Politi utenfor boligen i sentrum av Nesbyen, der en kvinne ble funnet drept torsdag. En mann er siktet for drapet. Hallingdølen brukte et lignende bilde allerede en og en halv time etter at hendelsen ble meldt politiet.

Hallingdølen identifiserte drapsåsted før politiet var ferdig med å varsle pårørende

Politiet reagerte, men Hallingdølen står fast på at dekningen torsdag formiddag var riktig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag gikk alarmen i Nesbyen i Buskerud, og en eritreisk trebarnsfar i slutten av 30-åra ble neste dag siktet for å ha drept sin kone.

Mannen skal ifølge Hallingdølen selv ha meldt seg for politiet rundt klokka halv-ti torsdag morgen, og har i avhør erkjent straffskyld.

Allerede litt før klokka elleve meldte lokalavisa Hallingdølen om drapet.

Det gjorde de med bilde av boligen, og henvisning til hvilken gate hendelsen hadde funnet sted i.

Dette var stikk i strid med politiets anmodning på tidspunktet, bekrefter medierådgiver Anne Malm Monstad i Sør-Øst politidistrikt overfor Medier24 mandag.

- Pressen ønsker tidlig varsling av hendelser. Når tidlig varsling skal skje, må vi stole på at pressen holder seg innenfor sitt etiske regelverk, sier hun.

 

 

Slik var omtalen på Hallingdolen.no torsdag formiddag.

Fikk anmodning om å endre bildebruken

Politiet varslet om saken med en felles pressemelding som ble sendt ut klokka 10.56 torsdag formiddag.

I meldingen opplyste politiet om at varsling av pårørende ikke var fullført, og man ba pressen om å være varsomme med tanke på identifisering ved bruk av stedsangivelser og bilder.

Hallingdølens første sak publisert rett før klokka 11 var imidlertid ikke basert på meldingen, som ved en feil ikke hadde nådd fram til redaksjonen.

De baserte saken på egne tips, og samtale med politiadvokat Per Thomas Omholt.

Ifølge medierådgiver Monstad ble informasjon om varsling og anmodning om å være varsom brakt også i denne dialogen.

Da politiet ble klar over bildebruken, tok man på ny kontakt med redaksjonen.

- Vi ba dem om å ta en vurderingen på bildebruken. Da så ikke skjedde, spurte vi om de hadde noen begrunnelse for hvorfor de fastholdte på denne identifiseringen. Og så fikk vi en begrunnelse som jeg nok var uenig i, sier Monstad.

 

- Skal ikke så mye til å identifisere

Politiets medierådgiver understreker at politiet ikke ønsker å skape noen stor konflikt av dette, eller  følge opp saken med noen PFU-klage eller lignende.

Men hun står fast på at det som var politiets innvendinger:

- De store avisene håndterer dette jevnlig, og har et profesjonelt forhold til dette. Mindre aviser har kanskje ikke den samme erfaringen med alvorlige politisaker.

- Og det skal ikke så mye til i forbindelse med ulykker eller alvorlige hendelser. Et bildeutsnitt av en bolig kan være nok til å identifisere dem saken gjelder. Eller en bil som kan kjennes igjen, hvis det er snakk om en trafikkulykke, sier Monstad.

Hun legger til:

- Budskapet må være at pressen bærer et tungt ansvar, og særlig når man varsler om hendelser tidlig. Hvis man ikke ønsker å identifisere personer, må man være varsom på hvordan saken dekkes.

  

- Mente dette var riktig

Hallingdølen har dekket den tragiske drapssaken tett de siste dagene, og redaktør Embrik Luksengard forteller også om dialog med politiet torsdag formiddag.

Han begrunner valgene lokalavisa gjorde, slik:

- Det var en dramatisk hendelse i sentrum med politibiler og sperringer, med et stort behov for å få ut korrekt informasjon, sier Luksengard.

- Slik vi kjente saken, var kriseteamet varslet og satt i sving for å ta hånd om barna i familien. Vi viste et bilde av området uten å vise bestemte leiligheter. Vi vurderte at dette var innenfor. I de tidlige versjonene av saken skrev vi ingenting om at det var barn involvert, nettopp med tanke på å ikke identifisere de involverte. 

Redaktøren viser til at den omtalte pressemeldingen aldri nådde Hallingdølen.

Ifølge Luksengard var bildebruk ikke tema i samtale med politiadvokaten, bare at politiet var tilbakeholden med opplysninger - av hensyn til de pårørende. 

I etterkant av publiseringen ble så avisa kontaktet av politiet. 

- De poengterte at de ikke kunne instruere avisa, men ba oss vurdere bruken av bildene. Den vurderinga gjorde vi, sier redaktøren. 

- Politiet sier at varslingen ikke var fullført. Er det heldig å risikere en identifisering gjennom lokalavisa på et så tidlig tidspunkt?

- Det er alltid en vurdering i slike saker og vi må ta flere hensyn. I dette tilfellet mener jeg vi hadde ivaretatt disse hensynene på en god måte, legger han til.

I ettertid har Hallingdølen likefullt valgt å «anonymisere» bildet i den første saken, altså sette på et mer nøkternt bilde. Dette handler ifølge redaktøren om en vanlig desking, der det aktuelle bildet er brukt i andre saker.

Blant annet på forsiden av lørdagsavisa.

 

- God dialog med politiet

- Politiet antyder at det kan være forskjell på store og små aviser i slike saker. Hvordan er det å være lokalavis når det skjer et drap i et så lite samfunn?

- Drap er selvsagt ikke hverdagslig i Hallingdølen, og i Nesbyen er det selvsagt sorg og sjokk i hele bygd. Når dramatiske ting skjer i et lite samfunn, er det alltid krevende. Da er vi opptatt av å formidle nøktern og korrekt informasjon, sier Luksengard.

- Og vi tar med oss erfaringer fra slike saker videre, legger han til.

Han understreker også at tonen også har vært god med politiet, selv om man ikke var helt enig i vurderingene rundt denne saken.

- Vi har en veldig god dialog med politiet, og det er ingen konflikter, sier Luksengard.

 

PS! Uavhengig av denne saken, vil politiet om noen uker ha et planlagt møte med mediene i Buskerud - hvor saker som dette kan bli tema og til diskusjon.

 

 

Powered by Labrador CMS