Forfatter Tom Egeland er skuffet over at det ikke ble noen avklaring om momsfritak for ebøker:

I flere år har bokbransjen ventet på en avklaring om momsfritak for ebøker, men den kom heller ikke i statsbudsjettet for 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Trine Andersen): – Jeg hadde forventet at det lå et forslag om momsfritak for ebøker i dette budsjettet. Det er skuffende at det ikke kommer nå, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen til NTB.

Forleggerforeningen har lenge arbeidet for å få til et momsfritak på ebøker. Mens papirbøker i Norge ikke er ilagt merverdiavgift, er det en moms på 25 prosent på ebøker. Det fordyrer norske ebøker, og gjør det vanskelig å konkurrere med store nettgiganter som Amazon.

 

Står for fall

– E-bøker kan kjøpes med et tastetrykk. Dermed konkurrerer vi norske forfattere med hele verden, skrev forfatter Tom Egeland i et innlegg i Aftenposten i januar i år.

Egeland sier til NTB at han er skuffet over at regjeringen nå ikke kommer med forslag om å fjerne momsen på ebøker, men at han er sikker på at den står for fall.

– Signalene fra nesten alle partier som har uttalt seg tyder på at momsen på ebøker vil forsvinne. Jeg hadde jo håpet at det skulle skje allerede i år siden politikerne er så ivrige etter å få fart på den digitale lesingen i Norge, men jeg tar det nærmest for gitt at det kommer i 2018-budsjettet, sier Egeland.

Allerede i 2010 uttrykte bokbransjen klare forventninger om at det kom en avklaring i statsbudsjettet om dette spørsmålet. Da sa daværende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) nei til momsfritak.

Seks år senere mener den blåblå regjeringen at det må ytterligere avklaringer til:

– Dette er ikke utelukkende et budsjettspørsmål. En avgiftsendring av denne typen, og hva som skal avgiftsbelegges og ikke skal ha moms, er et større spørsmål. I det ligger det at vi har et litt lenger løp å gå enn dette årlige budsjettet, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) til NTB.

 

Tydelig flertall

Statssekretæren peker på at staten er avhengig av den momsen som kommer inn.

– Moms er jo noe av det Norge lever av, sier han.

– Men det er vel ikke så mye moms som kommer inn fra ebøkene?

– Nei, men det er et prinsipielt spørsmål og spørsmål om vridningseffekter å fjerne momsen på noe, selv om det åpenbart er sånn at i forhold til bøker generelt og bokbransjen generelt er det en fordel å få en likebehandling, sier Bård Folke Fredriksen.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er klar på at momsfritaket på ebøker burde vært på plass i statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige uke.

– Det hadde vi ventet. Det er viktig når vi snakker om ytringsfrihet og mangfold at også ebøker unntas moms, sier Trettebergstuen.

Hun sier flertallet i Stortinget er veldig tydelig på at dette må på plass.

– Tror du det kan bli noen endringer når budsjettet blir endelig banket?

– Dette kulturbudsjettet er jo så svakt at her må Stortinget gjøre veldig mange endringer, så får vi se hva vi klarer å prioritere, sier Arbeiderpartipolitikeren.

Powered by Labrador CMS