Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg (t.v.) og Aps sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen.
Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg (t.v.) og Aps sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen.

Eks-redaktør og Ap-rådgiver Hans Kristian Amundsen reagerte på faktasjekker mot Støre - svarte med å kalle Faktisk.no «inn på teppet»

- Jeg opplevde det som et forsøk på å påvirke jobben vår, sier redaktør Kristoffer Egeberg.

Publisert Sist oppdatert

For noen uker siden ble det kjent at Ap sendte advokater på NRK i forsøk på å stoppe en omtale av og kritikk mot en vennetjeneste partileder Jonas Gahr Støre fikk fra Knut Brundtland. 

Den gang var det stortingsgruppas sekretariatsleder og tidligere Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen som ledet an. 

Nå kommer han nok en gang i søkelyset for oppførsel overfor pressen: 

VG melder torsdag at Arbeiderpartiet tidlig i valgkampen inviterte Faktisk.no og NRKs faktasjekkprogram Detektor til møte for å diskutere deres arbeid.

Bakgrunnen var en rekke faktasjekker mot partiet og Støre, hvor flere gikk i hans disfavør. 

Møtet fant sted i partiets «mest hellige møterom» på Folkets hus i Oslo 10. august, og ble ikke oppfattet som positivt. Avisa har snakket med flere kilder, også fra partiet selv, som beskriver møtet som spesielt. 

Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg sier det også slik til VG:  

– Det var en spesiell seanse. Jeg opplevde det som et forsøk på å påvirke jobben vi gjorde. Det er helt klart.

– Jeg trodde vi ble invitert på en uformell kaffe, men opplevde at det heller var som å bli kalt inn på teppet, hvor vi på en brysk måte ble bedt om å forklare oss. Vi har blitt skjelt ut etter noter på telefon av rådgivere og politikere flere ganger, men denne seansen skiller seg ut, sier Egeberg. 

Ifølge VG skal Hans Kristian Amundsen ha gitt beskjed om at «dersom faktasjekkerne fortsatte å jobbe på samme måte ville Arbeiderpartiet ikke lenger se seg tjent med å samarbeide med redaksjonen».

Ap-rådgiveren bekrefter overfor VG at møtet fant sted, og skriver blant annet

- Selvsagt var hensikten å påvirke redaksjonen gjennom å legge frem vårt syn på saken. Vi hadde tidligere i valgkampen en tilsvarende dialog med NRK. I begge møtene understreket jeg at vi deler faktasjekkens intensjon, en åpen og faktabasert offentlig samtale. Samtidig påpekte jeg at det etter hvert tok veldig mye tid på å svare på henvendelsene. 

Powered by Labrador CMS