- Det er ikke nødvendig av Klungtveit å snakke usant. Jeg trodde han var en etterrettelig journalist

- Vi snakket med flere som bodde i området. Og mange som ikke ønsket å stille opp, svarer Anders Magnus på kritikken fra Filter Nyheter og Harald Klungtveit.

Publisert Sist oppdatert

Debatten rundt Dagsrevyens reportasjer fra Stockholms forsteder våknet til live denne uka, etter at Filter Nyheter lagde «sin versjon» av stemningen i byen.

Og gjennom Medier24 fredag morgen kritiserte NRK og Anders Magnus.

Filter-redaktør Harald Klungtveit sier blant annet:

 – Vi syntes det var påfallende at Dagsrevyen ikke viste et eneste intervju med noen som faktisk lever sine liv i disse forstedene. Hele reportasjen var veldig på politiets premisser, mens beboerne kun ble filmet på avstand og gjennom bilvinduer i fart, nærmest som om det var livsfarlig å kontakte dem.

Og på spørsmål fra Medier24, synes ikke Anders Magnus noe om den beskrivelsen:

- Det er selvsagt fint at Filter kommer etter Dagsrevyen og lager reportasjer i disse områdene, det er fint at vi kan inspirere dem.

- Men jeg syns jo ikke det er nødvendig av Klungtveit å snakke usant. Jeg trodde han var en journalist som var etterrettelig. Han sier at Dagsrevyen ikke snakket med folk i disse forstedene - dette er jo fakta som ligger åpent og som alle kan sjekke, svarer Magnus kontant.

Se reportasjen fra NRK selv:

Anders Magnus viser blant annet til intervjuer med Nalin Pekgul, som har bodd i området i 30 år, og Mahmoud Aldebe, en representant for en av områdets største moskeer.

- Pekgul har bodd der i 30 år - hun vet absolutt hvordan det er å bo der. Dette var med på Dagsrevyens reportasje. Vi hadde også en lengre versjon av intervjuet med henne i en egen nettartikkel. 

- Og skal man debattere, så får man holde seg til fakta.

- Du mener Klungtveit farer med usannheter. Hvorfor gjør han det?

- Det vet jeg ikke, men det må jo være opp til ham å kontrollere at det han sier stemmer, sier Magnus. 

Harald Klungtveit kommenterer svaret fra Anders Magnus slik: 

- Jeg burde kanskje sagt ingen beboere utenfor eliten, for å være presis. Den ene kilden Magnus refererer til (Nalin Pekgul) er vitterlig ingen tilfeldig person i nabolaget, men en kjent samfunnsdebattant som satt i Riksdagen i åtte år og er trygt plassert i skravleklassen som blant annet islamkritiker. Den andre er en moskétopp. Dette bare understreker fraværet av vanlige husbybeboere og andre nyanseringer. 

Mange som ikke ville bli intervjuet

Den erfarne TV-journalisten sier videre at NRKs team forsøkte å intervjue flere folk «på gata», kafeer og i bybildet på dagtid - men det var ingen som ønsket å bli med på det.

- Hvis Klungtveit hadde kommet med et videokamera og prøvd å filme, ville han kanskje opplevd noe av det samme som vi gjorde. Det blir annerledes når man kommer med en skriveblokk i hånden, mener Magnus.

NRK-journalisten peker videre på at Filter Nyheter lagde en reportasje som går «bredere ut» om forholdene i forstedene. Magnus sier at NRKs fokus her var å se på trygghetssituasjonen for folk i områdene, og offentlige tjenestemenn på jobb.

- Selv om mange føler seg trygge og flertallet ikke er kriminelle, så ønsket vi å sette fokus på hvordan kriminelle og islamister holder kontroll på disse områdene, sier han.

- Og begrepet no go-soner, er nok også litt misforstått. Det handler ikke om at politiet ikke går inn i områder, men om at helsevesen og andre offentlige tjenester ikke drar dit uten politieskorte. Det kan selvsagt være et problem for dem som bor der, sier Anders Magnus.

- Viktig å påpeke hvordan pressen behandles

Anders Magnus holder fast på at NRKs journalistikk fra Stockholms forsteder har blitt en katalysator for en bredere dekning av temaet også i svenske medier. NRK-reporteren forteller at det var kanalen som spurte om å bli med politiet på jobb, og er ikke enig i at reportasjen er på «politiets premisser».

Men understreker samtidig at det ikke var noe mål - eller mulig - omtale hele samfunnsbildet i én reportasje:

- Politiet foteller om kriminalitet, våpenbruk og skyteepisoder. Man må kunne lage reportasjer om viktige tema, uten å fortelle om hele bildet i hver eneste reportasje - slik vi gjør det på alle samfunnsområder.

- I denne saken var fokuset vårt på trygghetssituasjonen for beboere, både med tanke på kriminelle og islamister. Og ikke minst situasjonen for kvinner, sier Magnus.

- Enn på jobb som journalist i disse områdene - følte du deg utrygg på dagtid i forstedene?

- Når jeg går rundt med kamera, ja - det ser du jo i reportasjen. Men jeg hadde ikke følt meg utrygg ved å gå inn på en kafe for å bestille meg en kopp kaffe, sier Magnus.

- Klungtveit kritiserer deg for at det ble oppmerksomhet på hvordan dere selv ble behandlet. Hva mener du om det?

- Hvis man skal ha en debatt om problemer i samfunnet, så må man ha tilgang for pressen. Hvis ikke pressen får fri tilgang, så er det selvsat et demokratisk problem.

- Og så kan vi ikke tvinge folk til å bli intervjuet. Men når vi går fredelig inn i en kafe hvor alle sier at det er greit at vi sitter og gjør et intervju, og så kommer det en gjeng maskerte menn og jager oss ut - så er det opplagt et problem for presse- og ytringsfriheten. Det håper jeg Klungtveit også er enig i, sier Anders Magnus.

Powered by Labrador CMS