- At lokalaviser ikke graver, er bullshit. Vi skal både heie og grave. Og stille kritiske spørsmål når det er rett
- Det er lett å gjøre narr av lokalavisene, mener Raumnes-redaktør Fred Gjestad. Men det gjør ikke kritikken rett, mener Landslaget for lokalaviser. Og tar kraftig til motmæle.
- Anki Gerhardsen skriver at lokalavisen burde ha gravd opp «Våtdraktmysteriet». En sak som begynte med en notis i lokalavisa Lister. Men nei, det synes jeg ikke. Vi skal være lokale.
- Hadde en lokalavis brukt så mye tid på en sånn sak, ville de gått glipp av mye i sitt lokalsamfunn. Og muligheten til å grave i viktige, lokale saker, sier Fred C. Gjestad.
Han er redaktør i lokalavisa Raumnes, og Medier24 snakker med han til lunsj under helgas landsmøte i Landslaget for lokalaviser.
Det er et stolt landslag, og nettopp Raumnes fikk kvelden i forveien hederlig omtale i LLAs journalistpris for en serie med kritisk journalistikk rundt offentlig støtte til en idrettshall.
«Vår oppgave er å heie på lokalsamfunent»
Men lokalavisene ble forrige uke utsatt for to «angrep» fra henholdsvis Anki Gerhardsen og Fredrik Drevon.
Angrep som aldri ble tema fra scenen på landsmøtet, men som ble diskutert rundt bordene.
Med stort engasjement.
- Det er lett å gjøre narr av lokalavisene, sier en frustrert Gjestad.
- Ja, vår oppgave er å heie på lokalsamfunnet. Det skal vi gjøre, og spesielt utad. Så skal vi være den røffeste kritikeren utad. Se på Bergensavisen: Ingen er så tøffe mot Brann, samtidig som de er lojale mot klubben, fortsetter han.
Og legger til:
- Men at lokalavisene ikke graver, det er bullshit. Vi skal heie, og vi skal grave. Og stille kritiske spørsmål når det er rett.
- Anki kan få komme hit til Raumnes, så skal jeg vise hvordan vi graver. Vi mister abonnenter fordi vi skriver for strengt om ishockeyklubben. Vi har fem journalister og kan ikke sette av 14 dager, men vi har tid til å stille de tre ekstra spørsmålene, sier Gjestad.
Dobbelt opp mot lokalavisene forrige uke
Så til disse angrepene: Det begynte forrige uke med Aftenpostens spalte «Medierevisjonen», hvor Anki Gerhardsen skrev kommentaren Derfor får ikke DIN avis SKUP-prisen.
Og det er fordi «der handler det mer om å «ause båten», som en frustrert kollega uttrykte nylig, enn å sette spaden i tørt land».
Gerhardsen mener ideer som krever mer enn to dagers arbeidstid, sjelden møter applaus - og at det er viktigere å dekke en ny frisørsalong eller festival.
Men det stoppet ikke med det.
Torsdag kveld skrev Fredrik Drevon her på Medier24 en minst like krass mediekritisk spalte om lokalavisene;
Han går spesielt til verks mot Avisa Valdres, som han mener ikke evner å stille kritske spørsmål;
- Det som serveres er ikke journalistikk, men et sammensurium av reklamelignende gladsaker og falsk lokalpatriotisme med uforløst misnøye mellom linjene.
Og ekkoet fra 2007 er sterkt, fra den gang Ingar Sletten Kolloen besøkte LLAs landsmøte etter å ha lest gjennom 70lokalaviser.
Tittelen på NRK.no var talende for hans mening: Kos, kos og atter kos
Før landsmøtet hadde han gått gjennom 70 av medlemsavisene i LLA. Under ti av disse hadde kritiske saker på forsida, mens resten var prega av kos. To tredjedeler av avisene manglet lederartikkel. I en av avisene talte han 382 tryner på 16 sider.
- Alt vi gjør handler om bedre journalistikk
Det var ingen Kolloen på helgas LLA-møte, og på en dags varsel var det neppe tid til å invitere verken Anki Gerhardsen eller Fredrik Drevon.
Temaet ble heller ikke debattert eller diskutert fra scena under landsmøtet på Fornebu.
- Det kunne vi godt ha gjort, men vi synes det er viktigere å jobbe jevnt og trutt med å forbedre den kritiske journalistikken.
Det sier generalsekretær Rune Hetland i LLA til Medier24. Han peker på at LLA hvert år arrangere en rekke kurs, både i og utenfor landsmøtene, og kjører små og store prosjekter. I år spesielt rettet mot lag og foreninger, på hvordan man både kan øke engasjement - og drive mer grundig journalistikk på feltet.
I fjor var temaet public journalism, å skape mer engasjement og deltakelse i samfunnet.
LLA kjører også offensive prosjekter før hvert valg, og mener å ta på seg en viktig rolle:
- Alle kurs vi gjør handler om å gjøre en bedre journalistisk jobb. Vi er opptatt av debatten og å skape et bedre lokalsamfunn. Og det gjør du ikke med å være servil eller glatte til alt, men gjennom konstruktiv, kritisk og løsningsorientert journalistikk, mener Hetland.
«Generaliseringen irriterer meg kraftig»
Så langt om ambisjonene. Og så til kritikken.
Den irriterer generalsekretæren for bransjeorganisasjonen til de drøyt 100 lokalavisene.
- Det er selvsagt helt greit å sette søkelyset på at lokalavisene kan bli bedre. Det kan vi, på samme måte som rikspressen kan det, sier Hetland.
- Men denne generaliseringen irriterer meg ganske kraftig. Jeg vet ikke hvorfor den kommer. For i lokalavisene finner vi kanskje noen av den beste journalistikken som er i landet. Og så finner du selvsagt noen egg i kurven som ikke er like gode.
- Den beste journalistikken i landet?
- Ja, noen av landet beste lokalaviser er små lokalaviser. Fordi de legger ressurser i journalistikken, og klarer balansen mellom å informere innbyggerne, underholde dem, og lage kritisk journalistikk på det som er viktig, mener Hetland.
- Ta lokalavisa OPP på Oppdal. De fikk hederlig omtale i konkurransen Årets lokalavis i helga, kommer ut en gang i uka og lager utrolig god journalistikk som forandrer lokalsamfunnet.
Det må bli noe lettvint også
- Men også lokalavisene har mye lettvint journalistikk?
- Ja, selvfølgelig! Aviser med en og to og tre journalister kan ikke bruke like mye ressurser på alle saker. Som rikspressen, må selvsagt lokalavisene også prioritere.
- Det er mye som er enkel informasjon, arrangementer og ikke dyp, kritisk journalistikk. Og slik må det være, for å få tid til den kritiske og viktige journalistikken, mener Hetland.
Han ønsker debatten like fullt velkommen, men mener den må være basert på kunnskap og fakta, ikke enkeltstående og lettvinte analyser:
- Nå kan jeg ikke si noe om Avisa Valdres, ikke minst fordi de ikke er med i LLA. Det er lett å dra fram enkeltsaker og enkeltaviser fra alle norske medier, men det blir jo helt feil å henge ut 100 andre lokalaviser for det, sier Hetland.
Generalsekretæren ser gjerne en god debatt og diskusjon rundt temaet, og kommer med følgende invitasjon:
- FredrikDrevon og AnkiGerhardsen kan få komme innom LLAs kontorer her i Kongens Gate i Oslo. Så kan de få lese 100 lokalaviser med viktig journalistikk på hvilken som helst dag! Og så kan vi få til en god diskusjon om hva som er kritisk og god journalistikk.
- Vi kan ikke grave oss ned
Lokalaviskritikerne vekket engasjementet hos mange redaktører. Den mest engasjerte var kanskje Tomas Bruvik, redaktør i Kvinnheringen, som svarte med en kommentar på Journalisten, hvor svaret var ganske klart:
- Vi veit vi ikkje får SKUP-pris
Han skriver blant annet:
Gerhardsen skriv at journalistane i dei små redaksjonane sullar rundt som heimeverande husmødrer, og at dei veit dei ikkje vil få SKUP-prisar. Der har Gerhardsen rett, vi veit vi ikkje får slike prisar, men betyr det at vi er andre og tredje rangs journalistar som berre «sullar rundt» og skriv om lokale vinnarar av songkonkurransar og liknande?
Eg ønskjer Gerhardsen hjarteleg velkommen til Kvinnherad og vår redaksjon som tel seks personar, for å sjå korleis vi tenkjer og kva vi faktisk skriv om.
Vi kan sjølvsagt ikkje setja oss ned og berre laga gravejournalistikk som tek eitt eller to år. Det er riktig, det har vi ikkje tid til. Men når det er naudsynt kan vi bruke både ein og to og tre veker til å jobba hardt med saker som er viktig for vårt lokalmiljø. Saker som absolutt ingen andre skriv om.
Overfor Medier24 utdyper Bruvik debatten slik:
- Jeg forstår ikke helt hvorfor dette kommer på denne måten. Ja, vi må selvsagt tåle kritikk, og lokalavisene kan selvsagt bli bedre på mange ting. Vi kan bli mer grundig i enkeltsaker, og vi tar for lett på noen ting.
- Men jeg lurer på hvordan Anki Gerhardsen og Fredrik Drevon mener at vi skal drive lokalavis. Og å hengte ut Brønnøysunds Avis og Avisa Valdres på den måten etter å ha lest én avis, det synes jeg er direkte ufint, sier Bruvik, puster i et lite mikrosekund, før han fortsetter i enda raskere tempo:
- Og så må jeg si: Forrige torsdag var jeg innom de nasjonale nettavisene. Jeg tok en tur innom Nettavisen, VG og Dagbladet, og himmel!
- Da kunne du skrevet om tynne nyheter og mangel på samfunnsoppdrag. Her var det masser pupper, sex og sæd-donorer i ett sett.
«Vi smågraver hele tida»
Tomas Bruvik har vært redaktør i Kvinnheringen i mange år, er nestleder i LLAs styre, og har tidligere vært leder.
Han prøvde seg for noen år siden som daglig leder for en bedrift som drev med båter, men det gikk ikke mange måneder før han var tilbake i Kvinnheringen.
Lokalavislivet er nemlig noe helt eget.
Og Bruvik holder fast på at lokalavisene også skal heie og være et lim i lokalsamfunnet.
- Når jeg leser Ankis kommentar, kan du tro at lokalavis ikke er noe vi trenger, at vi bare skal ha journalister som sitter på et kontor og graver for å få SKUP-pris en gang i året. Men det er ikke det som binder et loksalsamfunn sammen. Det er kultur, fotball og barnehager, også
- Og så skriver vi om viktige saker også, med kritisk journalistikk. Vi skriver om de svakeste i samfunnet, og har en rekke eksempler på at kommunen har måttet endre sin politikk. Vi smågraver hele tida, og har skrevet jeg vet ikke hvor mange sider om offentlighet. Vi leste alle postlister i et helt år, og påviste at det knapt ble ført utgående post i Kvinnherad kommune, fortsetter Bruvik med eksempler.
Og dette er en jobb «ikke Facebook gjør», understreker han.
Ifølge Bruvik er den «preventive effekten» også viktig; det at lokalavisen faktisk er til stede i lokalsamfunnet, i postlista og på formannskapsmøter, følger med og stiller spørsmål.
Men, lokalavisen kan ikke bare være tung og kritisk.
- Hvis vi bare skal drive med tung journalistikk, da er vi ikke lenger en lokalavis, mener Bruvik.
Han reagerer også på utsagn som tidvis kommer fram i slike debatter, om at «all journalistikk skal være kritisk».
Nei, det skal den ikke, mener Bruvik:
- Når en post på sykehjemmet åpner, da stiller vi ikke masse kritiske spørsmål på åpningen. Det kan vi ha gjort i andre faser av saken. Når det kommer en ny butikk i Kvinnherad, så er det en viktig sak for vårt lokalmiljø.
- Men hvis butikken går dårlig?
- Og hvis butikken går dårlig, så er det selvsagt en sak når tallene kommer. Slik vi følger opp næringslivet hver eneste dag i kommunen.
Også Bruvik slenger seg på invitasjonsmodusen fra Raumnes og LLA:
- Både AnkiGerhardsen og FredrikDrevon kan få komme til Kvinnherad, så skal de få se hvordan vi jobber!
- Jeg synes ordet lim er litt skummelt
Tar de i på invitasjonen?
Anki Gerhardsen bor i Bodø og bruker mye av tida si på Barents-prosjekter. Hun understreker:
- Nå drar jeg til Oslo så sjelden jeg kan, og har ikke drevet med en dypstudie her..., sier hun.
Gerhardsen understreker med det: Hun retter ikke kritikken fra et kontor i hovedstaden, fjernt fra lokalavislivet.
- Jeg har elleve års erfaring som fast ansatt i lokalavis, har vært med på å bygge opp én, og jeg har kjent på gapet mellom ambisjonene og alt man skal rekke over. Jeg har også snakket med mange som bekrefter inntrykket: De opplever at dagen handler om å «ause båten»
- Men så må jeg si: Dette er ikke en kritikk av lokalavisjournalister. Men mot arbeidsbetingelsene, og lokalavisas prioriteringer. De har en litt rar rolleforståelse om å både være «lim og lupe». Jeg synes ordet lim er litt skummelt for en avis, fortsetter Gerhardsen.
- Men er ikke det nettopp lokalavisas rolle i samfunnet, og det som gjør at folk kjøper og abonnerer på den?
- Gjør de det? Jeg tror mange kjøper lokalavisa fordi de vil ha innsikt i viktige ting som skjer, sier Gerhardsen.
- Jeg mener dette handler om prioriteringer, og for å få mer tid til viktigere journalistikk, kan man la Facebook og sosiale medier «ta seg av smalltalken». Så får avisene ta seg av vesentligheten,
Hun understreker også at hun gjerne kritiserer rikspressen, og har gjort det før. Med med bare 3000 tegn til rådighet i Aftenpostens spalte var det lokalavisene som var tema denne gang.
Med et håp om å starte en debatt for mer viktig og kritisk journalistikk.
- Det er den diskusjonen jeg ønsker. Ikke at det skal handle om SKUP-prisen, men om hvordan vi kan legge til rette for mer vesentlig journalistikk. Jeg vil ikke lokalavisene til livs, men at de skal bli enda bedre, sier Gerhardsen.
- Har aldri hevdet at alle lokalaviser er dårlige
Fredrik Drevon stod altså bak forrige ukes andre kritikk mot lokalaviser, med sin kommentar på Medier24, som primært handlet om Avisa Valdres og BrønnøysundsAvis som eksempler.
Den ble også fulgt opp tirsdag kveld på Dagsnytt Atten, hvor Drevon møtte skarp kritikk fra nevnte Tomas Bruvik - samt redaktør Matti Riesto i Brønnøysunds Avis, som uttalte i debatten:
- Han drar i gang det som kan være en viktig debatt, men da må det være basert på mer enn at han reiser på hytta, og kjøper en avis. Det ligger en intensjon om en viktig debatt her, men da må du starte et annet sted enn et tv-program fra 2010 og surfe litt på BA-nett.no
HØR HELE DEBATTEN fra Dagsnytt Atten tirsdag på NRK.no
Der gjentok Drevon at han hadde «dokumentert hvordan avisa Valdres roter bort mange gode saker fordi de ikke kan eller vil stille kritiske spørsmål».
- Og dette bruker du som bakgrunn for en analyse om norske lokalaviser?
- Jeg har aldri hevdet at alle lokalaviser er dårlige eller utelukkende lager trivia og gladsaker. Dette fremgikk tydelig i saken, sier Drevon til Medier24 onsdag.
- Jeg oppfordrer likevel alle lokalaviser til å trekke en linje i sanden og sjekke hvor mye av egenproduksjon som er trivia og gladsaker, legger han til.
- Og så har du lest bare én avis, sier kritikerne dine. Er det for tynt til en slik analyse?
- I kommentaren dokumenterer jeg og viser til én avis, men det det er basert på et langt liv som leser av lokalaviser - og jeg har lest Avisa Valdres i over 30 år. Moren min kommer fra Fagernes, og jeg har fulgt avisa tett. Problematikken ble også godt dokumentert av «Storbynatt», og som jeg har påpekt er Harald Eias kritikk av banett.no fortsatt relevant, svarer Drevon.
- Kritisk journalistikk handler om å stille relevante spørsmål
- Hva skal en lokalavis ha og være da - skal den bare ha tunge saker og ingen glade saker?
- Jeg mener det ikke er en lokalavisens oppgave å være en lokal heiagjeng. Den må gjerne ha lette saker, men da må de også stille kritiske spørsmål i dem, også.
- Men er dette bare et tema for lokalaviser - skal ingen aviser få lov til å ha gladsaker?
- Ja - det gjelder ikke bare lokalaviser. Ta sportsjournalistikken, for eksempel. Der har man pøst på med gladsaker om norske helter, og mange medier har vært naiv heiagjeng for Thor Hushovd. Senere har han innrømmet å vite en god del om dopingsakene. Journalister som pakket inn Hushovd i gladsaker bør ta selvkritikk for at de ikke stilte ham flere kritiske spørsmål underveis i karrieren, fortsetter Drevon.
Så legger han til: Kanskje noen misforstår hva kritisk journalistikk er?
- Jeg tror mange redaksjoner ikke har skjønt hva kritisk journalistikk er, og det er trolig en av flere grunner til at de satser så tungt på trygge gladsaker.
- Kritisk journalistikk handler ikke nødvendigvis om å «ta ned» kilder eller eksponere feil. Det handler om å stille relevante spørsmål som belyser saken, sier Fredrik Drevon.
- Kommer gjerne på besøk til LLA
Etter å ha malt med bred pensel og skarp kritikk, kom også svarene fra engasjerte redaktører.
Drevon minner om at Vær Varsom-plakaten sier at det er pressens plikt også å granske sin egen rolle, og at redaktørene må tåle en slik debatt.
- Men kunne den ha blitt bedre med en annen tone?
- Debatten kom i gang, og jeg har argumentert poengtert og saklig. Leserne skjønner at det også er litt humor i dette. Det har vært debatt på Dagsnytt Atten, og jeg er invitert til Litteraturhuset i Skien for å ta debatten videre, sier Drevon.
- Og hvis noen er veldig sinte vil jeg oppfordre dem til å telle sakte til hundre før de eventuelt skal delta i debatten, sier Drevon.
Hva med invitasjonen fra lokalavisene? For noen avsnitt siden inviterte Rune Hetland også Fredrik Drevon til LLAs kontor i Oslo for å lese lokalaviser og diskutere god journalistikk.
Og svaret er klart:
- Jeg kommer gjerne på besøk hos LLA for å ta en kaffe, lese lokalaviser og høre på synspunktene til de som jobber der!
Avisa Valdres ble invitert til å svare på kommentaren forrige uke, men ønsket ikke det. Medier24 har også denne uka invitert redaktør Ivar Brynildsen til å kommentere kritikken, men det har han ikke ønsket.
Valdres reagerer på Dagsnytt Atten
Avisa Valdres har imidlertid reagert på at de ble diskutert på Dagsnytt Atten tirsdag, uten at de visste om det. Avisa var heller ikke invitert til debatten.
Medier24 forstår det slik at det vil komme en form for beklagelse i kveldens sending, men NRK understreker at de ikke definerer det som en beklagelse. Dette fordi man ikke erkjenner noe presseetisk brudd.
- Vi er i dialog for hvordan vi skal løse det. Vi kommer med en presisering i dagens sending, og ser i ettertid at det ville vært best for sendingen at han hadde vært med. Men det er forskjell på det - og å beklage og si at vi har brutt Vær varsom-plakaten. Vi har også tilbudt han et tilsvar, som han har takket nei til, sier Kyrre Nakkim, redaktør for magasin og samfunn i NRK, til Medier24.
- Hvorfor var ikke Valdres invitert til debatten - ville ikke det vært naturlig?
- Premissene for debatten var ikke at Avisa Valdres skulle diskuteres. En del av kommentaren til Fredrik Drevon handler om dem, vi ville diskutere de andre punktene. Når Drevon så gikk inn på Valdres likevel, valgte programleder å stoppe den tråden, som vi ofte gjør. Det er ikke uvanlig, sier Nakkim.
Ansvarlig redaktør Ivar Brynildsen i Avisa Valdres har som nevnt ikke ønsket å kommentere denne saken overfor Medier24. Til Journalisten sier Brynildsen at han kommer til å klage tirsdagens Dagsnytt Atten til PFU.