Journalistene - i dette tilfellet Hanne Christiansen fra Aftenposten - gikk frem til en fastmontert mikrofon på fredagens pressekonferanse hos SMK, for unngå smittespredning.NRK TV
Regjeringen lyttet til kritikken - innførte nye smitteverntiltak for journalistene
Statsministerens kontor tok grep etter mikrofon-kritikken. Presseorganisasjonene applauderer tiltakene.
SMKs kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse opplyste til Medier24 torsdag kveld at de ville iverksette nye tiltak på fremtidige pressekonferanser, og på fredagens seanse med regjeringen var dette på plass.
– Vi har forståelse for den kritikken som kom i går, og innførte derfor nye tiltak for å redusere risikoen for smitte i dag, skriver Hjukse i en melding til Medier24.
– Vi har fastmontert mikrofon, har bare spørsmål i plenum og har ikke presse på nøkkeloverrekkelsene til de nye statsrådene for å unngå for mange folk på liten plass. I våre presseinvitasjoner har vi også lagt inn ny informasjon for å redusere smitterisikoen, opplyser Hjukse.
– Må kunne jobbe uten å bli syke
Denne informasjonen ble også gitt før spørsmålsrunden begynte på pressekonferansen, og én og én journalist gikk frem til mikrofonen for å stille spørsmål.
De norske presseorganisasjonene er alle fornøyde med at regjeringen tar kritikken på alvor.
– Det er bra og viktig at de har gjort endringer, sier leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, til Medier24.
Hun oppfordrer nå myndighetene til å fortsette og legge til rette for gode arbeidsforhold for journalistene og fotografene.
– Det gjelder all offentlig informasjon, både fra SMK, alle departementene og også alle kommunene rundt i landet. Vi vil at journalistene og fotografene skal kunne være på jobb uten å bli syke eller bringe med seg smitte videre, sier Frantzen.
Hun understreker igjen hvor viktig det er at pressen - nå i den krevende tiden Norge befinner seg i - kan være tilstede for å rapportere om utvikling og bringe viktig informasjon fra myndighetene.
– Det er viktig at mediene får gjort den jobben skal gjøre slik at folk får informasjon. Medlemmene våre melder om stor interesse for korona-saker. Det er et stort informasjonsbehov der ute. Derfor er det viktig at pressen får anledning til å gjøre jobben, men uten at de blir syke eller smittet, sier Frantzen.
– Hvis mange i pressen blir syke og smittet, så blir denne jobben veldig vanskelig å utføre. Det er vi veldig opptatt av, sier hun.
– Imponert over journalistene
Frantzen understreker også at hun så langt er veldig imponert over det arbeidet norske redaksjoner legger ned.
– Jeg er veldig imponert over journalistene. Det er utrolig bra alt det arbeidet de får gjort nå. Mange sitter hjemme og jobber derfra, under uvanlige omstendigheter, men tar jobben sin på alvor, sier hun.
Også generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, gir tommel opp til regjeringens nye tiltak.
– Det er bra regjeringen tar kritikken på alvor og har gjort endring. De som maner til forsiktighet må jo selv gå foran, selv om det er fort gjort å glemme seg, sier han til Medier24.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, hadde ikke anledning til å gi ytterligere kommentarer om saken torsdag ettermiddag, men bekrefter kort overfor Medier24 at også hun er fornøyd med grepene fra regjeringen.
Foruten den fastmonterte mikrofonen på pressekonferansen hos SMK, så var det også innført strengere tiltak da Erna Solberg presenterte sine to nye statsråder, Guri Melby (V) og Odd Emil Ingebrigtsen (H), tidligere torsdag.
SMK hadde nemlig bedt folk om å holde seg unna når de to nye statsrådene kom ut.
«For å begrense smittefare, ønsker vi ikke at folk møter opp. Kun den nærmeste familien vil få anledning til å overrekke blomster til de nye statsrådene», skrev SMK på Twitter.
For ordens skyld: Journalisten, Jan Magnus Weiberg-Aurdal, er medlem av Norsk Journalistlag (NJ).