Redaktør Tove Lie (t.v.) og Khrono var først ute med omtale av professorens meldinger. Her i samtale med presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen og saksbehandler Mathias Vedeler.
Redaktør Tove Lie (t.v.) og Khrono var først ute med omtale av professorens meldinger. Her i samtale med presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen og saksbehandler Mathias Vedeler.

Khrono, VG og NRK brøt ikke god presseskikk: Riktig å identifisere og omtale professorens grove meldinger til kvinner, sier PFU

Enstemmig uttalelse «frikjente» de tre mediene. Dermed fikk mediekritiker Anki Gerhardsen ikke medhold i sine klager.

Publisert Sist oppdatert

Et enstemmig Pressens faglige utvalg slo tirsdag fast at verken Khrono, VG eller NRK brøt god presseskikk i forbindelse med omtale av professor Nils Rune Langeland sine meldinger til unge kvinner.  

Dette etter at frilansjournalist og mediekritiker Anki Gerhardsen hadde klaget på sakene, med Langelands samtykke. 

PFU opplyser til Medier24 at det var en viss diskusjon i utvalget, men at man til slutt var samlet om uttalelsen. 

Saksbehandlingen og sakspapirene var lukket - og møtet gikk for lukkede dører under disse sakene - som til sammen tok en drøy times tid å behandle.

Uttalelsen i sin helhet kan du lese her.

Sendte grove meldinger til unge kvinner

Omtalen - som skapte stort engasjement i sommer - gikk på at professoren hadde sendt grove meldinger, primært gjennom sosiale medier, til en rekke unge kvinner.

Noen av dem skal ha vært studenter og ansatte - ved hans eget universitet i Stavanger, eller andre institusjoner.

Saken ble først omtalt på Khrono.no, og senere VG, NRK og en rekke andre medier. Også Medier24 omtalte debatten og Khronos publisering.

I meldingene oppfordret professoren til seksuell kommunikasjon med mottakerne og spør dem om de vil inngå i seksuell omgang med ham.

Khrono, VG og NRKs første omtaler av «Langeland-saken».
Khrono, VG og NRKs første omtaler av «Langeland-saken».

Meldingene bar tidvis også preg av trakassering mot kvinnene. 

Overfor Medier24 i sommer uttalte Khronos redaktør Tove Lie at hun mente det var riktig å identifisere.

Dette både av hensyn til andre, og Langelands egen historie med tidligere kontroversielle utspill:

– Jeg ser at det kan være ulike vurderinger om hvordan vi har løst saken og at den er kontroversiell. Det er en sak for oss hvordan fremtredende professorer oppfører seg. Det er også en kontekst her med en professor som har en historikk med tidligere kontroversielle utspill. Jeg synes det er modig av kvinner som blir utsatt for dette å fortelle åpent om det, sa hun.

Om publisering av de konkrete meldingene, sa Lie den gang:

– Jeg synes det var viktig å vise hvor grove meldingene var. Folk kan ha forskjellige meninger om hva som er grovt trakasserende og ikke, så vi mente innholdet var viktig for å vise hvor grovt det faktisk var. 

Powered by Labrador CMS