Skribent Andreas C. Halse.
Skribent Andreas C. Halse.

DEBATT:

Fagbladet Bistandsaktuelt vil løse verdens urettferdighet, men bør starte med sin egen

Nei, engasjementet ditt verner deg ikke mot arbeidsmiljøloven. Empatien for verdens fattigste gir deg ikke rett til å behandle andre folk dårlig. Det er ingen unnskyldning å være en snill organisasjon, skriver Andreas C. Halse.

  • ANDREAS C. HALSE, skribent

Det er faktisk ikke greit å behandle folk dårlig bare fordi man er en «snill» organisasjon.

Etter å ha hørt en del historier gjennom noen år er jeg vant til at en fin og rørende formålsparagraf på ingen måte er en garanti for å behandle egne ansatte på en anstendig måte.

Tvert i mot slipper organisasjoner ofte unna med ting som private næringsdrivende kanskje ikke en gang hadde turt å drømme om.

Klassekampen illustrerer fenomenet perfekt. Med bladet «Bistandsaktuelt», som går så langt som å bryte arbeidsmiljøloven for å slippe å ansette folk i fast stilling.

Avisen skriver at Bistandsaktuelt tilbyr frilansjournalister fast kontrakt på 1200 timer i året, med krav om å gå i turnusarbeid og delta på redaksjonsmøter.

Man skal altså skrive om global rettferdighet for en arbeidsgiver som jobber mot lokal rettferdighet. På sin egen arbeidsplass. Det er til å rødme av, men fenomenet er ikke unikt.

Folk som jobber i organisasjoner som vil noe med samfunnet er ofte dypt engasjerte og brenner sterkt for «saka».

Men. Det gir ikke anledning til å behandle denne arbeidskraften noe annerledes enn hva som ville vært greit i en hvilken som helst privat bedrift. Tvert i mot gir det et ansvar for å passe på at folk har det bra på jobb, får lønn som avtalt, ikke jobber for mye og har mulighet til å planlegge et liv utenfor.

Det er grunnleggende ting som ofte blir glemt. Fordi målet helliger jo middelet og man vil jo det beste. Men nei. Det gjør ikke det. Målet helliger absolutt ingenting.

Ingen arbeidsgivere er perfekte, men man bør i det minste gjøre et forsøk på å opptre anstendig. Hver gang jeg hører om velmenende organisasjoner som behandler ansatte elendig mister jeg en del av respekten.

Jeg tror rett og slett ikke på noen som sier de skal redde verden, men ikke klarer å redde sine ansatte fra uanstendige arbeidsforhold.

Om du vil gjøre verden til et bedre sted er det ofte greit å starte med seg selv, egne ansatte og norsk lov.

I det store og det hele er det mye arbeid og mye fremgang som er vanskelig å måle. Fornøyde ansatte, med greie vilkår og frihet over egne liv er et både enkelt og konkret tiltak for en bedre verden.

Powered by Labrador CMS