John Færseth (til høyre) er kritisk til konspirasjonsteoriene i månedens utgave av Ny Tid. Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen vil nå vurdere samarbeidet.
John Færseth (til høyre) er kritisk til konspirasjonsteoriene i månedens utgave av Ny Tid. Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen vil nå vurdere samarbeidet.

- Det blir bare villere og villere, mener forfatter John Færseth om Ny Tids konspirasjonsteorier. Og nå vurderer Klassekampen samarbeidet

Over 20.000 KK-abonnenter får månedsavisa som innstikk, men det kan nå ta slutt: - Vi vurderer distribusjonsavtalen, bekrefter redaktør Bjørgulv Braanen.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg må være litt som en politiker i dag: Vi vurderer distribusjonsavtalen med Ny Tid. Det er det jeg kan si.

Slik svarer Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen på spørsmål om han vil foreta seg noe etter månedens utgave av den tidligere SV-avisa.

Ny Tid har et relativt begrenset egetopplag, men blir distribuert som innstikk i Klassekampen hver måned - med et opplag på godt over 20.000 eksemplarer.

- Kan du si noe om bakgrunnen for at denne vurderingen nå kommer?

- Det sier seg vel selv, svarer en kortfattet redaktør.

 

«Et forsvar for konspirasjonsteorier»

Lesere av Ny Tid ble i dag møtt av tekster med alternative forklaringer på flere alvorlige hendelser - som 11. september for 16 år siden, og terroren i Barcelona for bare noen uker siden.

Sistnevnte attpåtil med feil byline, som omtalt på Medier24 tidligere i dag:

Morgenbladets journalist Emma Tollersrud fikk æren av å ha skrevet en artikkel som fremmer alternative forklaringer på terroraksjonen i Barcelona 17. august - som var skrevet av Emma Bakkevik.

Og innholdet i disse artiklene får skarp kritikk fra mange hold torsdag. En av dem som er kritisk er forfatter John Færseth, som blant annet har skrevet boka «KonspiraNorge»

Til Medier24 sier han dette om dagens Ny Tid:

- Dette framstår for meg som et rent temanummer om konspirasjonsteorier, og et forsvar for dem. Det blir bare villere og villere, jo mer jeg leser, sier han.

- En ting er disse drøvtygde 11. september-historiene, men den nye greia med Barcelona er ganske trist, fortsetter Færseth.

Og spør seg nå:

- Jeg sitter jo og lurer på hva det neste blir. En artikkel om at Arbeiderpartiet stod bak Utøya for å vinne valget i 2011?

- Umulig å ta Ny Tid på alvor

- Og nå blir det ganske umulig å ta Ny Tid på alvor. De stiller seg i samme kategori som «Nyhetsspeilet», mener Færseth.

Når Medier24 snakker med han torsdag formiddag hadde han ikke lest gjennom hele utgaven, men slår uansett fast:

- Disse konspirasjonsteoriene om 11. september er tilbakevist mange ganger, for flere år siden. Det fins ange vitenskapelige forklaringer på hvorfor bygningene kunne falle, sier han.

I sommer faktasjekket forøvrig Faktisk.no en av de mange virale nyhetssakene rundt 11. september - etter at nettopp Ny Tid-redaktør Truls Lie hadde delt den på Facebook.

- En ting er om dette trykkes i et lite magasin for noen tusen lesere, men det distribueres sammen med Klassekampen til over 20.000 abonnenter. Hva synes du om det?

- Nå skal ikke jeg mene noe om hva Braanen skal gjøre. Men jeg venter med spenning på hva som skjer, sier John Færseth.

 

- Tragisk for avisens omdømme

Anna B. Jenssen, sjefredaktør i Morgenbladet.
Anna B. Jenssen, sjefredaktør i Morgenbladet.

Anna B. Jenssen er sjefredaktør i Morgenbladet, som torsdag ble «rammet» av bylinefeilen hvor journalist Emma Tollersrud feilaktig fikk ansvaret for en av konspirasjonsteoriene.

Redaktøren håper nå først og fremst på en skikkelig opprydding:

- Det er lov å gjøre feil, men jeg synes det er særlig beklagelig på en artikkel med denne typen innhold. Min sympati ligger hos Emma, og vi skal hjelpe henne med å få dementert det.

- Jeg er glad for at Ny Tid har innrømmet feilen og forsøkt å rydde opp i etterkant, sier hun.

- Sånn rent bortsett fra bylinefeilen - hva synes du om innholdet i dagens avis?

- Jeg synes det er tragisk for Ny Tid og avisens omdømme at de publiserer denne typen teorier uimotsagt. Jeg mener det er konspirasjonsteorier.

- Og dessverre er det ren enkildejournalistikk eller kommentarer. Men det er jo fordi saken ville falle, hvis man faktisk skulle gjort journalistikk på det, sier Jenssen.

Truls Lie, redaktør i Ny Tid. Her fotografert våren 2016.
Truls Lie, redaktør i Ny Tid. Her fotografert våren 2016.

 

- Bør ha rom for en maktkritisk publikasjon

Overfor Medier24 i dag og andre medier tidligere tok Ny Tid-redaktør Truls Lie til motmæle mot merkelappen han mener disse sakene uriktig får på seg.

- Man må forholde seg til argumentene i det vi skriver, og ikke bare sette en merkelapp på alt som «konspirasjonsteorier». Så fort man tak i det skjulte kommer disse ordene fram, sier han.

Lie forsvarer samtidig at han stiller spørsmålstegn rundt 11. september, og sier at han selv tror det var en såkalt «kontrollert nedriving».

Om en eventuell vurdering fra Klassekampen av samarbeidet, sier Lie nå:

- Venstresiden bør ha rom for en økoanarkistisk maktkritisk publikasjon som Ny Tid. Innholdet i disse artiklene er basert på begrunnet mistanke, noen i norsk offentlighet må kunne ta opp slike spørsmål uten at man skyter på budbringeren.

 

Powered by Labrador CMS