Denne uken fortalte Medier24 om det nye programmet til Dagens Næringsliv og Aptoma, som kommer til å revolusjonere hvordan man lager papiraviser.
Systemet vil også bli tatt i bruk av Budstikka.
Selv om det betyr effektivisering og kostnadskutt for avisene som tar i bruk systemet, får det også konsekvenser for alle de ansatte som har jobba med papiravisa.
– For 10-15 år siden var det rundt 16 som jobbet med papirproduksjon blant ombrekkere, redigerer og annet. Før nyttår i fjor var det seks personer knyttet til ren sideproduksjon av nyhetsavisen. Når vi er ferdig her, skal vi være én redigererstilling, sa produksjonsredaktør i DN, Bjarne Dramdal Erichsen om konsekvensene av det nye programmet.
– Trist
Anita Hoemsnes er tillitsvalgt for journalistene i Dagens Næringsliv. Hun forteller at de ser på det nye systemet som en mulighet, selv om det har negative konsekvenser for enkeltansatte.
– Det er vanskelig å motsette seg teknologisk utvikling, som så opplagt gir store fordeler for bedriften, sier Hoemsnes til Medier24.
Hun mener uansett at det er en trist utvikling for de ansatte som omleggingen rammer.
– Samtidig er det trist at man nå ikke får brukt den kompetansen de som har sittet i mange, mange år med redigering i andre stillinger på huset, sier hun til Medier24.
Det kan være alt fra presentasjon, digital grafikk og utvikling, felter som flere av dem allerede jobber på, sier hun.
Kunne vært løst med flytting
I vår kom de første tilbudene om sluttpakker til deskansatte i DN, og etter flere runder internt forteller Hoemsnes at ingen av de som står i fare for å miste jobbem har takket ja til sluttpakkene.
Hun sier at ledelsen har gått videre med nedbemanning av to personer.
– Vi mener dette kunne vært løst med å flytte folk til andre posisjoner, og har kjempet veldig for det, men har ikke nådd fram, sier Hoemsnes.
Den interne nedbemanningsprosessen er imidlertid satt på vent grunnet andre interne prosesser i avisa.
– Jeg håper den ekstra tiden gjør at man finner andre løsninger internt, sier hun.
Skeiv kjønnsbalanse
Før sommeren omtalte Medier24 muligheten for at det nærmest kan bli sittende bare menn igjen i deskfunskjoner i DN. Den muligheten er der enda, ifølge Hoemsnes.
– Det vil føre til at en dårligere kjønnsbalanse blir enda dårligere. Kan sitte igjen med én til to kvinner i deskfunksjon, sier hun.
Da Medier24 skrev den saken tidligere i sommer, sa Erichsen at kvalifikasjoner og ikke kjønn lå til grunn for ansettelser i DN, men at de hadde et kontinuerlig fokus på mangfold.