Tysklands forbundskansler Angela Merkel, her under et møte med tysk politi etter G20-toppmøtet tidligere i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Tysklands forbundskansler Angela Merkel, her under et møte med tysk politi etter G20-toppmøtet tidligere i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tyske myndigheter: – Falske nyheter hausset opp ytre høyre-demonstranter

Angela Merkel fordømmer opptøyene som skjedde i Chemnitz. Ministerpresident Michael Kretschmer i den tyske delstaten Sachsen, mener demonstrantenes sinne var baster på «fake news».

Publisert

Tysklands statsminister Angela Merkel fordømmer de voldelige opptøyene som fant sted i Chemnitz mandag. 

Hun gikk tirsdag hardt ut og fordømte den voldelige demonstrasjonen gjennomført av demonstranter fra ytre høyre.

– Det vi har sett er noe som ikke har noen plass i et demokrati, sier hun.

Minst 20 personer ble skadd i forbindelse med sammenstøtene mellom om lag 5.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere og 1.000 venstreorienterte motdemonstranter

– Vi har videoopptak av folk som jager hverandre, forsamlinger fullstendig ute av kontroll og hat i gatene. Det har ingenting å gjøre med vår konstitusjonelle stat, sier Merkel.

 

- Basert på «fake news»

Tyske myndigheter mener deling av falske nyheter på sosiale medier var en medvirkende årsak til de voldelige demonstrasjonene i Chemnitz mandag.

– Vi er nødt til å innse at mobilisering på internett er sterkere nå enn det var før, sier ministerpresident Michael Kretschmer i den tyske delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger.

Om lag 5.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere samlet seg i Chemnitz gater i protest mot et knivdrap på en 35 år gammel tysker to døgn tidligere.

De voldelige opptøyene ble delvis hausset opp av falske påstander om at drapsofferet skal ha blandet seg inn for å forsvare en kvinne.

Politiet har tilbakevist påstandene, som ble spredt rundt på sosiale medier av ytre høyre-grupper og initiativtaker til demonstrasjonene, gruppa Pro Chemnitz.

– Demonstrantenes sinne var basert på fremmedfrykt, falsk informasjon og konspirasjonsteorier. Det var basert på «fake news», sier Kretschmer.

Den antiislamske Pegida-bevegelsen hadde oppfordret til protestene på sosiale medier etter at to asylsøkere fra Syria og Irak ble varetektsfengslet og siktet for knivstikkingen.

Powered by Labrador CMS