Studentmediene i Bergen får mindre i støtte: – Har ikke levert det vi ønsker, sier studentpolitiker

Bergen Student-TV får ikke penger til nytt utstyr, mens Studvest frykter kutt. – Studentpolitikerne skyter seg selv i foten, sier Studvest-redaktør Johanne Espeland til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Studvest får - som de selv fryktet på forhånd - langt mindre i støtte i 2020 enn de både hadde søkt om og håpet på.

Studentavisen i Bergen får 710 000 kroner neste år, noe som er hele 70 000 kroner mindre enn de 780 000 kronene de søkte om. Det ble klart etter Velferdstingets tildelingsmøte forrige helg.

Studvest fikk 750 000 kroner for 2019, noe som betyr 40 000 kroner mindre å rutte med neste år. 

– De kutter i studentdemokratiet

Det liker naturlig nok redaktør Johanne Mikkelsen Espeland dårlig. Det eneste hun kunne glede seg over var at avisen fikk 10 000 kroner mer enn den opprinnelige innstillingen på 700 000 kroner.

– Den lille økningen vi fikk er bedre enn ingen økning, men det er fortsatt ikke oppe i den summen vi trenger for å opprettholde den nåværende driften, sier hun til Medier24.

Espeland stusser over Velferdstingets avgjørelse. 

Redaktør i Studvest, Johanne Espeland.

– Jeg synes det er overraskende at studentpolitikerne velger å kutte i medieorganisasjonene. Ved å gjøre det, så kutter de også i studentdemokratiet. De skyter seg selv i foten, for det går ut over dekningen av dem, sier hun. 

– Vi fikk heller ingen tydelig forklaring på hvilke vurderinger som ble gjort, og hvorfor studentmediene ble kuttet såpass mye, sier Espeland.

Nå frykter hun for hvilke konsekvenser dette kan få. Da Studvest opplevde lignende kutt for tre år siden ble både antall utgaver og antall redaktørstillinger kuttet. 

Se svaret fra Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen nederst i saken!

 

– Vil gå ut over lønningene

Nå kan det bli ny omstrukturering og kutt. 

– Det er for tidlig å si noe konkret om hvilke konsekvenser dette kan få for oss. Det er opp til styret å vurdere i neste ukes styremøte, forteller Espeland.

– Men det vil kunne gå ut over lønningene av de redaksjonelt ansatte. Vi ønsker ikke å kutte i stillingsprosent, så det som kan skje er at alle lønningene blir kuttet litt. Det kan få den konsekvensen at vi ikke klarer å opprettholde den samme graden av publisering som i dag, sier hun.

Og fortsetter: 

– Jeg tror ikke det blir aktuelt å kutte i antall utgaver. Vi skal klare å kutte i andre poster enn det først. Men vi har diskutert å kutte de to engelskspråklige utgavene som kommer ut årlig. Det ville vært trist, for vi ønsker å dekke alle studentene i Bergen - også de engelskspråklige, sier Espeland. 

 

Student-TV-sjefen: – Kjipt

For Bergen Student-TV (BSTV) er ikke forskjellen i den økonomiske støtten like stor. De ble for 2020 tildelt 210 000 kroner, noe som er 10 000 kroner mindre enn de 220 000 de fikk for 2019.

Den foreløpige innstillingen var faktisk på 250 000 kroner, men på helgens møte ble det redusert hele 40 000 kroner. 

Ansvarlig redaktør i Bergen Student-TV, Preben Solberg.

Ansvarlig redaktør Preben Solberg er derfor lite fornøyd. 

– Det er naturligvis kjipt at vi ikke får så mye som vi trenger. Vi opplever en økning i seertall og hvor mye vi produserer, selv om vi dette året har så vidt klart å komme oss til null, sier han til Medier24.

BSTV har et etterslep på sitt tekniske utstyr og søkte derfor om 299 814 kroner. 

– Konsekvensen av at vi nå får 10.000 mindre enn i fjor gjør at ligger bakpå med tekniske investeringer. Mye av utstyret vi bruker begynner å bli utdatert. Myggene vi bruker blir utdaterte i løpet av 2020. Disse har vi problemer med å erstatte, forklarer Solberg.

– Mye annet utstyr faller fra hverandre. Vi har en redigerings-PC som ikke fungerer, noe som gjør at vi ikke kan hente inn flere teknikere. Dette gjør at vi ikke kan produsere så mye som vi kan gjøre, sier han.

Solberg informere om at BSTV nå vil se andre steder etter støtte, blant annet Medietilsynet. 

 

Studentpolitikeren: – Må gjøre prioriteringer

Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell, er forelagt kritikken og bekymringene fra Studvest og BSTV.

Han understreker at han svarer på vegne av representantene fra Universitetet i Bergen, og skriver følgende i en uttalelse til Medier24: 

– Velferdstinget skulle dele ut 5,615 millioner kroner. Organisasjonene søkte totalt om rett over 6 millioner. Da sier det seg selv at politikerne må gjøre prioriteringer. Dette er synd, men sånn er det.

Trohjell skriver videre at Velferdstinget i år blant annet ønsket å prioritere studentidretten og Kulturstyret, og derfor økte støtten til deres organisasjoner. 

– Når så disse politiske prioriteringene var gjort, har man ikke så stort handlingsrom igjen. Vi er på lag med studentmediene, og de andre organisasjonene som søker, men det var innenfor årets budsjett ikke mulig når disse prioriteringene var gjort. Neste år vil kanskje prioriteringene være annerledes, poengterer Trohjell.

– Skulle ønske Studvest kunne slå i bordet

Leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell.

Spesifikt om Studvest sier han følgende: 

– Studvest leverer en god studentavis. Vi opplever likevel ikke at Studvest i år har levert det vi ønsker. Mye av begrunnelsen for 3,5 redaktørstillinger (som Studvest har, journ.anm.) er å holde trykket som medie oppe i eksamensperioden, likevel ble det ikke produsert saker mellom 7. juni og 8. august, sier Trohjell.

– Jeg skulle ønske Studvest kunne slå i bordet under sine orienteringer til Velferdstinget og fortelle om sine saker, ikke om at de nå potensielt må kutte i stillinger eller utgaver. Studvest har avdekket ting i fadderuken og endret HVLs praksis-ordning. Dette er saker Studvest burde være stolte av, fronte redaksjonelt og vise representantene og Student-Bergen hvorfor vi trenger en studentavis som Studvest. Ikke skrike høyt om potensielt kutt.

– Videre er noe av begrunnelsen at vi ønsker at Studvest ser på sine lønnede verv og på sine utgivelser. Redaktørenes honorar er økt, og dette er en prioritering som Studvest selv gjør, ikke politikerne i Velferdstinget. Vi forstår problematikken rundt lavt honorar, men prioriteringen er likevel tatt. Utgivelsesplanen har vært diskutert, og for vår del ønsker vi å ha papiravis, dog prioriterte vi dette kuttet.

Som begrunnelse for tildelingen til BSTV sier Trohjell følgende:

– Deler av grunnen for at BSTV ikke har fått full tildeling er dekningen av ulike institusjoner. For mange representanter er det viktig å ha saker om alle institusjoner, og personer i organisasjonen fra forskjellige institusjoner. BSTV har et stort antall UiB-studenter i organisasjonen, og noen få fra andre institusjoner. Produksjonen av saker er i stor grad UiB-rettet, for eksempel er den siste NHH-vinklede saken på nettsiden fra 2017.

Trohjell understreker at selv om BSTV ikke fikk midler til investeringer i år, så kan det gjøres en annen prioritering neste år.

Powered by Labrador CMS