Kringkastingsrådet stilte flere spørsmål rundt Dagsrevyens intervju med drapsmistenkte Tom Hagen lørdag 31. oktober.
Rådet hadde fått inn flere klager på at NRK slapp til en hovedmistenkt i nesten 15 minutter for å renvaske seg, og disse ble behandlet og diskutert i onsdagens møte.
Hagen ble tidligere i år siktet for drap på kona Anne Elisabeth Hagen, som forsvant fra deres felles bosted på Lørenskog i 2018.
Intervjuet med NRK var hans første med pressen siden kona forsvant.
Rådsmedlem Vebjørn Selbekk sier han stusset på innslaget.
– Dette var et scoop fra NRKs side, men det er noen presseetiske problemstillinger rundt det. Det er ikke slik at alle mistenkte og siktede i drapssaker får prosedere saken sin i beste sendetid, sier han, og legger til:
– Så mitt spørsmål til NRK er om man har gjort seg noen tanker rundt hvor grensen går i slike saker?
– Settingen var ganske spesiell
Også rådsmedlem Tove Karoline Knutsen sier hun reagerte på seansen.
– Jeg stilte meg også noen spørsmål. Settingen var spesiell. Han tuslet rundt i sin egen stue, han var alene og han begynte å gråte. Det var veldig sterkt. Jeg tror mange som meg fikk medfølelse for ham, sier hun.
– Nå er det ingen av oss som vet hva som er rett. Det skal heller ikke vi bestemme, men en eventuell rettssak. Men hele settingen var ganske spesiell, sier Knutsen.
Leder av gravegruppa i Nyhetsdivisjonen, Arve Bartnes, svarte direkte på kritikken.
– Han ble intervjuet hjemme i sin egen stue, men vi synes det var relevant. Dette er åstedet for en alvorlig og uoppklart forbrytelse. Dette er også ett av de mest undersøkende åstedene i Norge i moderne tid. I tillegg var dette det felles hjemmet til ekteparet, og også et sted som var trygt for Tom Hagen å bli intervjuet, sier Bartnes.
– Vi synes ikke det er så spesiell scenografi å intervjue han hjemme. Jeg forstår tanken og refleksjonen som kom frem her, men det var ikke noe dypere motiv bak, sier han.
– NRK er helt nøytrale og objektive
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk svarte på spørsmålet rundt hvor grensen for hvem som kan intervjues går.
– Når er det ikke greit å intervjue en drapssiktet, og når er det greit? Det er et godt spørsmål. Det finnes ikke noe fasitsvar. Vi må se på hvilken sak det er, hvor mye den er omtalt og så videre, sier han.
– Denne saken startet som en forsvinningssak. Så kom det en drapsmistanke, og så en siktelse. Vi har hørt veldig mye hva politiet legger til grunn, og det har vært mye snakk om motiver. Det er mye omtale som rammer Tom Hagen som siktet. Derfor mente vi det var riktig å intervjue han, men også stille kritiske spørsmål, sier Kalbakk.
Bartnes understreker også at det er helt grunnleggende for NRK å få snakket med alle hovedaktørene i slike alvorlige saker.
– Det er mange personer som ikke har fått svar i denne saken. NRK mener det er viktig at vi får historien til den personen som er hovedpersonen i etterforskningen, sier han.
Bartnes avviser også at NRK tok stilling i denne saken.
– I to år har det plaget oss, og vi har slitt med å få frem opplysninger fra den andre siden i saken. Men vi er helt nøytrale og objektive i denne saken, understreker han.
Bartnes avviste også at Hagen fikk renvaske seg i beste sendetid.
– Vi har laget flere kritiske saker tidligere. Hagen hevder han er uskyldig, og hans opplevelser er sentrale for å belyse saken fra flere sider. Vi synes det var viktig å intervjue Hagen, sier Bartnes.