Debatt om mediemangfold på Norsk Journalistlag sitt landsmøte på Fornebu. Fra venstre: NJs Hege Iren Frantzen, KrFs Geir Jørgen Bekkevold, Høyres Kårstein Eidem Løvaas, Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen og Venstres Terje Breivik.

Arbeiderpartiet vil trolig ikke gå inn for at mediene får fritak fra arbeidsgiveravgift. Høyre er også skeptisk

(FORNEBU): Utvalg foreslo å gi mediene redningspakke på en halv milliard ved å gi fritak fra arbeidsgiveravgift, men det får ikke bred støtte fra politikerne. – Jeg blir skuffet av Arbeiderpartiet som bare avlyser det, svarer påtroppende leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Regjeringen bruker rundt åtte milliarder på norske medier gjennom tiltak, som for eksempel momsfritak og produksjonsstøtte.

Mediemangfoldsutvalget foreslo en rekke endringer i mediepolitikken og har anslått at de nye tiltakene vil koste mellom 743 og 843 millioner kroner per år.

Rundt en halv milliard av de kronene skulle komme fra fritak for arbeidsgiveravgift i en overgangsfase på fire år.

Arbeiderpartiet: - Det blir vanskelig

Under Norsk Journalistlag sitt landsmøte på Fornebu i Oslo var det debatt mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen avlyste på lang vei at de vil gå inn for å gi mediene fritak fra arbeidsgiveravgiften.

– Jeg tror ikke fritak for arbeidsgiveravgift er noe vi kommer til å gå inn for. Det finnes ulike bransjer som påberoper seg å være i en i en særstilling og det skal være vanskelig å finne ut hvem som har det verst. Jeg vil heller forberede dere på at det sannsynligvis ikke blir noe av, sa hun fra scenen.

Kårstein Eidem Løvås fra Høyre og Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet fra NJs landsmøte i Oslo

– Det står langt inne

Høyres mediepolitiske talsmann, Kårstein Eidem Løvaas, hadde langt på vei samme meninger som Trettebergstuen, uten at han gikk like langt.

– Null i arbeidsgiveravgift er ikke en ide vi skal avvise umiddelbart. Det er veldig viktig at vi - uavhengig av tidligere uttalelser og ståsted - er enige om at vi skal vurdere det. Hvis vi skyter ned elementer fra rapporten før vi får behandlet den, så er vi på ville veier.

– Men jeg skal innrømme at fritak fra arbeidsgiveravgiften står langt inne. Norge står overfor store økonomiske utfordringer og det er mange bransjer som vil ha 600 millioner kroner i støtte. Mediebransjen er en spesiell bransje - det anerkjenner vi, men hvis du åpner den døren på gløtt, vil andre komme med like gode argumenter, sa han fra scenen.

Ser færre journalister på Stortinget

Terje Brevik fra Venstre sa han hadde i utgangspunktet tommelen ned for forslaget om arbeidsgiveravgiften, men er bekymret på vegne av journaliststanden.

Han tegnet et bilde av at det har blitt færre faste journalister som følger Stortinget - noe som er synlig for ham som politiker.

– Det er ingen tvil om at vi må gjøre noe sammen for å støtte mediebransjen, for dere representerer en av de viktigste pilarene i demokratiet hvor vi mer enn noen gang må skille mellom klint og hvete i den informasjonstiden vi er inne i. Kritisk kvalitetsjournalistikk er viktigere enn noen gang.

Kristelig Folkeparti sa fra scenen at de ikke ville avvise at de kan være med på å gå inn for fritak for en overgangsperiode.

Skuffet over Arbeiderpartiet

Påtroppende leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, gjorde det tydelig at likte dårlig det Arbeiderpartiet sa fra scenen.

– Jeg blir skuffet av Arbeiderpartiet som bare avlyser det. Null arbeidsgiveravgift er en av tiltakene vi har tro på. Mediebransjen er ikke bare en hvilken som helst bransje. Disse folkene her (sa hun og pekte på salen med journalister, journ.anm) er demokratistøtte. Hvis vi ønsker at borgerne av Norge skal være i stand til å være opplyst og i stand til å ta debatter, må vi være flere journalister på jobb og ikke færre.

Powered by Labrador CMS