Med Nordlys sommersafari reiste Anders Opdahl (nr tre fra venstre) på kryss og tvers i nord og møtte folk sammen med Stein Fredriksen, Randi Solhaug, Torgrim Rath Olsen og Kaja Baardsen.Leif-Morten Olaussen ¬
Mitt sommervikariat:
Amedia-sjefen om sitt første sommervikariat: – Effektiviteten gikk utover kvaliteten
Konsernsjef i Amedia er første person ut i Medier24s nye spalte «Mitt sommervikariat».
Medier24 lanserer denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.
Først ut er konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl.
– Hvor og når var ditt første sommervikariat?
– Mitt første sommervikariat hadde jeg strengt tatt i Radio Porsanger som 14-åring. Tjente 50 kroner timen og avviklet programposten Aktuelt i dag og radiobingo.
– Men i forhold til journalistikken, sånn helt på ekte, så var det i Nordlys i 2002. Da riktignok etter å ha jobbet fulltid siden 1998 i henholdsvis Finnmark Dagblad og Dagbladet. Min daværende kone skulle begynne å studere i Tromsø, og jeg måtte komme meg inn i Nordlys på et eller annet fornuftig vis. Da var sommervikariat løsningen.
– Hva husker du best?
– Jeg husker at ingen oppgave var for liten, og ingen for stor. Jeg fikk for eksempel ansvar for å lage personaliasidene hver dag. På desken kalte typografene, tror de var rundt 20 i tallet samlet sett den gang, meg for bursdagsredaktøren. Jeg er usikker på om det var med et positivt fortegn. Men jeg var antakeligvis den kjappeste bursdagsredaktøren i bransjen, var ferdig med pliktene før lunsj - og kunne skriver ekte saker fra lunsj og til jeg la meg.
– Det var ufattelig gøy og lærerikt. Thor Harald Henriksen, nyhetsredaktør i Nordlys den gang - og nå (etter mange år i VG), lærte meg ufattelig mye.
– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?
– Mange. Jeg ble jo i Nordlys i mange år, kun avbrutt av noen år som korrespondent for Dagbladet i Tromsø. Men jeg fikk venner for livet, som jeg har glede av den dag i dag. Hvis jeg skal trekke fram to, så er det den legendariske fotografen Torgrim Rath Olsen og vaktsjef Geir Taarnesvik. Men herregud, det ble jo etter hvert som en familie.
– Gjorde du noen tabber?
– Å ja, det ble nok en del av dem. Men det verste var vel kanskje at effektiviteten til bursdagsredaktøren gikk ut over kvaliteten. Det førte til at sentralbordet vel bare var sånn passe fornøyd med mitt engasjement. Heldigvis tok sjefredaktør Hans Kristian Amundsen det med et smil.
– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?
– Det jeg kanskje ikke forsto helt intellektuelt som 22-åring, er hvor ufattelig viktig lokaljournalistikken er for folk. En ting er å gjøre en blunder i en diger avis med stor distanse til leserne.
– Det er noe ganske annet å lage saker om mennesker du lever tett på. Det stiller andre krav til grundighet og nyansering enn det datidens tabloidjournalistikk noen ganger kunne representere.
– Hva er dine tips til årets sommervikarer?
– Nyt det, det er sabla gøy. Og sug til deg alt av inntrykk. Det kommer du til å ha bruk for i alle jobber fremover. Og husk at det viktigste ikke er å sitte på desken, men å reise ut og møt ekte mennesker - gjør observasjoner.
– Det er slik den mest differensierende journalistikken skapes i et mediemarked hvor teknologien preger oss. Å møte folk går aldri av moten, uansett hvor mye generativ AI som utvikles. Og møtene har du med deg for livet, de gir deg et skattkammer av klokskap.