Daglig leder Annbjørg Sund og redaktør Magne Henriksen i Østhavet.

Mayday, mayday! Lokalavisa holder på å forlise, men Østhavet vil ikke dø. Nå har de invitert leserne til spleiselag

- Det her skal gå bra. Det må gå bra. Sånn er det bare!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det sier en optimistisk redaktør Magne Henriksen i Østhavet til Medier24.

Han leder en lokalavis som for en drøy uke siden gikk til det alvorlige skrittet å sende ut et dramatisk MAYDAY-varsel.

- Østhavet forliser og ber om assistanse, lød forsida. Varselet fikk omtale i Finnmarken, og stor fart på sosiale medier. En egen aksjonsside er satt opp Spleis.no, hvor lesere, støttespillere og andre kunne bidra.

Og det har gått bra så langt:

- Vi har fått 50 nye abonnenter, og snart 100.000 kroner i andre bidrag, sier Henriksen.

- Det har vært en helt enorm tilbakemelding, både fra abonnenter, lokalbefolkning og andre med eller uten tilknytning til Vardø. Det er veldig godt å se!

 

En by med lang avishistorie

Vardø er en by og kommune ganske langt nord, og akkurat så langt øst det er mulig å komme: Det er den østligste byen i Norge og hele Vest-Europa. Her er vi lengre øst enn St. Petersburg, Kiev, Odessa og de vestlige forstedene i Kairo. Det er bare en liten del av Sibir som ligger lengre nord enn Vardø. Og tidssonen skulle egentlig vært 1 timer og 20 minutter foran Oslo.

Men her har folk bodd i mange hundre år, og så tidlig som 1789 fikk stedet bystatus. Vardø er Finnmarks eldste fiskevær, var på 1800-tallet kjent som Pomorhovedstaden og lenge en historie om vekst.

Det var også her regionavisa Finnmarken etablerte seg i 1899, før den senere flyttet til Vadsø.

I 1997 kom så Østhavet, og siden har den vært der.

Men kanskje ikke så mye lenger, måtte mediebedriften erkjenne i vår.

 

Ukens avis er på vei! Denne uken kan du blant annet lese om: - MAYDAY-MAYDAY-MAYDAY - Østhavet ber om assistanse! -...

Publisert av Avisa Østhavet 15. mai 2018

 

Taper opplag og inntekter

For det går nemlig nedover. Både med Vardø og lokalavisa. Kommunen har gått fra 2705 innbyggere i år 2000 til 2110 i år. Nedgangen har riktignok stagnert: I 2011 var det på 2111, og siden har det gått litt opp og litt ned.

Men lokalavisa sliter ikke bare med færre innbyggere. Annonsekronene går til digitale konkurrenter. Og papirabonnentene blir færre. Siden 2012 har opplaget falt fra 1707 til 1321 i fjor.

Det har gitt flere år med underskudd, og sparegrisen er snart tom:

- Egenkapitalen er spist opp, og økonomien har vært trang i flere år. Fra 2016 til 17 tapte vi flere hundre tusen kroner i annonseinntekter, forteller Magne Henriksen.

- Vi har klart å holde hodet over vannet, men dette er ikke noen holdbar situasjon. Derfor har vi sendt ut dette signalet: Hvis folk ønsker at avisa skal fortsette, så må de tegne abonnement. Det er nemlig ikke noen selvfølge at man har en lokalavis i en så liten by som Vardø, fortsetter redaktøren.

- Hva skjer hvis dere blir borte?

- Det er klart, da ville mange begivenheter, saker og politiske debatter ikke blitt dekket på samme måte. De andre mediene kommer sjeldnere på besøk, så det ville definitivt vært uheldig for lokalsamfunnet, sier Henriksen.

 

Flere abonnenter, penger og ny nettavis

Nå jakter lokalavisa 100 nye abonnenter fram mot generalforsamlingen i juni. Spleiselaget på nett skal også gi friske kroner i kassa. En ny annonseavtale med kommunen, som også er blant avisas aksjonærer, står også på trappene.

Det skal både slukke den umiddelbare likvditietskrisen, og sørge for høyere inntekter framover.

Men ikke minst også gi rom for å utvikle en nettavis. Østhavet fins i dag bare på papir, pdf og Facebook, med en statisk hjemmeside på nett.

- Vi jobber nå for å komme ordentlig på nett i løpet av året. Det er ingen tvil om at det er framtida, og vi blir inspirert av blant annet Finnmarksposten, som har gjort det veldig bra på abonnement siden de lanserte nettavisen tidligere i år, sier Henriksen.

Klubbleder Stian Strøm i NRK Finnmark sørget for en solid skjerv til spleiselaget.

- Men de er i konsern, og det er naturlig nok litt tøffere å klare dette som et lokalt eid og uavhengig mediehus, legger han til.

 

Fikk støtte fra NRK -journalister

Blant bidragsyterne er også en gjeng inntil nylig streikende NRK-journalister.

Ifølge iFinnmark.no bestemte journalistene seg for å gi 250 kroner hver, noe som ga i overkant av 6000 kroner til Østhavet.

Klubbleder Stian Strøm sier dette til iFinnmark om hvorfor de ville støtte lokalavisa:

– Vi som jobber her i NRK Finnmark, er, i likhet med resten av kanalen, opptatt av mangfold. Østhavet er en liten lokalavis, som folk bør støtte mer opp om.

Den støtten går selvsagt hjem hos lokalavisa. Redaktør Magne Henriksen sier det slik:

- Det betyr selvsagt kjempemye for oss - at de velger å gi penger fra sin egen lomme. En av dem har også tegnet abonnement privat. Det er sånt som varmer!

 

 

Powered by Labrador CMS