Anne Rokkan, kommentator i Dagens Næringsliv

DN-kommentator Anne Rokkan får kjøreregler etter ektemannens nye rolle

DN-kommentatoren er gift med Bergens nye finansbyråd. Nå får hun nye kjøreregler i DN som følge av ektemannens rolle - og en BT-redaktør blir inhabil.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble Jacob Mæhle presentert som ny finansbyråd i Bergen kommune. Han er gift med Anne Rokkan, som er kommentator i DN, og tidligere BT-kommentator.

Politisk redaktør i DN, Frithjof Jacobsen, forteller til Medier24 at de har blitt holdt orientert om prosessen rundt utnevnelsen av ny finansbyråd i Bergen.

– Sammen med Anne har vi laget noen kjøreregler for hvordan vi skulle håndtere en sånn situasjon hvis det ble noe av, og det har det blitt nå, sier han.

Jacobsen forteller at Rokkan nå ikke kan skrive eller kommentere på saker som Mæhle er direkte involvert i gjennom sin nye jobb.

– Det gjelder i praksis alt av politiske saker i Bergen, sier han.

Han forteller at de vil også være aktsomme med saker som er knyttet til Bergen, og at de vil gjøre løpende vurderinger.

– Vi har nok også tenkt at Anne kommer til å være litt varsom med å skrive om norsk politikk generelt, men vi har ikke nedsatt noe forbud om at hun ikke kan skrive om noe som har med norsk politikk å gjøre, ettersom han er lokalpolitiker og ikke rikspolitiker, forklarer Jacobsen.

Han peker også på at forholdet har vært kjent fra før.

– Der hvor det er naturlig at vi opplyser om det, altså åpne og bakenforliggende forhold, så vil vi kunne gjøre det på trykk hvor det er naturlig, sier han.

Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

Rokkan: – Ikke bekymret

Rokkan selv sier til Medier24 at kjørereglene er en naturlig måte å gjøre det på, og sier at hun naturligvis er inhabil i alt som overlapper med det ektemannen skal jobbe med - som finansbyråd, så er det ikke så mye upåvirket bergenspolitikk igjen.

– Alle journalister og kommentatorer må være påpasselige med hvilke bindinger de kan ha, og i dette tilfellet er de veldig åpenbare og sånn sett enkle å håndtere. Til syvende og sist handler det jo om å gjøre seg fortjent til lesernes tillit, en interesse jeg og redaktørene i DN deler, sier hun.

– Hvordan blir ditt handlingsrom som kommentator med disse kjørereglene? Vil du fortsatt klare å gjøre jobben din?

– Det er selvsagt synd å ikke kunne dekke politikk og byutvikling i Bergen, og sånn sett har jo ikke min ektemann gjort meg noen tjeneste her – tvert i mot skylder han meg vel en? Samtidig er jeg ikke akkurat bekymret for å kunne gjøre jobben min. Jeg skriver hovedsakelig om økonomi, samfunn og næringsliv på nasjonalt nivå, og det finnes nok av ting å hisse seg opp over på østsiden av fjellet, svarer hun.

Kommentaravdeling i bryllupsfest

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, skriver i en Facebook-tråd i gruppen «Nokon må gå» at kommentaravdelingen i BT deltok på bryllupsfesten til Anne Rokkan og Jacob Mæhle.

Avdelingen deltok fordi de har vært kollegaer med Rokkan, ikke på grunn av privat vennskap med finansbyråden, skriver hun.

Bergens Tidendes sjefredaktør Trond Olav Skrunes er kjent med at kommentaravdelingen var på bryllupsfesten, men at det er graden av tilknytning til personen som må være avgjørende for om man er habil eller ikke.

– Bakgrunnen for hvorfor de var i bryllupet er direkte knyttet til at Rokkan var kollega og nærmeste kollega, sier han.

Overordnet sier han at det ikke er problematisk å være inhabil så lenge man har rutiner til å håndtere det.

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes.
Ansvarlig redaktør og daglig leder i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes.

Kulturredaktør inhabil

– Det er ingen i kommentaravdelingen som anser seg som nære venner eller omgangsvenner av disse nå. De kjenner ham, men de omgås ikke privat, med ett unntak, forteller Skrunes.

Det gjelder kulturredaktør Jens Kihl, som ikke lenger er i kommentaravdelingen.

– Vi er enige i at det er en sterkere privat relasjon enn hos resten av kommentatorene, sier Skrunes.

Han forklarer at kulturredaktøren skriver kommentarer selv, men har også lederansvar for nyhetslederne som styrer kultur og byliv, samt debatt. I tilfellene det trengs en redaktøravgjørelse i disse gruppene vil det løftes til nyhetsredaktør.

– Jens Kihl vil selv ikke skrive kommentarer knyttet direkte til finansbyråden, og skal heller ikke ta beslutninger i linjen som er direkte knyttet til Mæhles beslutninger, sier Skrunes.

I en SMS skriver Jens Kihl følgende til Medier24:

– Eg er glad vi har gode rutiner for dette i BT, slik at vi kan løyse slike saker på ein ryddig måte. Det er viktig for BT at lesarane våre kan vere trygge på at vi tek habilitet på alvor.

Sjefredaktør Skrunes mener de har gode rutiner for å håndtere habilitetssaker, og viser til at alle som jobber i BT har relasjoner, enten det er familie eller venner eller andre de er tett på.

Skrunes viser også til at i podkasten «Nokon må gå» er de åpne om at de var i bryllupsfesten. Han vurderer også å inkludere opplysningen i sitt ukesbrev.

– Man må ikke gjøre det mer komplisert enn det er. Det er mange slike situasjoner i en redaksjon i løpet av et år der man sier at man er for tett på. Vi har også hatt en øverste sjef som måtte håndtere tilsvarende. Dette er ikke en spesiell situasjon for oss, og heller ikke for andre redaksjoner skal man tro, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS