I fjor høst samarbeidet NRK og lokalaviser landet rundt om valgsendinger, debatter og meningsmålinger.
Noen steder har de lokale mediekanalene tatt dette enda lenger. I Troms samarbeidet NRK og regionavisa Nordlys både om teknikk - og journalistikk.
Og etter valget har de tatt det nye skritt videre. Nordlys-redaktør Anders Opdahl presenterte samarbeidet under NRKs «bransjemøte om mediemangfold» på Marienlyst onsdag forrige uke:
På Nordlys.no får du nå en boks ganske langt oppe på forsida, der du kan se siste nyhetssendinger fra NRK Troms og Oddasat, uten å forlate Nordlys-fronten.
Leseren får også en opplisting av de fem siste sakene fra NRK.no/Troms, som leder deg bort fra Nordlys og til den aktuelle saken på NRK.
LES MER fra «mangfoldsmøtet» i disse sakene på Medier24:
- Vi får et større tilbud, NRK får flere seere. Det må jo være halleluja for alle, når vi er så grei at vi distribuerer dette innholdet!, sa Opdahl til redaktørene i salen.
Men det ligger også en dypere begrunnelse bak: Gjennom å «gi bort» deler av trafikken, er tanken at Nordlys.no med det sørger for å fortsatt være størst:
- Når NRKs innhold ligger integrert som en del av totalopplevelsen vår, blir ikke NRK en «trafikkmessig distraksjon» for Nordlys. Det er viktig for Nordlys å fortsatt være størst, og vi er helt avhengig av brukerbetaling framover. Og for å ha en «butikk» å selge innholdet vårt på, må vi ha en posisjon i økosystemet. Her kan NRK være en viktig samarbeidspartner for å styrke det norske mediemangfoldet, mente Anders Opdahl.
Han tok samtidig brodden av noe av kritikken man kunne vente seg: Hva da med andre kommersielle konkurrenter?
I en by og en landsdel med flere nettaviser. Et spørsmål som i møtet ble løftet fra Rune Hetland, generalsekretær i Landslaget for lokalaviser. Og ja, svarte Nordlys-sjefen:
- Selvsagt må også iTromsø, Altaposten og andre kunne gjøre dette. Og hvis de vil ha teknologien vi har utviklet, ja, så kan de få det free of charge!
Samarbeidet i nord ble også omtalt i denne ukasFripenn fra Sven-Egil Omdal.
Skapte bråk i NRK
Presentasjonen av samarbeidet i nord, kom altså på et bransjemøte med både kritikk til NRK, og en ånd der aktørene så ut til å ville samarbeide mer.
Før Opdahls presentasjon av siste skritt i nord, presenterte Nordlys og NRK samarbeidsånden som regjerte under valgkampen i høst.
Da var samarbeidet så godt at det skapte kontroverser internt i kanalen, fortalte nyhetssjef Nina Einem i NRK Troms:
- Vi samarbeidet ikke bare om teknikken, men også om journalistikken. På noen saker satte vi dagsorden sammen, jobbet på lag og hadde nærmest felles reportasjeledelse.
- Det ble litt kontroversielt i NRK-sammenheng. Jeg ble litt overrasket over hvor sterke reaksjoner det kom, og at vi ikke skulle samarbeide med konkurrenter. Hos oss så vi mer oppsidene, sa hun.
Tanken fra nord er at dette kan gjøres på innhold som uansett er fellesstoff, og som gjennom samarbeid dermed blir bredere og bedre.
Slik omtalte Nordlys-sjef Opdahl også det:
- Ved å jobbe sammen på denne måten, kan vi tilføre et prosjekt ressurser som gir en helt annen, multimedial kraftfull opplevelse. Det vil vi gjerne ha mer av, sa han.
- Da frigjør vi samtidig ressurser til å bruke journalistiske krefter på andre saker. Det gir mediemangfold i praksis, mener Opdahl.
Men man skal ikke samarbeide på alt, understreker både NRK og Nordlys. Å dele en videostrøm fra en pressekonferanse er en ting. Konkurrenter på det meste annet skal man fortsatt være.
Det understreket også NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen, som egentlig ikke er særlig bekymret:
- Det er en balansegang mellom mangfold og å bli enfoldig, men det ligger så sterkt i ryggmargen til oss alle at det tror jeg kommer til å gå bra, sa hun i møtet.
Samarbeid i distriktet kan også bidra til det som for hennes divisjon er et viktig mål:
- Hvis vi gjennom samarbeid kan løfte saker til et nasjonalt nivå, er det selvsagt veldig positivt, mener Gynnild-Johnsen.