Dette innlegget (innfelt) var ikke greit å trykke anonymt, slår utvalget fast.

Klar beskjed fra PFU: Personangrep må signeres med navn. Glåmdalen brøt god presseskikk med anonym hets i ulvedebatten

Det er ikke godtgjort at «Sauen» hadde noe spesielt behov for anonymisering, konstaterer utvalget.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Glåmdalen brøt god presseskikk i juni, da avisa publiserte et kort, anonymt leserinnlegg med angrep på en navngitt enkeltperson. Avisa har dermed brutt punkt 3.1 i Vær varsom-plakaten, som sier at kilden til informasjon som hovedregel skal identifiseres.

Dette slo Pressens faglige utvalg fast tirsdag.

Det var 21. juni i år at avisa publiserte innlegget, som bare var signert «sauen». Denne sauen beskylder debattanten Berit Helberg for å «elske disse massemorderne av noen ulver», og bes om å «søke visum til Russland», hvor det er «masse ulv du kan leke deg med».

Helberg reagerte på det hun omtaler som anynom hets, og valgte å klage Glåmdalen til PFU for å gi «dem en skrape for dette, så det ikke skjer igjen - verken for min del eller andre debattanter».

Avisen avviser at innlegget er et brudd på god presseskikk, og peker i sitt tilsvar på at debattanten selv har hatt skarpe innlegg på trykk.

Men, påpeker PFU: Forskjellen er nettopp at klageren hadde sine innlegg signert med fullt navn.

- Også debattinnlegg skal normalt signeres med fullt navn, uttalte PFU-leder Alf Bjarne Johnsen i dagens møte.

Utvalget slår fast at selve innholdet som sådan kunne vært presseetisk akseptabelt, hvis det ikke var anonymt.

- Innlegg som inneholder sterke personangrep, skal som hovedregel undertegnes med fullt navn. Det er ikke godtgjort at «Sauen» i det foreliggende tilfellet hadde noe spesielt behov for personvern, noe som kunne gjort anonymiseringen forståelig, heter det i PFUs uttalelse.

Utvalget ser også grunn til å minne om at VVP gjelder for alle journalistiske sjangre. Og ikke kun for nyheter, slik Glåmdalen også anførte i sitt tilsvar til klagen.

Powered by Labrador CMS