Irland klager på EUs skattevedtak mot Apple - vil ikke ha flere milliarder i skatt fra IT-giganten

EU-kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet

Publisert Sist oppdatert

Dublin (NTB-AFP): Irland leverte onsdag inn en formell klage på et vedtak i EU-kommisjonen som pålegger landet å kreve inn flere milliarder euro i skatt fra IT-giganten Apple.

Kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet. De har derfor gitt Apple pålegg om å betale 13 milliarder ekstra i skatt. Beløpet tilsvarer nærmere 120 milliarder kroner etter dagens kurs.

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt. Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent. EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte.

Helt siden EU-kommisjonen kom med sin beslutning har Irland strittet imot og sagt at landet ikke vil ha pengene. Det synspunktet gjentok finansminister Michael Noonan etter at klagen var overlevert.

– Vi mener Apple ikke skylder Irland disse pengene. Vi deler OECDs synspunkt om at dersom Apple skylder skattepenger noe sted, er det i USA, mens de har betalt alt de er forpliktet til i Irland, sier Noonan. Han la til at Apple er det selskapet som betaler mest selskapsskatt i Irland på overskudd skapt i landet.

EU-kommisjonen har de siste årene kommet med store skattekrav eller varslet etterforskning av store internasjonale selskaper og skatteavtalene som innebærer at de betaler oppsiktsvekkende lave skatter flere steder i Europa.

Powered by Labrador CMS