Anniken Renslo Sandvik, Reidun Kjelling Nybø og Birgit Røe Mathisen.

Flere vraker fast jobb i lokal­avis for vikariat i stor­byene: – Fortvilende

Finnmarken-redaktør Anniken Renslo Sandvik, Reidun Kjelling Nybø i Redaktørforeningen og Birgit Røe Mathisen ved Nord Universitet vil ha flere journalister ut av storbyene. Spesielt til Nord-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når en ledig journaliststilling dukker opp i de store byene renner det inn med søknader.

For redaksjonene nord i landet er det derimot en utfordring at for få søker.

Mulig å få fast jobb

Redaktør Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken forteller til Medier24 at situasjonen er krevende.

– Vi sliter med å få søkere når vi utlyser stillinger. Det er fortvilende fordi vi har en god utvikling med stadig flere abonnenter og lesere. Men skal vi opprettholde denne utviklingen, er vi avhengig av å ha journalister på jobb, sier Sandvik.

Sandvik kommer selv fra Oslo og har vært redaktør i Finnmarken siden april 2017. Tidligere år har hun også jobbet i samme avis som journalist. 

 – Jeg tror grunnen til at folk ikke søker seg hit er fordi det er langt unna for mange, og Finnmark er ukjent og fremmed. Også at det er noe helt annet enn Oslo, Trondheim og Bergen. Det er det jo, erkjenner hun. 

Og utdyper: 

– Mens man i Oslo gjerne går på tilkalling og vikariater, er det ofte mulig å få fast jobb i mindre redaksjoner. Og mens man i de større redaksjonene er mange om beinet, vil man raskt oppleve mye ansvar hos de mindre. Det er stor sjanse for å kunne realisere egne ideer, og kort vei til ulike former for lederstillinger. De åpningene skal man lete lenger etter sørpå.

 – Det trengs dyktige journalister overalt

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening presiserer at dette har vært en utfordring over lang tid.

Ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken

Når Nybø er ute og besøker studenter pleier hun å anbefale de å reise ut i landet, og gjerne til nord.

 – Det å jobbe i mindre redaksjoner gjør at man får mangfoldig erfaring fort og det er en fordel å ha med seg. Ferske journalister kan ofte få vakt- og frontsjefstillinger raskt, sier hun til Medier24. 

 

Nybø forteller at de i Nordnorsk Redaktørforening er opptatt av å bedre bransjen og understreker at det er bra at utdanningsinstitusjonene har kontakt med bransjen.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

 – Det er jo så klart fritt opp til den enkelte hvor de vil jobbe, men jeg tror jo det er bedre å få seg fast jobb i distriktene enn å ha vikariat- og frilanskontrakter i Oslo, sier Nybø. 

Videre fortsetter hun:

– Det som er så fantastisk med det norske mediemangfoldet er at det er utrolig mange mediehus rundt om i fjæra, småbyer, tettsteder og rundt omkring. Det trengs dyktige journalister overalt.

 

Faste praksisavtaler med mediehusene i nord

Studieprogramansvarlig for bachelor i journalistikk Birgit Røe Mathisen ved Nord Universitet understreker også viktigheten av journalister i nord.

– Jeg begynte selv mitt journalistliv i Helgeland Arbeiderblad. Det var to år med bratt læringskurve. Det kan jeg anbefale på det varmeste, sier Mathisen til Medier24.

På Nord Universitet er de opptatt av lokaljournalistikken både i undervisning og i forskning. Skolen har også faste praksisavtaler med mediehusene i nord.

Studieprogramansvarlig for journalistikk Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet (Foto: Nord Universitet).

– Mange av de som er utdannet ved vårt universitet jobber nå i nordnorske redaksjoner, forteller Mathisen.

Etter en pause på to år er journalistikk-studiet på Nord Universitet tilbake denne høsten.

– Vi skal fortsette å ha fokus på dette og vi har faste praksisavtaler for studentene i nord, sier hun. 

 

 

Powered by Labrador CMS