Tone Kunst fortsetter som regionredaktør for NRK i Nord-Norge.
Tone Kunst fortsetter som regionredaktør for NRK i Nord-Norge.

Stod ikke på søkerlista:

Tone Kunst (60) tenkte at NRK burde ansette noen yngre. Nå har hun likevel takket ja til å bli regionredaktør i nord

Dermed fortsetter hun etter et halvt års konstituering i stillingen - og 15 år som distriktsredaktør i Nordland. - Kom fram til at jeg har lyst til dette, sier Tone Kunst.

Publisert

- Skal jeg være dønn ærlig, så tenkte jeg opprinnelig at det ville vært spennende å få noen yngre inn. Ikke fordi jeg føler meg for gammel, men fordi jeg tror det hadde vært bra. Blant annet fordi de digitale utfordringene vi står overfor nå er det største og viktigste vi møter.

Det sier Tone Kunst, 60-åringen som nå er ansatt som regionredaktør for NRK i Nord-Norge. Hun har vært konstituert i stillingen siden før jul, da Anders Opdahl forlot den etter bare et halvt år i jobben.

Kunst stod ikke på verken første eller andre versjon av søkerlista. Men har nå på tampen av prosessen altså likevel takket ja til å fortsette i stillingen og ta jobben.

Les mer om søknadsprosessen i undersaken.

- Det har vært en prosess, og det er jo ikke uvanlig at det kan dukke opp nye navn. Og så kom jeg fram til at jeg har lyst på jobben. Men jeg måtte tenke meg grundig om, sier Kunst.

- Nå har jeg vært i stillingen en tid, blitt enda bedre kjent med kontorene - og ser masse muligheter for utviklingen i Nord-Norge. Jeg synes det er artig å være med på å forme framtida. 

 

- Skal levere «mer fra nord til hele landet»

Tone Kunst har lang erfaring fra NRK, og har siden 2002 vært distriktsredaktør i Nordland. Etter 15 år i den jobben får hun nå altså ansvaret for hele landsdelen.

- Hva skal NRK i nord bli framover?

- Vi skal levere mer fra nord til hele nasjonen. Og ha godt tilbud til publikum i nord. Samtidig som folk skal bli oppdatert, jobber vi med å gå enda mer i dybden og innhold vi bruker tid på.

- Men hvordan skal du få til mer dybde, når nesten alle er bundet opp til vakter og turnus?

- Det betyr at noen i perioder ikke skal gå i turnus. Siden før jul har vi samlet folk fra både Nordland, Troms og Finnmark til en felles gruppe - vi kaller den ikke gravegruppe, men de skal jobbe med egensaker og mer tidkrevende journalistikk, sier Kunst.

Framtida kan også by på mer samarbeid, både mellom de tre distriktskontorene og sammen med andre mediehus i nord.

Men noen store endringer i strukturen og antall plattformer, ser hun ikke for seg: Nordland, Troms og Finnmark har i dag hver sin radiosending og egne nettsider. Nordland har egen TV-sending, mens Troms og Finnmark har felles sending.

- Det er ingen planer om det per i dag. Men vi gjør endringer hele tida, og det er ikke mange dager siden vi varslet endringer i sendeskjemaet. Så følger vi selvsagt med på andre ting i samfunnet som kan få konsekvenser for oss - som regionreformen. Omstilling er en konstant tilstand-

 

- Fremoverlent og digital

Nordlending og distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK sier at valget falt på Tone Kunst fordi man trengte en erfaren leder:

- Vi hadde behov for hennes brede kompetanse og erfaring. Hun kjenner Nord-Norge godt. Vi har store ambisjoner på vegne av programproduksjonen fra landsdelen, og jeg tror hun er den riktige til å bygge dette opp.

Kunst antydet selv at hun trodde NRK trengte noen yngre til å ta over roret. Men Gynnild-Johnsen vil ikke bruke alderen mot den nye regionredaktøren:

- Jeg er ikke opptatt av alder, men av at folk leverer. Og jeg har på ingen måte erfart at voksne folk ikke gjøre det. Det handler om hva du kan og hvilke ambisjoner du har, aldersrasisme er jeg sterkt i mot, sier Gynnild-Johnsen.

- Tone er fremoverlent, sterk digitalt og har alle forutsetninger for å gjøre den veldig god jobb.

 

Hele landsdelen som kontor

Da stillingen som regionredaktør ble utlyst, var arbeidssted Tromsø. NRK Troms har det største kontoret av de tre, og her ligger også det meste av programproduksjonen som også lager innhold og TV-programmer for hele landet.

Tone Kunst bor og jobber i Bodø, og distriktsdirektøren har ingen planer om å tvangsflytte henne til å melde adresse Tromsø.

- Hun kommer til å være mye til stede i både Tromsø, Bodø og Alta, og kommer nok til å være mye på farta, sier Grethe Gynnild-Johsen.

Kunst selv omtaler det også som en reisestilling, hvor hun dessuten også jevnlig vil møte i Oslo.

- Men hvor vil du være mest - Bodø eller Tromsø?

- Her vil nok hver uke være forskjellig, det er vanskelig å gi noe endelig svar på det. Men dette er ikke noe spørsmål om Bodø eller Tromsø, men hele landsdelen, sier den ferske regionredaktøren.

60-åringen går dermed til en post med mange reisedager, og så absolutt ingen retrettstilling:

- Jeg er vant til å jobbe, og det kommer jeg nok aldri til å slutte med - uansett hvor gammel jeg blir!

 

 

NRK varsler flere endringer på TV. Her representert ved distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK.
NRK varsler flere endringer på TV. Her representert ved distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK.

- Det kan hende vi burde gjort noen formelle grep, sier distriktsdirektøren. Ansatte søker som ikke stod på søkerlista

Tone Kunst (60) stod ikke på søkerlista etter verken første eller andre søknadsfrist, men fikk altså NRK-jobben som regionredaktør for Nord-Norge.

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen sier dette om prosessen:

- I enhver søknadsprosess så vil det være slik at man vurderer søkere og kanddiater opp mot hverandre. Det er fritt opp til oss å snakke med kandidater, og er ikke tvunget til å ansatte de vi har på søkerlista.

- Men en offentlig eid virksomhet som NRK skal følge offentligetsloven. Hvorfor ble det ikke satt ny søknadsfrist og laget en oppdatert søkerliste?

- Det kan hende at vi skulle gjort noen formelle grep, men det ble altså ikke gjort.

- Fordi man ikke ville lyse den ut for tredje gang?

- Det ble nå bare ikke gjort. Og dette er ikke noe vi har fått noen tilbakemeldinger på, sier Gynnild-Johnsen.

- Men NRK skal selvsagt forholde seg til spillereglene. Vi har hatt en grundig og reell prosess, og det tror jeg også søkerne har opplevd det som.

- Tone Kunst søkte aldri på jobben - måtte du overtale henne?

- Det har ikke vært noen skjult agenda her. Det har avtegnet seg tydelig hvilken type leder vi har behov for nå, og så fikk hun et konkret spørsmål som hun nå har takket ja til.

 

  • PS! Rekrutteringen betyr at en av regionredaktørens første oppgaver blir å ansette sin egen etterfølger; distriktsredaktør i Nordland. Her har Eivind Undrum Jacobsen vært konstituert det siste halve året. 
Powered by Labrador CMS