VGs ansvarlig redaktør, Gard Steiro, og organisasjonsdirektør Andreas Arnseth.
VGs ansvarlig redaktør, Gard Steiro, og organisasjonsdirektør Andreas Arnseth presenterte planene for Fremtidens VG for de ansatte onsdag.

– Når vi skal spare 40 millioner så vil det bli færre ansatte i VG

VGs prognoser viser at de må gjennom kutt i millionklassen. Samtidig skal VG gjennom en omfattende omorganisering: Dette er planen for fremtidens VG.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag presenterte VG-ledelsen planen for omorganiseringen av mediehuset for alle ansatte under et allmøte.

Medier24 har tidligere skrevet at Schibsted-eide avisen skal omorganisere.

Tittelen på omorganiseringen er «Fremtidens VG».

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG forklarer bakgrunnen for omorganiseringen er at papiræraen går mot slutten og den digitale transformasjonen er over.

Samtidig opplever man endrede brukervaner og nye plattformer.

– Nå går vi inn i en fase der den digitale transformasjonen er helt annerledes. Det er ikke en transformasjon fra det analoge til det digitale, men en transformasjon av det digitale, sier Steiro til Medier24.

Vil bli færre i VG

Tempoet i utviklingen vil bare øke, forklarer VG-sjefen og trekker frem at kunstig intelligens kommer inn i ligningen.

Derfor må også VG rigge seg for et høyere utviklingstempo.

– Da er det nødvendig for oss å rigge organisasjonen på en måte som gjør at journalistikk og teknologi kommer tettere på hverandre i hverdagen. Det handler også om å utvikle journalistikken og tjenestene dine for å treffe brukerne enda bedre enn i dag.

Det betyr at VG vil bli en mindre kompleks organisasjon, og man ønsker å bryte ned siloene som finnes.

I 2022 opplevde VG at 100 millioner kroner forsvant fra topplinjen for papiravisen, og Steiro peker på synkende opplag og et svakere annonsemarked.

Det betyr også at VG må spare inn penger det neste året, uavhengig omorganiseringen.

– Sånn som prognosene våre er nå, så ser vi et innsparingsbehov for VG på en størrelsesorden på 40 millioner til neste år, sier Steiro. 

Dette kommer i tillegg til innsparingsprogrammet til Schibsted, som skal kutte 500 millioner innen to år.

– Vi mener at skal du sikre en bærekraftig økonomi for VG, og også klare å skape rom for å satse på nye ting, så skal vi redusere kostnadene med 40 millioner neste år.

Selv om 40 millioner er en liten sum sammenlignet med en omsetning på rundt 2 milliarder i året, vil det bety at VG i fremtiden må klare seg med færre ressurser, påpeker Steiro.

– Når vi skal spare 40 millioner så vil det bli færre ansatte i VG.

– Mer plattformuavhengig

Omorganiseringen vil innebære at VG-journalistene må jobbe mer plattformuavhengig i fremtiden enn de gjør i dag.

– Det blir en litt annen hverdag som redaksjonelle medarbeider. Fordi at du må forholde deg til flere formater enn det du kanskje tradisjonelt har gjort i dag, sier organisasjonsdirektør Andreas Arnseth.

En annen større endring som VG gjør er knyttet til brukerbetaling. VG Pluss blir dermed et felles ansvar i den nye organisasjonsmodellen.

– Vi ser at hvis vi skal lykkes med det brukerbetalt-innholdet, må det være noe som ivaretas av hele VG. Alle avdelinger og alle ansatte må ta et eierskap til VG Plus.

Det siste og tredje overordnede grepet VG gjør er å dra utvikling og redaksjon tettere på hverandre.

– Vi legger opp en organisering der vi får et mye bedre samspill mellom utviklingsmiljøene som vi jobber med i VG hver eneste dag, og de redaksjonelle miljøene, sier Arnseth.

– Vi er avhengig av enda høyere innovasjonstakt, legger han til.

– Hva hadde skjedd hvis dere bare hadde fortsatt i samme stil?

– Jeg tror at hvis man ikke gjør noe så stagnerer man, svarer Steiro.

Kan påvirke ledelsesstrukturen

Endringene vil påvirke organisasjonskartet i VG. Mediehuset vil nå ha fem innholdsproduserende avdelinger, noe som er færre redaksjonelle avdelinger enn de har i dag.

I tillegg vil det finnes miljøer som er tverrgående, som vil jobbe mot alle de redaksjonelle miljøene. Dette er for eksempel utviklingsmiljøene.

Steiro tror at dette prosjektet gjør at VG tar et skritt fra å være et mediehus, til å bli et mediehus som minner mer i oppsettet rene digitale selskaper.

– Fordi at man da involverer produkt og teknologi mye tettere i utvikling av journalistikken.

– Vil ledelsesstrukturen bli påvirket av dette?

– Ledelsesstrukturen kan bli påvirket av dette, svarer Steiro.

Samtidig påpeker han at VG nå har valgt en retning de har tro på, men at de skal ut i organisasjonen og diskutere det med de ansatte og få tilbakemeldinger fra dem.

– Det er mange detaljer som gjenstår i dette arbeidet.

Begge VG-lederne påpeker at prosjektet ikke vil bli gjennomført i morgen.

– Vi skal innføre dette på en forsvarlig måte. Det blir ytterligere detaljer som vi vil jobbe med og orientere om før jul. Så vil dette arbeidet fortsette gjennom vinteren. Og vi tror nok ikke at denne organisasjonen er ordentlig i drift før til våren, sier Arnseth.

Også Steiro påpeker at dette er et langsiktig prosjekt.

– Denne organiseringen vil vi nok bruke vinteren og våren på å implementere. Så vil det kanskje ta hele 2024 og 2025 før vi er i mål med endringene, sier VG-sjefen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS