NTBs Sarah Sørheim, TV2s Vår Staude og NRKs Anne Lindmo startet alle journalistkarrieren sin samme sted. Foto: NTB Scanpix

Sørheim, Staude og Lindmo startet karrieren på samme sted: - Nøkkelen til at jeg ble journalist

– Jeg kom til et sted fullt opp av kreative raddiser og semi-blitzere som laget nærradio gratis, og jeg elsket det!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mange journalister og andre medieprofiler startet sin karriere i Radio Nova. 

Radio Nova er Oslo-studentenes egen radiokanal, og produserer et vidt spekter av  programmer - døgnet rundt, syv dager i uka. I mars 1982 gikk Radio Nova på lufta for første gang. 

Du trenger ikke nødvendigvis noen medieerfaring for å søke deg til studentradioen. 

– Jeg studerte HR og personalledelse, så det er overhodet ikke noe krav om forkunnskaper. Heller mer et engasjement og at det man søker et sosialt felleskap og har lyst til å lære seg noe nytt, sier redaktør i Radio Nova, Julie Oscar-Andersen. 

TV 2-profil Vår Staude begynte i Radio Nova fordi hun hadde begynt å studere på Blindern og var skikkelig klar for å bli journalist.

Staudes medieerfaring var på det tidspunkt begrenset til jobb på Aftenpostens budkontor i sentrum - og et redaktørvikariat i pensjonistbladet «Morild» på Henie-Onstad Alderssenter.

Vår Staude tilbake i 1985.

– Jeg kom til et sted fullt opp av kreative raddiser og semi-blitzere som laget nærradio gratis, og jeg elsket det! Det var så gøy! Om noen hørte på, spilte mindre rolle, sier Staude til Medier24. 

At de satt nede i en bunkers på Kringsjå uten vinduer og med dårlig luft var det nesten ingen som tenkte på. Og at de ikke fikk lønn var helt underordnet, ifølge Staude.

Nachspiel-sendinger og forelskelser

Staude jobbet i Kulturredaksjonen, og skulle fylle åtte timer i uka pluss en hel natt - fra midnatt til klokken seks natt til søndag med godt kulturstoff. 

– Jeg tok det kjempeseriøst. Jeg husker jeg sendte et portrettintervju med datteren til Nelson Mandela midt i beste nachspiel-tid. Litt sånn var det. Vi kjørte på, la lista høyt og håpet noen fikk det med seg, minnes hun. 

Studentradioen er også kjent for mange sprø påfunn. Som da Erling Fossen erklærte at Nelson Mandela var død, og med det skapte massivt oppstyr. Eller som da Otto Jespersen intervjuet en brostein i studio. Staude forteller at hun lærte masse, fikk stort ansvar og hadde det først og fremst gøy i tiden i Radio Nova. 

– Alle så opp til forgjengerne Tore Tollersrud og Charlo Halvorsen, som hadde blitt plukket opp av NRK etter tida si i Radio Nova sier hun og fortsetter: 

– Jeg fikk selv jobb i NRK Dagsnytt som 19-åring på grunn av erfaringen fra Radio Nova, så det var et smart trekk, kanskje det som er årsaken til at jeg sitter der jeg gjør i dag.

– Møtte du kjærligheten i Radio Nova?

– Niks. Møtte kjærligheten på Oslo kajakk- klubb. Jeg var litt forelska i Radio Novas Anders Giæver, men det var jo alle...

– Ble aldri en veldig flittig student

Staude er ikke den eneste som har begynt en lang karriere i bransjen i gangene hos Nova. 

I januar 2000 - et halvt år inn i studiet på Blindern så Sara Sørheim Radio Nova-standen, og siden har journalist-hjertet banket litt ekstra for radiokanalen. 

– Det sto noen folk fra Nova ute på stand også tok jeg mot til meg og sa at jeg ville på intervju. Jeg tror faktisk det var Torgeir Engen jeg snakket med da, sier Sarah Sørheim til Medier24. 

Sørheim hadde aldri en plan om å begynne i Radio Nova og den eneste erfaringen hun hadde fra før var at hun hadde jobbet litt i lokalavisen, men det var noe med kanalen som appellerte til den daværende 21-åringen. 

– Jeg hadde veldig lyst til å bli journalist og må innrømme at Radio Nova var den meste attraktive tingen for meg. Jeg ble aldri en veldig flittig student. 

– Kanalen er veldig sosialt drevet, så det hele dreide seg om lystprinsippet. Vi jobbet ikke i radioen fordi vi måtte, det var bare rett slett utrolig gøy. 

– Hva er den beste erfaringen du fikk fra kanalen?

– En kombinasjon av konkret faglig kunnskap og en sosial setting og det at man blir en gjeng med venner.

Møtte den store kjærligheten 

Selv om det aldri var motivasjonen - så ble kanalen og nettverket hun opparbeidet seg Sørheims vei inn i karrieren.

Noen av de Sørheim ble kjent med i Nova var blant annet NRKs Siss Vik, VGs Hans Petter Sjøli og Klassekampens Olav Østrem.  

– For meg har Radio Nova vært hele nøkkelen til at jeg ble journalist, og ble veien inn i arbeidslivet. 

Ikke bare ble Nova veien inn arbeidslivet - det ble også starten på familielivet for Sørheim. 

– Min samboer og far til barna mine var på intervju rett før meg i Radio Nova og fikk også jobb. Så det var sånn vi ble kjent. 

Hun anbefaler Nova på det sterkeste. 

– Jeg må bare anbefale Radio Nova til alle som vil bli journalist. Teoretisk kunnskap er ikke alltid veien å gå. 

Radio Novas hall of fame

Flere kjente profiler i mediebransjen startet sin karriere i Radio Nova. Deriblant Anne Lindmo, Mona B. Riise, Hans Olav Brenner, Anders Heger, Kari Slaatsveen, Harald Eia, og Kristopher Schau. Og altså tidligere nevnte Anders Giæver.

Kari Slaatsveen oppdaget at det ikke alltid er nødvendig å gjøre, snakke eller oppføre seg som forventet - i sin tid i studentradioen. 

– Jeg var veloppdragen, pliktoppfyllende og utslettende usikker i starten, men fant flere og flere smutthull etterhvert, sier Slaatsveen.

– Jeg hører fortsatt på Nova i blant. Det er gøy å høre når det er noe der, et eller annet underliggende i en stemme, noen plutselige skrudde digresjoner, en fest av en setning, en god intervjuer. Musikken er også tidvis et fristed for oss som er formateringsmette.

Oscar-Andersen forteller at du blir en god journalist i Radio Nova ved å øve masse og kaste seg ut i det med kropp og sjel. 

– I tillegg er det veldig mange flotte mennesker i Radio Nova så prøv å bli kjent med de. 

– Hvilke tips vil du gi til studenter som har lyst til å begynne i Radio Nova? 

– Følg Radio Nova på Facebook så du får med deg når vi rekrutterer, lytt på programmet du ønsker å søke deg til. Vær spesifikk i søknaden og begrunn med eksempler på hvorfor du passer til den enkelte søknaden, sier Oscar-Andersen. 

Powered by Labrador CMS