Kringkastingsrådet:

– Hvis ikke NRK kan være en del av innholdet i et talkshow, så vil det begrense oss

NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen redegjorde i Kringkastingsrådet for kjørereglene for bruk av NRK-ansatte som gjester. Bakgrunnen var alle klagene mot Lindmo-intervjuet av Haddy Njie.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvilke kjøreregler har NRK for ansattes deltagelse i program? Det var blant spørsmålene som det ble orientert om og diskutert i Kringkastingsrådet torsdag.

Utgangspunktet var de 44 klagene rådet fikk på Anne Lindmos mye omtalte intervju av Haddy Njie

Kringkastingsrådet behandlet ikke klagen direkte, ettersom intervjuet også ble klaget inn til PFU - selv om PFU-sekretariatet avviste klagen og foreslo den forenklet og delvis avvist

– En debatt som begynte for 20 år siden

Diskusjonen var heller på det prinsipielle plan, og NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen redegjorde for hvilke vurderinger de gjør før NRK-ansatte eventuelt skal intervjues. 

Han understreket at de er veldig klar over problemstillingen. 

– Utgangspunktet her er Vær Varsom-plakaten. Vi har ingen andre regler enn den i underholdsningsavdelingen. Men dette er en debatt vi har hatt lenge. Den begynte for over 20 år siden da «Først og sist» ble startet, sa Halvorsen.

– Det er i talkshowene våre dette er mest relevant som problemstilling, og dette er en diskusjon vi har hatt internt lenge. Nettopp for å tydeliggjøre alle de tingene som Vær Varsom-plakaten omtaler, sa han.  

Halvorsen fortsatte:– Vår konklusjon er at NRK er kanskje den største kulturinstitusjonen i Norge. Hvis vi skulle utelukke å bruke folk og temaer som har en tilknytning til dette huset, så ville vi ikke greie å lage et relevant talkshow.

– Mye av det vi produserer selv er relevant kultur- og underholdningsinnhold for et talkshow, sa Halvorsen.

Les også: «Min konklusjon er klar: Opphisselsen over bokutgivelsen til Haddy Njie er betydelig overdrevet» 

 

Per Arne Kalbakk og Charlo Halvorsen redegjorde i Kringkastingsrådet torsdag.

– Vi er innenfor Vær Varsom-plakaten

Han understreket likevel:

– Med alle forbeholdene som er i Vær Varsom-plakaten, så er det viktig å være varsomme. Vi må være tydelige på de bindingene som ligger der.

– Og bare for å ha sagt det: Det er klare redaksjonelle og journalistiske vurderinger som ligger til grunn for alle deltagere som er med i programmene - og som har en tilknytning til NRK. Dette gjaldt for «Først og sist» tidligere, og det gjelder for «Lindmo» nå.

– Det gjøres en redaksjonell vurdering som er basert på hva som er bra for - i dette tilfellet «Lindmo» og mot publikummet. Det er redaksjonen selv som tar den beslutningen. Det er ikke noe pålegg fra andre om å promotere programmer eller annen form for promotering.

Halvorsen konkluderte sin orientering på følgende måte: 

– Vi følger Vær Varsom-plakaten, og vi er en stor kultur- og underholdningsinstitusjon. Hvis ikke NRK kan være en del av innholdet i et underholdnings-talkshow, så vil det begrense oss. 

– Vi mener vi er innenfor Vær Varsom-plakaten.

– NRK må tenke mer på premiss og kontekst

Tove Karoline Knutsen i Kringkastingsrådet 24. oktober.

Rådsmedlem og tidligere stortingspolitiker, Tove Karoline Knutsen (Ap), var langt på vei enig i Halvorsens argumentasjon. 

Men hun påpekte likevel NRK må være ekstra oppmerksomme:

– Det handler om premiss og kontekst. Hvis det for eksempel er sterkt kommersielt motivert for en gjest å bli profilert.  Eller hvis det er sterkt kontroversielt stoff, som i dette tilfellet som vi ikke skal diskutere. Man må tenke på konteksten man bringer det inn i. Det kan være vanskelig i mange andre tilfeller også, sa Knutsen. 

– Der må dere være mer aktpågivende enn det dere sier her. Det er ikke snakk om yrkesforbund eller å snu blikket vekk, men NRK må tenke mer på premiss og kontekst, sa hun.

Powered by Labrador CMS