier24.
«Sprer usannheter»
I utgangspunktet kom ideen til debatten etter en sending i Dagsnytt 18 på NRK der de to politikerne snakket om helsekøer.
Uenigheten var så stor at de hadde behov for å snakke mer om det.
Da Arbeiderpartiet la ut en post på Facebook om at Høyre snakker usant, fikk de følgende reaksjon fra Høie:
Arbeiderpartiet sprer feil informasjon om ventetider til norske sykehus. På tide å få fakta på bordet. Bent Høie utfordrer Torgeir Micaelsen til Facebook-battle.
Det var viktig for partiene at det skulle se profesjonelt ut - derfor hadde de ordentlig utstyr med skikkelig kamera, lys- og lydrigg.
– Nå skal vi se om vi er fornøyde, men jeg ser ikke bort ifra at vi kommer til å utnytte de mulighetene her fremover også, Laland.
Det har kommet noen reaksjoner fra journalister, blant annet programleder Fredrik Solvang i Dagsnytt 18, som skrev:
– Er dette en måte for dere å unngå «den brysomme journalisten»?
– For oss er det ikke snakk om at vi vil unngå «brysomme journalister», men for oss handler det bare om at vi ønsker å komme ut med vårt budskap og dette er en fin arena for oss å gjøre det på. Vi tar en oppsummering nå og ser på hva vi kan gjøre bedre, men det er klart at vi skal ikke ta levebrødet fra journalistene, det skal vi ikke, sier Laland.
Skal ikke kaste ut politiske journalister helt ennå
Politisk rådgiver Silje Grytten i Arbeiderpartiet sier de prøver å nå velgerne på nye måter og at de likte det nye formatet. Facebook-debatten utfordret dem til å tenke nytt, der de selv bestemte tema, tid og sted - uten debattleder.
– Vi synes dette var veldig gøy. Jeg tror ikke dette blir den nye arenaen for politisk debatt, men man kan nå nye grupper på en annen og fremtidsrettet måte.
– Vi var smått bekymret for å slippe politikerne våre uten noen som styrte debatten, men det gikk jo veldig bra, for de hadde tilmålt tid. Begge følte også at de fikk fremmet budskapet sitt på en god måte, så alt i alt var det en jevn debatt, sier hun.
Hun innrømmer at det kanskje ikke var den store seerskaren, men håper at de nådde fram til de som kanskje ikke ser og hører Politisk kvarter klokken 07.45 i NRK.
– Vi skal ikke kaste ut de politiske journalistene og debattlederne helt ennå, de har en viktig funksjon med sitt kunnskapsnivå, men dette var et morsomt stunt som vi gjerne prøver ut igjen, sier hun.
– Vi har behov for å nå ut med budskapet vårt og er det viktig for oss å være på sosiale medier der velgerne er, sier hun.
Pressen er kritisk
Nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag er kritisk til at politikerne løser dette selv uten journalister til å undersøke om det de sier er sant.
– På den ene siden kan jeg forstå politikerne som synes det er deilig å kunne bestemme selv hvilke spørsmål de skal få, men på den andre siden mener jeg de som folkevalgte, bør være den første som lar seg blir intervjuet og stilt kritiske spørsmål til. Jeg håper ikke dette betyr at de vil stille mindre opp for journalistene, for jeg vil oppfordre de til gjøre det enda mer og være mindre redde for redaksjonenes uavhengige måte å dekke dem på.
– De velger å gjøre det uten en programleder, da tenker jeg at man ikke helt skjønner hva en programleders funksjon er. Programlederens rolle er ikke å være vanskelig, men å passe på at temaet blir belyst, slik at borgerne av Norge får vite nok til å delta i demokratiet.
– Hva tror du er grunnen til at de velger å ha en slik debatt uten journalister som ordstyrere?
– De synes sikkert det er deilig å slippe kritiske spørsmål. Politikerne bør ønske at journalister ser dem i kortene og stiller kritiske spørsmål og ber de svare og forklare hva de driver med. Så kan jeg forstå at man føler at man ikke får de spørsmålene man har lyst på og at spørsmålene er for vanskelige, men de er der for en grunn. Man kan altså ikke bare spørre om det politikerne har lyst til å snakke om.
– Noen ganger er det viktig å snakke om de ubehagelige tingene og det kan faktisk være det viktigste for velgerne å få vite om. Det er journalistens jobb og det kan jeg ikke se at de får uten en uavhengig journalist tilstede.
Hun mener at Norge har svært mange dyktige debattledere og utspørrere som heller bør ta jobben enn dem selv.
– Programleder Fredrik Solvang i Dagsnytt 18 er en dyktig utspørrer og en tøffing som er forberedt, som har lest seg opp og forstått temaene. Jeg forstår at det er utfordrende for politikerne å sette seg i studio hos han, for da må de faktiske svare på det han spør om. Nå som de bruker tiden på å være i dueller med hverandre på Facebook, håper jeg de prioriterer minst like mye tid på å la seg spørre ut av kritiske og uavhengige programledere, sier Frantzen.
Dialog uten brysomme spørsmål
Kjersti Løken Stavrum er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og nå administrerende direktør i Stiftelsen Tinius.
Hun tror man kommer til å se mer av slike initiativ fra blant annet de politiske partiene.
– Det er en dialogform uten brysomme spørsmål. Hvis du ser det fra seernes ståsted, har det jo en informasjonsverdi, men for politikerne handler det om å ikke ønske å utsette seg for journalistikk.
Hun mener et viktig perspektiv er å forstå hva det innebærer å utsette seg for det frie og uavhengige perspektivet, som journalistene har.
– Jeg opplever at stadig flere forstår hvilken ulempe det er at journalistikk, som kraft i demokratiet, blir mindre kraftfullt i vår tid. Det et faktum at man kan gjøre det slik partiene nå gjør og at alle er sin egen mediekanal der de kan formidle hva de vil.
– Det er også et faktum at mange synes journalister stiller feil spørsmål og vinkler feil, ut i fra hva de selv skulle ønske. Før hadde de ikke muligheten til å gjøre noe med det, men nå har de altså det, sier Løken Stavrum.
– Alle disse nye gråsonene i dette landskapet er nyanser av innholdsmarkedsføring og det eneste budskapet som ligger i dette er at det er viktig at journalistene bruker tiden sin på ren journalistikk, på nettopp å være kritisk og undersøkende.
Se hele debatten mellom helseminister Bent Høie fra Høyre og helsepolitisk talsmann Torgeir Michalsen fra Arbeiderpartiet her:
Torgeir Micaelsen mot helseminister Bent Høie om køer og ventetider ved sykehusene. #facebookbattle