VINNERE: Nyhetsleder Lars Håkon Grønning, SKUP-vinner Synnøve Åsebø og seksjonsleder Anders Sooth Knutsen i VGs dagsorden-avdeling.Erik Waatland
VG gikk fra ingen SKUP-priser til å nærmest drukne i dem: Her er graveavdelingens suksessoppskrift
Halve staben i VGs Dagsorden-avdeling ble smykket med SKUP-pris i helga. Og de har ingen planer om å hvile på laurbærene. – Vi har ting på gang, innrømmer sjefene.
I Dagbladet blir gravesjefen Arve Bartnes og hans kulturbygging løftet fram som en viktig faktor for hvordan avisa klarte tre SKUP-hovedpriser på rad.
Medier24 har nå møtt ekvivalentene i VG – nemlig seksjonsleder Anders Sooth Knutsen og nyhetsleder Lars Håkon Grønning i VGs dagsorden-avdeling.
– Vi dro til Tønsberg med et håp om jobben som ble lagt i fjor ned kunne gi noe uttelling. Men dette var helt surrealistisk. Jeg må fremdeles klype meg i armen, sier Sooth Knutsen.
– Vi hadde en drøm om at kanskje to av prosjektene kunne nå opp, men at alle fikk pris - det er helt absurd, svarer Grønning.
På redaksjonens langbord ligger det tomme høyglass og flasker med musserende.
Det ble rett og slett en liten feiring på morgenen mandag for avdelingen der halvparten av de 12 reporterne fikk pris.
• Journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman vant årets SKUP-pris, for serien Tvangsloggene, om bruk av tvang i psykiatrien.
• Erlend Ofte Arntsen og Shazia Majid fikk SKUP-diplom for prosjektet «Bistandsmillionene» om UDs bruk av bistandskonsulenter
• Bjørnar Tommelstad og Rolf J. Widerøe fikk diplom for sakskomplekset «Advokaten og torpedoen» - som handlet om Oslo-advokaten Amir Mirmotahari.
• I tillegg vant VG-sporten SKUP-diplom for «Åpenhet i idretten» - av Leif Welhaven, Anders K. Christiansen, Sindre Øgar, Morten Stokstad og Øystein Hernes
Så – hvordan har avisen, som ikke har vunnet SKUPs hovedpris siden 2003, klart å sanke så å si alt som var mulig å vinne i år?
I slutten av juni 2015 bestemte daværende sjefredaktør Torry Pedersen seg for å omorganisere.
Han så at det var nødvendig med å spisse enkelte miljøer – og da spesielt graverne.
Dette resulterte i denne spesielle avdelingen som skulle sette dagsorden med krevende prosjekter.
Der ansatte han Sooth Knutsen og Grønning til å lede avdelingen.
VG erkjente da at det er vanskeligere nå enn før for reportere å både jobbe 100% med «breaking news» og gravende journalistikk.
Samtidig kom Gard Steiro inn som nyhetsredaktør (nå sjefredaktør) i 2015. En av hans fanesaker har vært å løfte den undersøkende og kritiske journalistikken.
Krevende og ensomt
Mellomledernes oppgaver er å støtte, utfordre og legge til rette, sier de:
– Vi tilrettelegger så reporterne får ro, gir dem tillit og koordinerer med andre avdelinger, som for eksempel redaksjonell utvikling og VGTV, for det handler om å involvere andre så tidlig som mulig – så de får eierskap til prosjektene, sier Sooth Knutsen og fortsetter:
– Det er krevende og til tider ensomt å jobbe så lenge med sakene, så vi prøver å backe folkene både faglig og menneskelig.
Lederne går inn som reportasjeledere for prosjektene og er kritiske, følger detaljene, diskuterer etikken, utfordrer og hjelper der det trengs, forklarer de.
– Målet vårt er å være mest mulig involvert i journalistikken. Vi forsøker så langt det lar seg gjøre å følge de store prosjektene tett, fortsetter Grønning.
Flere av mediene som fikk anerkjennelse under SKUP i år, fortalte om kampen om troverdigheten og om profesjonelle kilder som utfordret mye av journalistikken.
Derfor er det viktig med en egen avdeling som støtter hverandre, mener lederne:
– ILPI-saken ble tydeligst. Shazia ble utfordret helt fra starten og det var mye motstand. Det var krevende i perioder, men hun fikk støtte fra gode kolleger. Med en slik motstand, så kan man stå i fare for å miste troen på prosjektet sitt, så vi snakker mye om det vi holder på med, sier Grønning.
Et annet grep Dagsorden gjør, er at de har morgenmøter hver dag der de går gjennom prosjekter, snakker ut om svakheter og er kritiske til hverandre.
– Det blir stadig vanskeligere å få folk til å møte oss til intervju, for de vil svare skriftlig. Noen ganger er det åpenbart at svarene vi får er gått gjennom av flere ledd med profesjonelle på sitt felt. Svarene inneholder også ofte formuleringer fra Vær varsom-plakaten og motangrep, så det er ikke rom for unøyaktigheter, sier nyhetslederen.
Eksperter på ulike felt
De er begge enige om at det er flere punkter som gjør at grave-prosjektene har høstet frukter.
Blant annet har de hentet inn reportere med ulike fagfelt – alt fra politikk til krim.
– Det aller viktigste er hardt arbeid – det ser man på de som sto på podiet i helga. Så tror jeg at for å lykkes med dette, så må ideene komme nedenfra – fra reporterne selv. De beste sakene kommer ikke ut av en diskusjon på et møte, men fra den virkelige verden, sier nyhetssjefen.
Journalistene i «Dagsorden» tar også turnusvakter for å ha fingeren på pulsen og for å holde seg oppdatert i nyhetsarbeidet.
Men noe av det aller viktigste er å ha kompetente journalister, sier sjefene, som skryter voldsomt av reporterne sine:
– Vi har så mange flinke journalister å jobbe med. Den kondisjonen, staheten og evnene deres imponerer meg gang på gang. Jeg er veldig stolt over å lede en slik avdeling, sier Sooth Knutsen.
Dagsorden-avdelingen skal ikke bare jobbe i de lange formatene – noe publiseres også etter kort tid.
Og mellomlederne innrømmer at de har hatt prosjekter som har blitt skrotet etter lang tid.
– Vi hadde et prosjekt som vi måtte skrote etter tre måneder. Vi hadde veldig tro på det, så den satt langt inne. Men vi satset på 5-6 store prosjekter som vi er veldig godt fornøyde med, fortsetter Sooth Knutsen.
– Hvordan følger dere opp årets prisdryss?
– Vi fokuserer ikke på priser, men på å levere best mulig undersøkende journalistikk. Jeg kan si at vi har journalistiske prosjekter på gang som vi tror blir lagt merke til, smiler seksjonslederen.
Avgjørende med solid ledelse
Utenfor møterommet sitter Synnøve Åsebø i redaksjonen.
På pulten ligger blomster og gratulasjoner. Prisvinnerpartner Mona Grivi Norman hadde tatt noen timer fri.
– Det er en utrolig inspirerende gjeng å jobbe sammen med. Mange har spisskompetanse på flere felt og for meg som er allmennreporter er det en ypperlig situasjon å være i.
Det brede fagmiljøet har vært helt avgjørende. Jeg sitter ved siden av Rolf (Rolf J. Widerøe journ.anm), som er flink til å hjelpe meg å holde motet oppe når det blir mange Excel-ark og mye frustrasjon, så det er kjempeviktig å ha et godt miljø.
– I Dagbladet sier de at en av suksessoppskriftene for graverne, har vært å også jobbe med nyheter. Hvordan er det for deg?
– For meg har det ikke blitt veldig mye turnusjobbing det siste året, men litt har det blitt. Fra nyttår har jeg vært inne i turnus igjen og det er fint. For du kan jo grave deg helt ned. Det er viktig å få impulser fra det som skjer på huset, sier Asebø og fortsetter:
– Vi har også publisert over 70 saker i psykiatri-komplekset, så vi føler at vi i perioder har vi kjent litt på nyhetspulsen.
– Hvordan har det vært å ha disse to redaksjonslederne ved sin side?
– Helt avgjørende. Jeg kjenner de begge veldig godt og har jobbet tett på dem i 6-7 år. De er utrolig flinke ledere som gir oss tid, rom og tror på oss, sier SKUP-vinneren.
Gikk du glipp av prisutdelingen? Se hele her:
LIVE: SKUP-prisen til Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman i VG for «Tvangsloggene». VG tok også rent bord, med ikke mindre enn tre diplomer. Diplomer til: - VG ganger 3! For «Bistandsmillionene», «Advokaten og torpedoen» og «Åpenhet i idretten» - Dagbladet for serien om kongehuset og offentlighet - Aftenbladet for «Glassjenta» > LES MER: https://www.medier24.no/artikler/vg-tok-fullstendig-storeslem-pa-skup-pris-til-tvangsloggene-og-tre-diplomer-dagbladet-og-stavanger-aftenblad-fikk-ogsa-diplom/379092