NRK skal spare inn 200 millioner kroner informerte Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen på et digitalt allmøte for alle NRKs ansatte fredag.
– Vi hadde en plan om å formidle dette til alle i NRK på en ryddig måte. Det har vi fått gjort. Vi var godt forberedt, kom gjennom det vi ville og så er det jo nå jobben starter, sier Fürst Haugen på telefon til Medier24 like etter møtet.
NRK har ikke inntekter som står i stil med kostnadene, forteller økonomidirektør Andreas Norvik til Medier24.
– Vi får ikke gjort noe med inntektene, så da må vi gjøre noe med kostnadene. Halvparten av våre kostnader er personalkostnader. Derfor er en naturlig konsekvens at vi må se på hvor mange ansatte vi er.
De vet ikke hvor i organisasjonen det skal spares mest. Kringkastingssjefen sier det er to punkter som er viktig for dem:
– Kuttene skal ha varig effekt, og vi skal skåne tilbudet til publikum i størst mulig grad. Nå ser vi på hele virksomheten vår.
Organisasjonsdirektør Olav Hypher sier en ansettelsesstopp gjelder fra i dag, og at de også skal stramme inn på andre punkter. Han ramser opp datalagring, reiseaktivitet, bevertning, overtid og lisenser.
– Dette er for å gi eksempler på administrative kostnader det går an for NRK å redusere. Vi kommer til å stramme inn, sier Hypher.
Sluttpakker
De vet ikke hvor lenge de må ha ansettelsesstopp.
– Vi holder på til vi er i mål med det spareprogrammet vi starter nå, og så lenge det er nødvendig, sier Fürst Haugen.
Ledelsen er tydelig på at de ikke kommer i mål med kuttene uten å bli færre. 70–90 ansatte må gå.
Modellen på sluttpakkene ligner de de har hatt tidligere år, og handler både om annsenitet og alder. Taket er på tolv måneder.
– Alle kan søke, men det betyr ikke at alle som søker får. Det er en forutsetning at de som slutter ikke skal erstattes, sier Fürst Haugen og forklarer at de må se på NRK som en helhet og se på løsninger på tvers av hele organisasjonen.
Fristen for å søke er 15. januar.
Håper på frivillighet
– Dere sier dere må bli 70–90 færre, og håper å få det til gjennom frivillighet – hva skjer om dere ikke får inn nok?
– Da går vi inn i en mer styrt prosess, sier Fürst Haugen.
– Vi ønsker ikke å spekulere for mye i hva prosessen kan bli. Det kommer an på hva vi har fått inn og andre kostnadskutt, sier organisasjonsdirektør Olav Hypher.
I 2022/2023 var det også sparetiltak og frivillige sluttpakker i NRK. Da var det mellom 80 og 120 årsverk som måtte bort, og dette ble løst blant annet med frivillige ordninger, samt nedleggelse av en del program.
Taus om pågående prosesser
NRK har i varslet at de skal ha store teknologiske investeringer de neste årene. De skal også bygge nytt hovedkontor på Ensjø i Oslo.
Ledertrioen sier disse prosessene ikke vil bli påvirket av at de nå skal spare penger.
– Vi er nøysomme med hvordan vi disponerer midlene, og det er nødvendige for at vi skal bli mest mulig konkurransekraftige, sier Hypher.
Byggingen skal finansieres av salget av Marienlyst.
Ansettelsesstoppen gjelder fra i dag, fredag. Denne høsten har NRK hatt flere utlysninger på stillinger som ennå ikke er avklart.
Blant annet har distriktsredaktør Chris Carlsen har tidligere uttalt at han sliter med å finne søkere til en stilling i Ål i Hallingdal.
Det er heller ikke offentliggjort hvem som eventuelt overtar som NRK-korrespondent i Ukraina.
– Vi gjør egne vurderinger per rolle, sier Hypher.
Vibeke Fürst Haugen sier de ikke vil kommentere enkeltprosesser.
– Vi må komme tilbake til det.
– Grenser for hva du kan gjøre
I statsbudsjettet for 2024 fikk NRK 7,2 milliarder kroner. For neste års statsbudsjett er det foreslått 7,49 milliarder kroner. Det inkluderer momskompensasjon.
NRK har de siste årene ment at de har blitt underkompensert for pris- og lønnsvekst, og peker nå på det som en av grunnene til at de nå må kutte. Det samme sa de i 2022.
Nordvik mener beløpet NRK får ligger 350 millioner kroner bak den generelle kostnadsveksten de siste årene.
– Det gjør at vi må ta grep, og vi må sikre at vi klarer å håndtere endringer i finansieringsrammen vår, også fremover.
– Kunne dere gjort noe for å unngå å havne i den situasjonen dere er i nå?
– Statsbudsjettet legges fram 7. oktober, så det er jo grenser for hva du kan gjøre, sier Nordvik.
Han sier en større fleksibilitet ville hjulpet dem, men at det er vanskelig når man er statsfinansiert. Samtidig ønsker de ikke noen annen type finansiering.
– Vi som alle andre virksomheter må tilpasse våre utgifter i forhold til våre inntekter, sier Fürst Haugen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no