Dagsavisen vurderer aviskrig i Trondheim: Vil gjenopplive Arbeider-Avisa som lokal dagsavis med egen redaksjon

- Skal lage en prøveutgave og utrede marked, sier Eirik Hoff Lysholm.

Publisert Sist oppdatert

Som kjent en tid har Dagsavisen vurdert å satse sterkere i Trondheim. I fjor fikk Dagsavisen rettighetene til navnet og domenet Arbeider-Avisa fra LO i Trondheim.

Og har siden vurdert hva som skal skje der, på samme måte som man har reetablert gamle aviser i Drammen, Moss, og ikke minst Rogalands Avis.

Det er imidlertid stor forskjell på de nevnte avisene. I Drammen og Moss er det tre-fire journalister og 20 prosent lokalt stoff, mens Rogaland Avis er et «fullkomment lokalt mediehus» med rundt 50 prosent lokalt innhold og stab.

- Nå vil vi utrede om RA-modellen kan være bærekraftig i Trondheim. Tidligere har vi tenkt at vi bare skulle gjøre en satsing med 20 prosent lokalt stoff og tre-fire journalister, sier Dagsavisens publisher og «konsernsjef» i minikonsernet Mediehuset Dagsavisen, til Medier24. 

Skal lage prøveutgave og bruke tid

Mandag hadde Mediehuset Dagsavisen styremøte, med årets store strategidiskusjon. Styret gjorde blant annet følgende vedtak:

Styret gir sin tilslutning til at det kan produseres en ambisiøs prøveutgave av Arbeider-Avisa for fulldistribusjon i Trondheim før lokalvalget. Endelig beslutningsgrunnlag vedrørende trondheimssatsing skal deretter legges fram for styret basert på erfaringer og respons etter prøveutgaven.

Publisher Lysholm, som nylig ble kåret til Årets redaktør, sier at man skal vurdere nøye om markedet er til stede for en langt større satsing enn opprinnelig tenkt.

- I stedet for å lansere en mindre utgave, med forholdsvis lav økonomisk risiko, ønsker styret at vi først skal produsere en prøveutgave med samme ambisjonsnivå som det vi har for Rogalands Avis. Deretter skal vi bruke noe lengre tid på beslutningsprosessen. Prøveutgaven vil ha rundt 50 prosent lokalt innhold, sier Lysholm.

Arbeider-Avisa gjenoppstår?

Det kan altså borge for at Arbeider-Avisa gjenoppstår, og kanskje skjer det før et spennende lokalvalg i en by der venstresida fortsatt har makta.

Den originale Arbeider-Avisa i Trondheim gikk inn i 1996, dog med et kort forsøk på gjenoppliving i 2008. Da blant annet med SV-politiker Snorre Valen på laget. Det var som ukesavis og et miniprosjekt som relativt raskt endte med konkurs. 

Denne gang er det altså snakk om en ‘årntli dagsavis med digital satsing. Og samtidig som man lager prøveutgave, skal Dagsavisen vurdere både marked og samarbeidspartnere.

- Arbeider-Avisa vil eventuelt kunne være permanent tilbake 20 år etter nedleggelsen. Vi har fått i oppdrag å kartlegge alle muligheter for samarbeid, gjerne med andre redaksjoner eller salgsmiljøer, sier Lysholm.

Powered by Labrador CMS