Og vi skal liksom ta deg på alvor. Du, som er opptatt av sminke og utseende og sånt

SØNDAGSPOSTEN: Et kritisk blikk fra pressen kan ikke frata Sophie Elise retten til å mene noe om flyktninger, palmeolje eller Donald Trump. 

Publisert Sist oppdatert

Journalist Anki Gerhardsen skapte ukens mediedebatt da hun nådeløst tok rosabloggeren Sophie Elise Isachsen fatt med sylskarp øks.

Anki skal man lytte til. Hun er en fri stemme som reflekterer motstrøms.

For eksempel var hun en av ytterst få som ytret alternative perspektiver under striden om legers reservasjonsrett. Hun turte der vi andre tiet.

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Harstad.

NÅ HAR GERHARDSEN skrevet om Sophie Elise og norsk presse, i et debattinnlegg som først var å finne hos Journalisten.no.

Hun ville mane norske redaksjoner til å drive mer kritisk journalistikk om rosabloggerne.

I det minste i første omgang er resultatet av innspillet blitt et helt annet:

Støy rundt formen og innretningen på innlegget.

Og det kunne ikke gå annerledes, for Anki Gerhardsen nøyer seg ikke med å etterlyse en debatt rundt rosabloggernes påvirkning av unge jenters kroppsidealer og diverse tiltak og aktiviteter for å nå disse; underteksten i innlegget er også en kritikk av Sophie Elises samfunnsengasjement for eksempel i debatten om flyktninger.

Gerhardsen skriver:

På sitt subtile vis heier hun fram verdier vi ellers behandler med stor bekymring i samfunnssamtalen. Og når de blandes med litt krig og fred og tårer og sånn, blir de enda mer virkningsfulle blant hordene av tenåringsjenter som sluker bloggen hennes: Gjør som Sophie Elise Isachsen – kjøp deg en kropp, og så sier du hei til en flyktning etterpå!»

DET GERHARDSEN gjør her, er ikke bare å sette et spørsmålstegn ved dybden i Sophie Elises engasjement. Det er også en latterliggjøring av bloggeren: Og vi skal liksom ta deg på alvor. Du, som er opptatt av sminke og utseende og sånt.

Hvordan ville vi ha reagert dersom andre ungdommer med engasjement var blitt møtt av en slik hersketeknikk fra en dreven norsk debattant?

SOPHIE ELISE ISACHSEN har innflytelse. Hun har med 70.000 lesere et dobbelt så stort publikum som lokalavisen der hun bor.

Hun er Harstads mektigste meningsdanner og en viktig opinionsleder for tenåringsjenter landet over. Derfor er det på sin plass at pressen kritisk diskuterer innholdet i det hun skriver.

Men det skal ikke frata henne retten til å mene noe om flyktninger, palmeolje eller Donald Trump. Jeg synes det er mye bedre at hun gjør det, enn at hun ikke gjør det.

UKA HAR VÆRT preget av en rekke mer eller mindre seriøse svar i debatten. Sophie Elise svarte til slutt også selv på sin egen blogg.

Til Nettavisen sier Anki Gerhardsen fredag:

- Jeg har fortsatt ikke fått svar på hvorfor i all verden vi skal støtte Sophie Elise Isachsen.

DET GÅR FINT an å være kritisk til bloggerens oppfatninger om helse, sunnhet og utseende, men samtidig ubetinget støtte hennes rett til å ytre seg om politikk og samfunn uten å bli harselert med.

Powered by Labrador CMS