De siste ukers debatt om både trakassering og kvinneligemedieledere satte også fart på Svarte Natta-konferansen, som søndag tok opp temaet til diskusjon.
Heller ikke i de nordnorske mediehusene er det perfekt. Men ifølge Norsk Redaktørforening er det nå 12 ansvarlige redaktører i Nord-Norge inkludert Svalbard. Altså ikke bare seks, som Silje Charlotte Solstad skrev i en kommentar tidligere denne uka.
Da har NR regnet med både NRKs regionredaktør, NRK Sápmi-sjef og noen mindre aviser som var utelatt i Solstads regnestykke. Det gir en andel på 34 prosent kvinnelige ansvarlige redaktører.
Men «bak tallene» står det like fullt dårlig til i flere av de største avishusene i landsdelen. Leder i Nordnorsk Redaktørforening, redaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet, sa det slik:
Kvinner og menn i Nordnorsk Redaktørforening
Totalt 86 medlemmer 23 kvinner og 63 menn Prosentandel kvinner: 27
Ansvarlige redaktører: 35 12 kvinner og 23 menn Prosentandel kvinner: 34
...tallene er for medlemmer i NR, hvilket vil si de fleste redaktører i landsdelen.
- Det er forstemmende når vi møter i Polaris Media Nord-Norges ledergruppe. Da er vi bare én kvinne, direktør Mona Rosvold i Harstad Tidende. Det er alt for dårlig. Og det er ikke bare vi redaktører som må ta ansvar, men våre eiere - som ansetter disse lederne.
- Dette handler mye mer om kvinner
Men kanskje er det verken eierne eller de mannlige sjefene sin skyld? Frilansjournalist og kritiker Anki Gerhardsen mener vi må slutte å snakke bare om at noen må ut og jakte kvinner.
- Vi snakker om at vi må finne de, hvordan vi skal hente kvinner inn i lederposisjoner. Men dette handler mye mer om kvinner enn hvordan menn oppfører seg, sa hun.
- Så må vi slutte å snakke om gutta boys-kultur. Dette handler om «jenta girls» og kvinner som velger trygghet foran risiko, ansvar og ledelse. Og det er slik de får aksept fra andre kvinner.
Gerhardsen mener roten til problemet er hvordan vi, samfunnet, oppdrar og oppfordrer kvinner, om hvilke holdninger vi skaper.
- Dette må vi endre på et helt annet tidspunkt enn når lederstillinger skal besettes. Vi må ha en stor holdningsendring. Og ikke bare snakke om hvordan vi skal finne disse tause, infantiliserte kvinnene, sa hun.
- Må sette mål og legge en plan
I panelet møtte hun forståelse for det, men samtidig motbør for at man skal «avlyse» damejakten. NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen sa det slik:
- Det kan godt være at vi må starte med oppdragelsen, men her og nå er dette noe vi som ledere må jobbe med, mener hun.
Gynnild-Johnsen er en av kvinnene i en ganske så likestilt toppledergruppe. Blant hennes regionredaktører og distriktsredaktører er det flertall kvinner. Og det kommer så visst ikke av seg selv:
- Du må for det første uttrykke fra toppen og sette klare mål for hvor vi skal. Så må det legges målbevisste planer, og jobbes etter dem. Det er ingen tvil om at det er vanskeligere å rekruttere kvinner til denne typen lederjobber, mener hun.
- Og alle disse konsernsjefene som svarte at de skal jobbe med dette, hvis de hadde hatt en plan så kunne de kanskje ha skjerpet seg allerede..., sa Gynnild-Johnsen.
Marit Ulriksen tok i fjor over som sjefredaktør i Rana Blad, og har en kvinnelig direktør som kollega. Hun mente Gerhardsen hadde et poeng, men at vi måtte ha «to tanker i hodet». Og at lederjakten ikke starter når redaktørjobben er ledig:
- I mitt tilfelle var det jo en naturlig prosess og rekkefølge. Jeg hadde vært vaktsjef, nyhetsredaktør og så ble posten ledig. Man må få muligheter og ta ansvar, til man føler seg klar for en slik jobb.
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø ville heller ikke avlyse damejakten og skylde på kvinnene selv:
- Vi må ikke stille oss slik at vi gir Bjørkavåg og resten av gutta boys disse argumentene, mente hun.