Noen av årets aprilspøker.
Noen av årets aprilspøker.

Her er årets aprilspøker: Digital jernbanestasjon, Tripadvisor for prester, is-nekt for barna og spionroboter på frifot

Flere store norske medier droppet aprilsnarrene sine etter fake news-frykt. Likevel ser mange sitt snitt til å lure folk litt 1. april.

Publisert

Det har lenge vært en årlig tradisjon i pressen å lure inn en tullenyhet første april for å lure lesere, lyttere eller seere.

Flere medier har imidlertid valgt å droppe spøken de siste årene, og ifølge NRK skulle verken de, Dagbladet, Aftenposten eller VG publisere ha slike spøker i år.

Heller ikke region- og lokalvisene Bergens Tidende, Drammens Tidende og Sunnmørsposten deltar i moroa.

 

Nasjonalgalleriet blir hotell

Enkelte har imidlertid nektet å legge fra seg tradisjonen. Lørdag lanserte Dagen "Presteguiden", en digital portal for evaluering av prester.

Telemarksavisa kan videreformidle at fylkets 17. mai-komité planlegger å frata barna retten til å spise is på nasjonaldagen for å bøte på problemet med gris og kliss på "statsplagget bunad".

Samtidig varsler Statsbygg at Museet for samtidskunst skal bli kultur-hamam, og at banksalen er "som skapt for et nedsenket basseng". Også Scandic Hotels ønsker å gjøre noe nytt med fredede bygg og kan opplyse at Stortinget vedtok torsdag at Nasjonalgalleriet skal bli til et "luksushotell Europa aldri har sett maken til".

Et sted å bo vil også OBOS etablere på Ulven. Selskapet kjøpte området nordøst i Oslo i 2016, og opplyser 1. april at de har sendt en henstilling til Miljøverndepartementet om at ulvene det er gitt fellingstillatelse på, i stedet blir omplassert til Ulven.

 

Spionrobot på frifot

I Bergen har det vært i strid om skiltet på byens jernbanestasjon. Mange mener skiltet, der det står "Bergen stasjon", strider mot det tradisjonsrike navnet "Jerbanestasjonen". Nå kan kommunen opplyse at skiltet skal tas ned og erstattes med en digital skjerm, og at alle som kan dokumentere at de har bergenske oldeforeldre kan stemme på hva det skal stå gjennom appen "Minstasjon".

UiO-avisa Apollon melder på sin side om at en "intelligent spionrobot" har forsvunnet og er på frifot i Oslo. Forskerne mener den kan destabilisere samfunnet og kopiere seg selv, og har utlovet en dusør på én million kroner.

– Plutselig en dag klarte vi å lage et nevralt nettverk som gjorde at maskinen kan skrive om sin egen kode, men vi kan ennå ikke forklare hva som skjedde. Da vi fikk det til, forsvant roboten, forteller førsteamanuensis Roger Antonsen på institutt for informatikk ved UiO.

 

Las Vegas-bryllup

I utlandet er ikke frykten for fake news like stor, og flere store bedrifter og aviser har ofte gått ganske langt med sine aprilspøker.

Britiske Daily Mail publiserte i sin lørdagsavis "eksklusive bilder" av et hemmelig bryllup mellom prins Harry og skuespillerinnen Meghan Markle i Las Vegas, mens "en kilde i BBC" sier Storbritannia trekker seg fra sangkonkurransen Eurovision innen 2019.

I Nederland lanserte Google tjenesten Google Wind, som skal gjøre det mulig å kontrollere været gjennom landets tradisjonsrike vindmøller, mens Burger King for et par dager siden lanserte tannkrem med smak av burgeren Whopper.

Tradisjonen med aprilspøker blir ofte knyttet til overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i Frankrike i 1582, men historikere har sporet skikken helt tilbake til de løsslupne vårfestene i keisertidens Roma.

Skikken er utbredt over hele Europa og Nord-Amerika. En av de mest kjente er fra BBC, som i 1957 viste sveitsere som høstet spagetti fra trær.

Powered by Labrador CMS