ANDREAS C. HALSE, daglig leder i Svenssonstiftelsen og tidligere leder i Sosialistisk Ungdom
ANDREAS C. HALSE, daglig leder i Svenssonstiftelsen og tidligere leder i Sosialistisk Ungdom

– Mediebransjen og NRK opplever jeg som relativt uforutsigbare arbeidsgivere som spekulerer aktivt i unge menneskers drøm om å få en fot på innsiden

Daglig leder Andreas C. Halse i Svenssonstiftelsen er svært kritisk til NRKs bruk av midlertidige ansatte. Han mener det går utover journalistikken.

Publisert

I dag fortalte Medier24 at NRKs bruk av midlertidige ansettelser er doblet siden 2014. Dette har fått både fagforeninger og politikere til å reagere.

I 2014 var det 34 redaksjonelt ansatte på midlertidig kontrakt mot 64 i 2017. Totalt har antallet midlertidige kontrakter økt med 70 prosent i samme periode.

Meget kritisk

Andreas C. Halse, tidligere leder i Sosialistisk Ungdom, er nå daglig leder i Svenssonstiftelsen, som blant annet jobber for å fremme verdien av fagorganisering.

Han er meget kritisk til NRKs bruk av midlertidige ansatte:

– Det er alvorlig at antallet midlertidig ansatte øker så drastisk som man ser her. Mitt inntrykk er at dette er toppen av isfjellet. Mediebransjen generelt og NRK spesielt opplever jeg som relativt uforutsigbare arbeidsgivere som spekulerer aktivt i unge menneskers drøm om å få en fot på innsiden – og da finner de seg i ting som andre ellers ikke ville gjort.

– Jeg har et inntrykk av at norsk media er preget av midlertidige og løse ansettelsesformer og at det er heller hovedregelen enn unntaket. Det gjelder alt fra vertskap til journalister og researchere.

– Hvordan tror du journalistikken blir påvirket av dette?

– Journalister jobber under stadig sterkere press om å levere hele tiden - hver eneste dag. Mitt inntrykk er at det blir mindre av typen gravende og kontroversiell journalistikk, som man trenger for å utfordre makta – så dette er selvfølgelig å gå i feil retning. Det vi trenger er noen som har tryggheten til å skrive det ingen vil skal komme på trykk. Jo større reaksjoner journalistikken får, jo bedre ansettelsesvern trenger man som journalist.

Mener at NRK bør endre praksis

– Mediebransjen burde ryddet opp og NRK må gå foran og være det aller beste eksempelet, fordi de er tungt subsidiert av skattebetalerne hvert år. Det minste vi kunne forvente tilbake er ryddige arbeidsforhold og at de som jobber der har en forutsigbarhet for sin egen fremtid.

– Hvis det at mediebransjen nå vil slippe unna arbeidsgiveravgift i det hele tatt skal være aktuelt, må de legge fram en troverdig plan på hvordan de skal redusere midlertidigheten, vikariater og prosjektstillinger til det absolutte minimum.

Personaldirektør Olav Nyhus i NRK har tidligere forklart til Medier24 at det høye antallet midlertidige stillinger skyldes for det meste sesongbetont arbeid, blant annet vinteridrett. Slik svarer han på Halses uttalelser:

 – Jeg kan avkrefte at det er spekulasjon av unge mennesker – det er selvsagt ikke vår intensjon eller hvordan vi oppfatter vår praksis, sier han.

Powered by Labrador CMS