Klubbleder Anita Hoemsnes i Dagens Næringsliv.

Fem personer kjempet om to jobber på desken i DN. To menn fikk jobbene - mens de tre kvinnene kan bli nedbemannet

Dermed vil den nye fellesdesken i Dagens Næringsliv bestå av ti menn og én kvinne. - Det er veldig uheldig med en så skjev kjønnsbalanse, sier tillitsvalgt Anita Hoemsnes.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For to uker siden fikk fem ansatte på papirdesken i Dagens Næringsliv tilbud om frivillige sluttpakker - tre kvinner og to menn. Dette i forbindelse med en effektivisering av papirproduksjonen, som reduserer behovet fra fem til ett årsverk. 

Samtidig ble to stillinger lyst ut internt, som blant annet disse fem kunne søke på. Disse to stillingene er nå tilbudt de to mennene blant disse fem. Det betyr at tre kvinner står i fare for å miste jobben. 

Det betyr også at den nye fellesdesken for papir og nett i Dagens Næringsliv vil bestå av ti menn - og bare én kvinne: Den ferske digitalsjefen Linn Engesvik. 

Og det skaper reaksjoner internt.

- Det er veldig uheldig med en så skjev kjønnsbalanse, sier NJ-tillitsvalgt i DN, Anita Hoemsnes.  

Lang ansiennitet i DN 

De tre som nå står i fare for å miste jobben har alle lang ansiennitet, forteller klubblederen: 

- Det er tre voksne damer, med over 20 års ansiennitet i bedriften, som nå står i fare for nedbemanning, sier Hoemsnes. 

Hun understreker at dette ikke handler om hvem som har blitt tilbudt de interne stillingene, men hvordan sammensetningen på desken ser ut til å ende opp. 

- De to som har fått jobb er veldig flinke folk, dette handler ikke om dem. 

Jobber med å skape større mangfold

De siste månedene har et utvalg i eierselskapet NHST Media Group jobbet med en rapport om hvordan man kan få bedre mangfold blant de ansatte, når det kommer til blant annet kjønn og bakgrunn.

Dette arbeidet ble igangsatt etter oppmerksomhet rundt antall kvinner i konsernledelsen, som i fjor høst var lik null - og uttalelser fra tidligere konsernsjef Gunnar Bjørkavåg. Denne rapporten er nylig lagt fram for styret. 

- Dette viser at det arbeidet med fordel kunne vært satt i gang tidligere, sier klubbleder Hoemsnes. 

Hun forteller at de kommer til å jobbe hardt for å forsøke å finne en god løsning på situasjonen for de som står i fare for å miste jobben. 

- Vi kommer til å kjempe hardt for å unngå at noen av medlemmene våre blir nedbemannet. 

Bakgrunnen for nedbemanningen på desken er at det innføres et nytt produksjonssystem for papiravisa, som gjennom malstyring og automatisering reduserer bemanningsbehovet. 

Hoemsnes forklarer at det er planlagt at de skal ta i bruk systemet i løpet av 2019, noe som gir dem en del tid på å finne en løsning.  

- Vi opplever at tiden er på vår side. Det automatiske systemet som skal innføres er  planlagt å være i full drift i løpet av 2019, og vi kommer til å bruke tiden fram til det på å forsøke å finne en best mulig løsning for alle våre medlemmer, sier hun. 

- Ansatt ut fra kvalifikasjoner 

Produksjonsredaktør i Dagens Næringsliv, Bjarne Dramdal Erichsen, sier at det var kvalifikasjoner som avgjorde hvem som fikk de to internt utlyste stillingene. 

- Det var kvalifikasjoner som avgjorde hvem som ble ansatt, og vi valgte de som var klart best til de to interne stillingene, sier han til Medier24. 

Han understreker at de enda ikke vet om noen kommer til å takke ja til de sluttpakkene som er tilbudt, eller hvordan sammensetningen på desken blir seende ut til slutt. 

- Det ligger nå ute et tilbud om frivillige sluttpakker for fem ansatte på desken. Vi har valgt å gå ut med dem tidlig for å folk god tid til å forberede seg på den omstillingen som kommer, sier han. 

To av de fem har fått tilbud om interne stillinger - mens de tre som ikke har fått det er de tre kvinnene som nå står i fare for å bli nedbemannet. 

 - Oppmerksomme på behovet for mangfold

Han sier at det for DN er veldig viktig å kontinuerlig jobbe for økt mangfold blant de ansatte, men at kvalifikasjoner må veie tyngst i en ansettelsesprosess. 

- Vi er veldig oppmerksomme på behovet for mangfold, men ansetter alltid den som er best kvalifisert, sier han. 

Han sier at DN jobber med mangfold på en rekke ulike måter, blant annet ved å sørge for at det alltid er kvinner igjen i siste runde i ansettelsesprosesser. 

- Dette jobber vi med på ulike måter. Blant annet har vi alltid kvinner med i finalerundene i ansettelsesprosesser. Nylig ansatte vi en kvinnelig digitalsjef på desken, i en stilling som var eksternt utlyst, sier han. 

Fristen de ansatte har fått for å takke ja eller nei til sluttpakkene er i slutten av mai. 

Powered by Labrador CMS