Samarbeider tett i nord: Nordlys gir forsideplass til NRK Troms - med både TV-boks og siste nytt

Fra valgsamarbeid til egen NRK-embed på fronten. - Vi får et større tilbud. Og NRK får flere seere, sier Nordlys-redaktør Anders Opdahl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fjor høst samarbeidet NRK og lokalaviser landet rundt om valgsendinger, debatter og meningsmålinger.

Noen steder har de lokale mediekanalene tatt dette enda lenger. I Troms samarbeidet NRK og regionavisa Nordlys både om teknikk - og journalistikk.

Og etter valget har de tatt det nye skritt videre. Nordlys-redaktør Anders Opdahl presenterte samarbeidet under NRKs «bransjemøte om mediemangfold» på Marienlyst onsdag forrige uke:

Nordlys.no får du nå en boks ganske langt oppe på forsida, der du kan se siste nyhetssendinger fra NRK Troms og Oddasat, uten å forlate Nordlys-fronten.

Leseren får også en opplisting av de fem siste sakene fra NRK.no/Troms, som leder deg bort fra Nordlys og til den aktuelle saken på NRK.

LES MER fra «mangfoldsmøtet» i disse sakene på Medier24:

Gir bort trafikk for å være størst

Nordlys-redaktøren begrunner samarbeidet slik:

- Vi får et større tilbud, NRK får flere seere. Det må jo være halleluja for alle, når vi er så grei at vi distribuerer dette innholdet!, sa Opdahl til redaktørene i salen.

Men det ligger også en dypere begrunnelse bak: Gjennom å «gi bort» deler av trafikken, er tanken at Nordlys.no med det sørger for å fortsatt være størst:

- Når NRKs innhold ligger integrert som en del av totalopplevelsen vår, blir ikke NRK en «trafikkmessig distraksjon» for Nordlys. Det er viktig for Nordlys å fortsatt være størst, og vi er helt avhengig av brukerbetaling framover. Og for å ha en «butikk» å selge innholdet vårt på, må vi ha en posisjon i økosystemet. Her kan NRK være en viktig samarbeidspartner for å styrke det norske mediemangfoldet, mente Anders Opdahl.

Han tok samtidig brodden av noe av kritikken man kunne vente seg: Hva da med andre kommersielle konkurrenter?

I en by og en landsdel med flere nettaviser. Et spørsmål som i møtet ble løftet fra Rune Hetland, generalsekretær i Landslaget for lokalaviser. Og ja, svarte Nordlys-sjefen:

- Selvsagt må også iTromsø, Altaposten og andre kunne gjøre dette. Og hvis de vil ha teknologien vi har utviklet, ja, så kan de få det free of charge!

Skapte bråk i NRK

Presentasjonen av samarbeidet i nord, kom altså på et bransjemøte med både kritikk til NRK, og en ånd der aktørene så ut til å ville samarbeide mer.

Før Opdahls presentasjon av siste skritt i nord, presenterte Nordlys og NRK samarbeidsånden som regjerte under valgkampen i høst.

Da var samarbeidet så godt at det skapte kontroverser internt i kanalen, fortalte nyhetssjef Nina Einem i NRK Troms:

- Vi samarbeidet ikke bare om teknikken, men også om journalistikken. På noen saker satte vi dagsorden sammen, jobbet på lag og hadde nærmest felles reportasjeledelse.

- Det ble litt kontroversielt i NRK-sammenheng. Jeg ble litt overrasket over hvor sterke reaksjoner det kom, og at vi ikke skulle samarbeide med konkurrenter. Hos oss så vi mer oppsidene, sa hun.

 

Gir bedre innhold - og frigjører ressurser

Tanken fra nord er at dette kan gjøres på innhold som uansett er fellesstoff, og som gjennom samarbeid dermed blir bredere og bedre.

Slik omtalte Nordlys-sjef Opdahl også det:

- Ved å jobbe sammen på denne måten, kan vi tilføre et prosjekt ressurser som gir en helt annen, multimedial kraftfull opplevelse. Det vil vi gjerne ha mer av, sa han.

- Da frigjør vi samtidig ressurser til å bruke journalistiske krefter på andre saker. Det gir mediemangfold i praksis, mener Opdahl.

Men man skal ikke samarbeide på alt, understreker både NRK og Nordlys. Å dele en videostrøm fra en pressekonferanse er en ting. Konkurrenter på det meste annet skal man fortsatt være.

Det understreket også NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen, som egentlig ikke er særlig bekymret:

- Det er en balansegang mellom mangfold og å bli enfoldig, men det ligger så sterkt i ryggmargen til oss alle at det tror jeg kommer til å gå bra, sa hun i møtet.

Samarbeid i distriktet kan også bidra til det som for hennes divisjon er et viktig mål:

- Hvis vi gjennom samarbeid kan løfte saker til et nasjonalt nivå, er det selvsagt veldig positivt, mener Gynnild-Johnsen.

Powered by Labrador CMS