Debatten rundt Dagsrevyens reportasjer fra Stockholms forsteder våknet til live denne uka, etter at Filter Nyheter lagde «sin versjon» av stemningen i byen.
Og gjennom Medier24 fredag morgen kritiserte NRK og Anders Magnus.
Filter-redaktør Harald Klungtveit sier blant annet:
– Vi syntes det var påfallende at Dagsrevyen ikke viste et eneste intervju med noen som faktisk lever sine liv i disse forstedene. Hele reportasjen var veldig på politiets premisser, mens beboerne kun ble filmet på avstand og gjennom bilvinduer i fart, nærmest som om det var livsfarlig å kontakte dem.
Og på spørsmål fra Medier24, synes ikke Anders Magnus noe om den beskrivelsen:
- Det er selvsagt fint at Filter kommer etter Dagsrevyen og lager reportasjer i disse områdene, det er fint at vi kan inspirere dem.
- Men jeg syns jo ikke det er nødvendig av Klungtveit å snakke usant. Jeg trodde han var en journalist som var etterrettelig. Han sier at Dagsrevyen ikke snakket med folk i disse forstedene - dette er jo fakta som ligger åpent og som alle kan sjekke, svarer Magnus kontant.
Se reportasjen fra NRK selv:
Anders Magnus viser blant annet til intervjuer med Nalin Pekgul, som har bodd i området i 30 år, og Mahmoud Aldebe, en representant for en av områdets største moskeer.
- Pekgul har bodd der i 30 år - hun vet absolutt hvordan det er å bo der. Dette var med på Dagsrevyens reportasje. Vi hadde også en lengre versjon av intervjuet med henne i en egen nettartikkel.
- Og skal man debattere, så får man holde seg til fakta.
- Du mener Klungtveit farer med usannheter. Hvorfor gjør han det?
- Det vet jeg ikke, men det må jo være opp til ham å kontrollere at det han sier stemmer, sier Magnus.
Harald Klungtveit kommenterer svaret fra Anders Magnus slik:
- Jeg burde kanskje sagt ingen beboere utenfor eliten, for å være presis. Den ene kilden Magnus refererer til (Nalin Pekgul) er vitterlig ingen tilfeldig person i nabolaget, men en kjent samfunnsdebattant som satt i Riksdagen i åtte år og er trygt plassert i skravleklassen som blant annet islamkritiker. Den andre er en moskétopp. Dette bare understreker fraværet av vanlige husbybeboere og andre nyanseringer.
Mange som ikke ville bli intervjuet
Den erfarne TV-journalisten sier videre at NRKs team forsøkte å intervjue flere folk «på gata», kafeer og i bybildet på dagtid - men det var ingen som ønsket å bli med på det.
- Hvis Klungtveit hadde kommet med et videokamera og prøvd å filme, ville han kanskje opplevd noe av det samme som vi gjorde. Det blir annerledes når man kommer med en skriveblokk i hånden, mener Magnus.
NRK-journalisten peker videre på at Filter Nyheter lagde en reportasje som går «bredere ut» om forholdene i forstedene. Magnus sier at NRKs fokus her var å se på trygghetssituasjonen for folk i områdene, og offentlige tjenestemenn på jobb.
- Selv om mange føler seg trygge og flertallet ikke er kriminelle, så ønsket vi å sette fokus på hvordan kriminelle og islamister holder kontroll på disse områdene, sier han.
- Og begrepet no go-soner, er nok også litt misforstått. Det handler ikke om at politiet ikke går inn i områder, men om at helsevesen og andre offentlige tjenester ikke drar dit uten politieskorte. Det kan selvsagt være et problem for dem som bor der, sier Anders Magnus.
- Viktig å påpeke hvordan pressen behandles
Anders Magnus holder fast på at NRKs journalistikk fra Stockholms forsteder har blitt en katalysator for en bredere dekning av temaet også i svenske medier. NRK-reporteren forteller at det var kanalen som spurte om å bli med politiet på jobb, og er ikke enig i at reportasjen er på «politiets premisser».
Men understreker samtidig at det ikke var noe mål - eller mulig - omtale hele samfunnsbildet i én reportasje:
- Politiet foteller om kriminalitet, våpenbruk og skyteepisoder. Man må kunne lage reportasjer om viktige tema, uten å fortelle om hele bildet i hver eneste reportasje - slik vi gjør det på alle samfunnsområder.
- I denne saken var fokuset vårt på trygghetssituasjonen for beboere, både med tanke på kriminelle og islamister. Og ikke minst situasjonen for kvinner, sier Magnus.
- Enn på jobb som journalist i disse områdene - følte du deg utrygg på dagtid i forstedene?
- Når jeg går rundt med kamera, ja - det ser du jo i reportasjen. Men jeg hadde ikke følt meg utrygg ved å gå inn på en kafe for å bestille meg en kopp kaffe, sier Magnus.
- Klungtveit kritiserer deg for at det ble oppmerksomhet på hvordan dere selv ble behandlet. Hva mener du om det?
- Hvis man skal ha en debatt om problemer i samfunnet, så må man ha tilgang for pressen. Hvis ikke pressen får fri tilgang, så er det selvsat et demokratisk problem.
- Og så kan vi ikke tvinge folk til å bli intervjuet. Men når vi går fredelig inn i en kafe hvor alle sier at det er greit at vi sitter og gjør et intervju, og så kommer det en gjeng maskerte menn og jager oss ut - så er det opplagt et problem for presse- og ytringsfriheten. Det håper jeg Klungtveit også er enig i, sier Anders Magnus.