Ansvarlig redaktør Stian Eisenträger ser fram til å flytte ut av Akershus festning, og få avstand til eier og utgiver av avisen.

Forsvarets forum vil ha større avstand til eieren. Nå skal redaksjonen på flyttefot

I februar flytter Forsvarets forum ut av Akershus festning til nye lokaler i Øvre Slottsgate.

Publisert

Høsten 2020 kom prosjektet om å flytte på bordet. I februar blir det en realitet for redaksjonen på tolv stykker.

Til nå har Forsvarets forum holdt til i tredje etasje i bygg 65 inne på Akershus festning i Oslo sentrum- en etasje de har delt med kommunikasjonsavdelingen og seniorforbundet til Forsvaret.

– Seniorforbundet har lov å bruke møterommet, og i og med at det er såpass mange som ikke jobber i redaksjonen som faktisk har tilgang til lokalet, så må man trekke inn på kontorer eller møterom for å snakke om mer sensitive ting, forteller ansvarlig redaktør Stian Eisenträger til Medier24.

– At deler av Forsvaret hele tiden kan se hvem som besøker oss eller er i redaksjonen er ikke ideelt, supplerer nyhetsredaktør Andrea Rognstrand.

Det er nettopp avstanden til eier og utgiver redaksjonen ønsker å ha.

– Hva håper dere å oppnå med å få nye lokaler?

– Det er både det å bedre adgangskontrollen, og ikke minst ha passe avstand, slik at det ikke skal være tvil om at vi finner sakene våre fordi vi er dritflinke journalister, og ikke fordi vi sitter der vi sitter, sier Eisenträger.

– Så tror jeg plasseringen er mer hensiktsmessig med tanke på de tingene vi skal dekke. Vi har nærhet til Stortinget og flere organisasjoner, samtidig som det er få minutter til festningen.

Andrea Rognstrand og Stian Eisenträger i Forsvarets forum.

Økt husleie

I det den ansvarlige redaktøren omtaler som «ærverdige lokaler» inne på festningen sitter redaksjonens ansatte på cellekontor. Det blir annerledes i de nye lokalene i Øvre Slottsgate 4.

– Jeg vil tro disse lokalene passer bedre for byråkrater enn journalister, sier Eisenträger, som skal boltre seg i åpent kontorlandskap fra og med februar.

Men nye lokaler koster.

– Det blir en økt husleie. Her er det jo staten selv som eier. Husleia her er nærmest symbolsk, mens det nye lokalet vil koste oss ca. én million i året. Det er det helt vanlige i kvadraturen i Oslo, kommenterer han.

Både han og Rognstrand tror det likevel er verdt å flytte.

– Jeg tror det blir veldig bra. Det er hensiktsmessige, lyse og trivelige lokaler med kort vei til alt. Der burde forholdene ligge til rette for mye god journalistikk, sier han.

Felleslokalene til Forsvarets forum.

Krever mer

Å være tett på har likevel sine fordeler.

– Det vi får er hvis vi møter folk i kildenettverket vårt litt tilfeldig på parkeringsplassen for eksempel. Det risikerer vi vel å miste Og det er jo en seremonihall i første etasjer her hvor vi kan ta heisen ned og være til stede, forteller Rognstrand.

– Det krever at vi gjør en bedre jobb med kildepleien og til enhver tid være oppdatert på hva som skjer. Så håper vi Forsvarets hundre kommunikasjonsmedarbeidere greier å informere oss om det som skjer, skyter Eisenträger inn.

De vil ikke si at de har hatt berøringsangst av å være så tett på.

– Vi har dratt ganske hardt på flere saker. Blant annet i utgave nummer tre i fjor, der vi henvendte oss direkte til forsvarssjefen og trykket listen over hvor mange saker som handlet om seksuell trakassering i Forsvaret for å undersøke hvordan reaksjonen hadde vært, forklarer han.

– Vi har en uttalt ambisjon om å drive graving. Vi håper å levere Skup-rapport nærmest hvert år, og vi har skrevet kritisk journalistikk om naboene våre i etasjen her i sommer da de brukte en influenser i kommunikasjonsarbeidet i til Forsvaret, avslutter Rognstrand.

Powered by Labrador CMS