Andreas Haakonsen, nyhetsredaktør i Fremover, fotografert på taket av Fremover-bygget med utsikt over Narvik. For å komme seg til denne utsiktsposten må man lure seg rundt et hjørne med en 50 centimeter bred passasje. Haakonsen kan røpe at det er under halve redaksjonen tør å gå over den.

Andreas Haakonsen (25) begynte med journalistikk på slump. Etter to år i Fremover ble han nyhets­redaktør

(NARVIK): – Jeg har gått fra journalist, via frontsjef og digitalleder, til nyhetsredaktør på under tre år. Det har gått sykt fort, sier Andreas Haakonsen, nyhetsredaktør i Fremover.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg hadde aldri tenkt til å bli journalist. Det var ganske tilfeldig. Jeg skulle bli fotballproff, sier Andreas Haakonsen (25). 

I november i fjor ble han konstituert som nyhetsredaktør i Fremover i Narvik, som avisens yngste nyhetsredaktør gjennom tidende  Drømmen om å bli fotballproff ble det imidlertid ikke noe av. 

– Jeg satt på bakerste benk på klasserommet da jeg gikk videregående skole. Tilfeldigvis søkte en kompis av meg på journalistutdanninga, forteller han. 

Det gjorde Haakonsen også. Begge kom inn. Kompisen takket nei. 

– Pappa sa at jeg skulle dra likevel. «Hva skal du gjøre hjemme?» spurte pappa, forteller han. 

Takket nei til TV2-sporten

Dermed ble det to år på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Da han og medstudentene skulle i obligatorisk praksis, fikk han tilslag på førstevalget sitt: TV2-sporten i Bergen. 

– Men den rasjonelle sida i meg begynte å tenkte. Det var dyrt å ha to hybler, en i Bergen og en i Kristiansand. Dermed ba jeg om å få komme til Fremover i Narvik i stedet, sier han. 

I Narvik kunne han nemlig bo gratis hos foreldrene sine. Dermed ble det praksisplass i Fremover i desember 2012. 

– Det var da jeg ble bitt av basillen. Det var sykt artig å være journalist. Dette skal jeg bli, tenkte jeg. 

I ettertid har Haakonsen ikke angra på at han valgte Fremover over TV2-sporten. 

– Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag om jeg dro dit. Det fine er at man får gjøre litt av alt i en lokalavis. Man får en bred base og blir kasta inn i politikk, sport og alt annet. En blir ikke så smal og snever. Det er noe jeg vil anbefale til alle som vil bli journalist, sier han. 

Vendte tilbake

Sommeren 2015 var Haakonsen tilbake i Fremover. Denne gangen i fast jobb. Først som journalist, og så som frontsjef fra høsten 2015. I august 2017 ble han forfremmet til digitalleder. 

I mellomtiden hadde sjefredaktør Christian Senning Andersen lagt merke til Haakonsen. 

– Da jeg begynte som redaktør høsten 2016 var han vanlig journalist. Men i helgene da han i turnus hadde ansvaret for nettsidene, skinte det. Han gikk den ekstra mila og fikk fronten til å fungere optimalt. 

Senning Andersen, sjefredaktør og administrerende redaktør i Fremover

I løpet av høsten samme år sa tidligere nyhetsredaktør i Fremover, Anders Horne, opp jobben for å begynne i Brønnøysundregistrene. Dermed åpnet det seg en mulighet. 

– Andreas fikk ansvar, som han også tok. Derfor valgte jeg å konstituerer han som nyhetsredaktør, sier Senning Andersen. 

Det var opplagt for sjefredaktøren at Haakonsen var et talent å satse på. 

– Jeg ser hva som bor i ham, sier han. 

Haakonsen selv var imidlertid ikke helt klar for å ta over nyhetsredaktøransvaret. Slik det var organisert tidligere i Fremover, innebar det også ansvar for papirproduktet. 

Sa ja til slutt

Etter den forrige nyhetsredaktøren sluttet, så imidlertid sjefredaktøren sitt snitt til å omorganisere. Det ble opprettet en ny redaktørstilling, med særlig ansvar for papiravisa, som tidligere journalist Roger Danielsen samtidig ble forfremmet til. 

Da Haakonsen fikk planen fra sjefredaktør Senning Andersen presentert, var det dermed greit å si ja til den nye jobben. 

– Dette er en ny rolle for meg. Jeg har vært ærlig med de andre. Jeg er kun 25, og var ferdig utdanna for tre år siden. Jeg har ikke all verdens med erfaring eller fartstid, sier Haakonsen. 

Han forteller at det er journalister i redaksjonen som har jobbet lengre enn han har levd. De sitter på kompetanse som har vært nyttig for ham.

– Jeg lærer noe nytt hver dag. Og så er det et godt samarbeid med Christian, sier han. 

På spørsmål om hvordan det er å være sjefen til eldre, mer erfarne journalister, svarer Haakonsen:

– Det er litt skummelt. Jeg er jyplingen som kommer og skal bestemme. Men det går greit. Det er flotte og dyktige folk, sier han.

Ansvaret for digital utvikling 

Som nevnt har avisa en egen dedikert redaktør med ansvaret for papir. Nyhetsredaktøren har dermed et dedikert ansvar for at avisa med til sammen 13 medarbeider utvikler seg digitalt. 

– Jeg har ikke gjort så mange store grep. Men vi har et fantastisk konsern som har et kjempeinteressant innholdsinitiativ, sier han. 

Innholdsinitiativet i Amedia-konsernet er kort fortalt en kombinasjon av analyse av hva de 64 avisene i konsernet gjør bra og dårlig, og råd og forslag til hvordan avisene kan gjøre innholdet bedre og mer relevant for leserne. 

– Vi har også gode statistikkverktøy. Det er artig å se hva som fungerer og ikke fungerer. Det gir ekstra giv når leserne er fornøyde og det er grønne tall, sier han. 

Neglisjerte lojale ikke-abonnenter

Digitalt ansvar, men analoge blokker: Andreas Haakonsen forteller at han hele tida drodler på blokkene sine.  

– Hva bør Fremover bli bedre på framover? 

– Den største utfordringa vi har - som er gjengs for hele Amedia - er å behandle de såkalte lojale ikke-abonnentene våre bedre. 

En lojal ikke-abonnent i Amedia-systemet er en leser som jevnlig leser nettavisa, men som ikke betaler for abonnement. Altså framtidige potensielle abonnenter. 

– De har vi innsett at vi er alt for dårlige på. Vi tar de ikke på alvor. Vår åpne trafikk går ned, og færre og færre ikke-abonnenter leser oss, sier han. 

Det kan ha sammenheng med at flere har kjøpt abonnement. Men Haakonsen tror ikke det er hele bildet. 

– Fokuset på dem har forsvunnet i det daglige. Vi skal levere godt innhold for de som abonnerer, men om alt er forbeholdt dem, blir det vanskelig å få nye abonnenter. Vi må ha nye folk inn i trakta, sier han. 

Dermed vurderer Fremover å innføre en turnus hvor en person skal ha dedikert ansvar for å finne de gode åpne sakene. 

– Det skal være gode lettleste saker. For eksempel smånyheter om veiarbeid eller annet som er like interessant for abonnenter som for ikke-abonnenter, sier han. 

– På lånt tid

Sjefredaktør Senning Andresen mener de har Haakosen på lånt tid. 

– Jeg innser det mer og mer. Han gjør en solid jobb. Sist jeg var på en Amedia-konferanse ble navnet hans nevnt. Da gikk det opp or meg at han kommer til å bli et interessant navn for andre som leter etter en ny nyhetsredaktør, sier han. 

Sjefredaktøren understreker at han ikke forbereder seg på å miste ham. Men anerkjenner heller at flinke folk er ettertrakta. 

– Han har vokst. Og jeg ser på det som et kjempekompliment for Fremover at folk snakker om han på den måten. Vi har et miljø som gjør at man kan vokse og gjøre seg attraktive, sier han. 

Haakonsen selv forteller at han ikke helt vet hvor lenge han blir i Fremover. 

– Jeg har gått fra journalist, via frontsjef og digitalleder, til nyhetsredaktør på under tre år. Det har gått sykt fort. 

–  Jeg får se hvor lenge jeg blir her. Jeg har aldri vært ambisiøs,  men det er vanskelig å si hvor jeg er om fem år, sier han. 

Powered by Labrador CMS