21 VG-journalister med byline på Hagen-sak: – Vi er rause

VG var først med å melde om pågripelsen av Tom Hagen. Antallet journalister med byline viser at saken er svært høyt prioritert hos VG, mener nyhetsredaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag var VG først ute med å fortelle at Tom Hagen, mannen til Anne-Elisabeth Hagen, var pågrepet av politiet. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona. Hagen nekter straffeskyld.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden oktober 2018 og VG har jobbet tett med saken.

– Vi har jobbet dedikert med denne saken i lang, lang tid – allerede fra før forsvinningen ble kjent for offentligheten. Dette er en sak hvor vi i VG har vært opptatt av at vi skal være først ute med utviklingen. Det var vi også i dag, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Medier24.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

21 reportere på byline

I den første VG-saken om pågripelsen hadde etter hvert 21 journalister byline

På spørsmål om VG har landets rauseste byline-policy, svarer Håndlykken at det godt kan hende, og at det fort blir mange på byline i en så stor sak. 

– Vi er rause med hverandre i VG. Dette er et stort lagarbeid. På den liste finner vi enkeltreportere som har jobbet dedikert med denne saken i mange måneder, krimgruppa vår, fotografer og VGTV, som har vært sentrale for å få på plass dagens sendinger, sier hun.

Seks av personene er fotografer. 

Verken Håndlykken eller breaking-sjef Robert Simsø har oversikt over om det er byline-rekord.

Pressen ventet med publisering

Mediene publiserte sine første saker om forsvinningen i januar 2019. Da hadde både VG, Dagens Næringsliv, Aftenposten og Romerikes Blad visst om forsvinningen i lengre tid, uten å publisere opplysninger om saken.

Bakgrunnen for det var en oppfordring fra politiet om å ikke skrive om saken før situasjonen var mer avklart. 

– Det gikk vi med på fordi politiet kom med en sterk oppfordring om å ikke publisere med tanke på liv og helse. I utgangspunktet mener jeg selvsagt at saken har stor offentlig interesse, og hovedregelen er at vi publiserer, men med oppfordringen fra politiet valgte vi å gå til det spesielle skrittet å etterkomme deres ønske – og ikke publisere, sa Håndlykken til Medier24 i januar 2019. 

Politiinspektør Tommy Brøske ledet den første pressekonferansen om saken, og begrunnet oppfordringen til mediene på følgende måte: 

– Vi har funnet grunn til å komme med en slik oppfordring til mediene med bakgrunn i de alvorlige truslene som er framsatt i denne saken, sa Brøske til Medier24 etter pressekonferansen.

Brøske ønsket ikke å gå inn på de konkrete truslene. Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy-Strøm Gundersen understreket overfor Medier24 at politiet mente det var fare for kvinnens liv om saken ble kjent. 

 

Mener avgjørelsen var riktig 

Håndlykken fastholder at hun mener det var rett å avvente publisering av opplysninger om saken høsten og vintere 2018.

– På det tidspunktet mente politiet at vi stod overfor en bortføringssak, og politiet viste til at det var fare for liv og helse, sier Håndlykken og legger til:

–  Det er helt unntaksvis at vi i VG tar den typen valg, og holder så viktig og vesentlig informasjon borte fra offentligheten, men jeg mente da og mener fortsatt at det var riktig valg, sier hun. 

Powered by Labrador CMS