Karin Andersen, stortingsrepresentant (SV), her i debatt under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Opposisjonen er kritiske til forslag om å endre offentlighetsloven: – Viktig å kunne vite hvem som får tilgang til å påvirke, sier SV

Flere opposisjonspartier er kritiske til forslaget om å unnta elektroniske kalenderoppføringer fra innsynsretten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De siste dagene har Medier24 satt fokus på de foreslåtte endringene i offentlighetsloven, hvor regjeringen blant annet foreslår å unnta elektroniske kalenderoppføringer fra innsynsretten. 

Det er trolig kommunal- og forvaltningskomiteen som skal behandle saken når den sendes til Stortinget - og Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier at hun og de andre presseorganisasjonene håper opposisjonen vil sørge for at forslaget ikke blir vedtatt i stortinget

– Det er ganske spesielt at man ønsker å stramme inn på innsynet i hvem som møter og påvirker ledende politikere og maktpersoner, sa Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund til Medier24 tidligere denne uken.

– Mot

Stortingsrepresentant for SV og leder i kommunalkomiteen, Karin Andersen, sier at  hun og hennes parti er mot forslaget. 

– Det er SV mot. Det er viktig å kunne vite hvem som får tilgang til å påvirke makthavere og at det ikke kan skjules.  Det er også fullt mulig å unnta private ting som står i kalender og selvsagt alt som er taushetsbelagt, sier hun i en epost til Medier24. 

På spørsmål om hvordan dette vil kunne påvirke gjennomsiktigheten i det politiske systemet vårt, svarer hun at det etter hennes syn vil bli vanskeligere å følge politikerne tett om forslaget vedtas. 

– Det vil gjøre det svært vanskelig å ha nødvendig og riktig informasjon om hvem regjeringen har kontakt med og derfor selvsagt mye vanskeligere å følge tett på hva som skjer og undersøke både før, under og etter beslutninger tas, sier hun. 

– Mindre prinsipiell tilnærming

Eirik Sivertsen sitter i kommunalkomiteen for Arbeiderpartiet, og sier at han heller ikke ser noen tungtveiende grunn til at man skal innføre en generell regel om at elektroniske kalendere er unntatt offentlighet. 

- Regjeringens begrunnelse synes å være basert på en praktisk tilnærming til hvordan dette skal håndteres og mindre grad basert på en prinsipiell tilnærming. Med forbehold om at saken fortsatt er på høring, ser ikke vi så tungtveiende argumenter at det skal være nødvendig å innføre et generelt unntak for innsyn i kalenderoppføringer, sier han til Medier24. 

KrF har ikke bestemt seg

Senterpartiets Heidi Greni skriver til Medier24 at Senterpartiet ønsker mer åpenhet, ikke mindre - men at hun tar forbehold om at hun ikke har hatt tid til å lese hele forslaget. 

– Sp ønsker mer åpenhet, ikke mindre. Et generelt unntak for innsyn i kalendere kan ikke Sp støtte, skriver hun til Medier24. 

Heidi Greni (Sp). 

KrFs rådgiver i kommunalkomiteen skriver i en epost til Medier24 at de ikke har behandlet forslaget internt enda, og at de derfor må komme tilbake til oss etter at forslaget er behandlet i stortingsgruppa. 

– Ikke noe spesielt

Statssekretær i Justisdepartementet, Sveinung Rotevatn (V) sa til Medier24 tidligere denne uka at dette er en relativt ny problemstilling, og at det er grunnen til at regjeringen og departemenet kommer med dette forslaget nå. 

Han sier også at det etter regjeringens syn ikke bryter med noen av prinsippene i offetnlighetsloven. 

– Det er ikke noe spesielt for dette forslaget at det kan gjøres unntak fra innsyn for en bestemt dokumentgruppe. En rekke unntaksregler i offentleglova og andre lover fastsetter dette. Forslaget innebærer ikke at man går bort fra utgangspunktet om at saksdokumenter er offentlige, og det medfører heller ikke noe forbud mot å gi innsyn i kalenderinnføringer, sa han til Medier24 tidligere denne uka. 

Powered by Labrador CMS