Annemarte Moland
Annemarte Moland

SKUP-diplom til NRKs «Trigger Warning»

Satte søkelys på selvmord blant unge.

Publisert

NRK-journalistene Annemarte Moland, Ruben Solvang, Even Kjølleberg og Lars Karelius Noer fikk SKUP-diplom for deres arbeid med «Trigger Warning».

– Det er veldig bra - rett og slett kjempebra. Jeg skulle gjerne sprada rundt i baren og gått på trange nachspiel med dere nå. Det hadde vært veldig, veldig gøy, sa journalist Moland under utdelingen.

– Jeg har lyst til å si tusen takk til jentene som stilte Ogg - og som turte å fortelle om dette miljøet. Også de som var anonyme. Jeg vil også takke familiene og de etterlatte, som turte å åpne opp, selv om det var jævlig vondt. Og takk til hele teamet og hele Innafor-gjengen, som er så modige, la hun til.

Kanalen avdekket et hemmelig nettverk på Instagram hvor hundrevis av norske jenter deler selvmordstanker og gjentatte selvmordforsøk.

Se aller artiklene samlet på NRK.no her.

Annemarte Moland
Annemarte Moland

Juryens begrunnelse:

I gamle dager møttes folk i det skjulte, de hadde hemmelige nettverk som var vanskelig å følge med på og ikke minst var det vanskelig for deltakerne å holde de hemmelige nettverkene og interne pakter varme, av praktiske grunner.

Nå er verden annerledes. Etter snart 25 år med bred adgang til internett og snart 20 år med forskjellige former for sosiale medier, er det lagt til rette for nettverk på tvers av kommunegrenser, landegrenser og kontinenter. De fleste nettverk er oppbyggelige og positive. Noen er destruktive og vanskelig å få innsyn i.

Hvordan kan en 15-åring som ender med å ta sitt eget liv, ha funnet veien til et nettverk av mer enn 100 likesinnede unge jenter som dels støtter deg i livet og dels heier på selvskading og det som er mer alvorlig. Og hvordan kan vi som journalister avdekke de hemmelige selvskadings-nettverkene på Instagram og Facebook?

NRK har gjort en formidabel innsats for å komme inn i nettverkene rundt hundrevis norske jenter som skader seg selv og hvor de dokumenterer 15 selvmord blant unge jenter, hvor flere henger sammen. De har gjort en stor jobb for å ansvarliggjøre blant andre Instagram og orientere offentligheten om hvor stort samfunnsproblem dette er. Og de har gitt oss som seere, lyttere og lesere innsyn i en verden som oppleves som et fristed for unge jenter, men som et sjokkerende nettverk for de fleste av oss.

Juryen gratulerer Annemarte Moland, Ruben Solvang, Even Kjølleberg og Lars Karelius Noer med SKUP-diplom for 2019.

Powered by Labrador CMS