Andreas Heen Haaland-Carlsen i Dagsavisen og Katrine Bøckmann i Bergensavisen

Medietilsynet dropper pressestøtte-prognose:
– Gjør det enda vanskeligere å styre økonomien

Medietilsynet mener prognosen vil være for usikker. Mediene selv vil ha mer forutsigbarhet. 

Publisert

 Før jul får over 150 mediehus til årlige julegave fra Medietilsynet, når pressestøtten deles ut. I juni bruker vanligvis Medietilsynet å komme med prognosen for årets støtte. I år kommer det ingen prognose. Det bekrefter Medietilsynet til Medier24.

– Vi har, etter en samlet vurdering og erfaringen fra i fjor, kommet til at vi ikke vil gi ut en prognose for produksjonstilskuddet i år. Prognosen vil være for usikker for at den vil ha tilstrekkelig verdi for avisene, skriver Hanne Sekkelsen, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Legger opp til tidligere tildeling

Hun legger til at nye søkere ikke kan medregnes i prognosen.

– Og i år har vi flere nye søkere. Det er særlig dette forholdet som gjør at prognosen vil være usikker.

– Vil tildelingen da komme tidligere i år?

– Fordelingen av produksjonstilskuddet skjer til høsten, og vi legger opp til at endelig tildeling er klar tidligere enn i fjor. 

Flere medier har tidligere vært kritiske til den sene tildelingen, og at det er vanskelig å prioritere når man ikke vet hvor mye man får. Sjefredaktør i Bergensavisen (BA), Guro Valland, har tidligere kalt tildelingen en lottotrekning.

I fjor fikk BA 5,4 millioner kroner mindre i pressestøtte enn året før. 

– Trenger forutsigbarhet

Konstituert daglig leder i Bergensavisen, Katrine Ring Bøckmann, sier til Medier24 at BA har vært kritiske mot ordningen og dens manglende forutsigbarhet.

– Og dette understreker jo det poenget. At vi ikke mottar prognose på årets pressestøtte gjør det enda vanskeligere å styre økonomien til BA, da pressestøtten utgjør en stor del av våre inntekter.

Hun påpeker at de nærmer seg en budsjettprosess for 2025, og at en manglende prognose for 2024 skaper uforutsigbarhet både for inneværende og kommende år.

– Vi håper at det nå vil skje en gjennomgang av ordningen, og at det kan komme på plass en ordning som det er mulig å styre etter. Etter vår mening er dette på tide. Mediehusene trenger forutsigbarhet for på best mulig måte å kunne ta de rette valgene, ha riktig mengde ressurser og gjøre de beste prioriteringene for en god utvikling fremover.

Ansvarlig redaktør i Dagsavisen, Andreas Heen Haaland-Carlsen, sier til Medier24 at de har forståelse for droppingen, fordi prognosen uansett pleier å bomme på hva støtten til den enkelte avis faktisk blir.

– Når det er sagt, så viser dette med all tydelighet hva som er det store problemet her. Vi trenger langsiktighet og forutsigbarhet. Pressestøtten er her for å sikre avismangfoldet, og aviser som trenger pressestøtte har behov for å vite hvordan neste år ser ut.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS