Det er blitt noen uker siden NRK Dagsrevyens reportasje fra Stockholms forsteder, hvor politiet uttalte at «de er i ferd med å miste kontrollen».
Et av poengene med reportasjen var at NRKs reportere også ble kastet stein på av gjengene i Husby.
Men NRK snakket knapt med «vanlige innbyggere» i forstedene:
Det var primært én forsker og politiet som fikk komme til orde. Det ble rart, synes Harald S. Klungtveit, redaktør i nyetablerte Filter Nyheter.
- Vi syntes det var påfallende at Dagsrevyen ikke viste et eneste intervju med noen som faktisk lever sine liv i disse forstedene. Hele reportasjen var veldig på politiets premisser, mens beboerne kun ble filmet på avstand og gjennom bilvinduer i fart, nærmest som om det var livsfarlig å kontakte dem.
- Når Dagsrevyen skulle lage et strekk på ti minutter - et hav av tid i tv-sammenheng - ble det ekstra underlig med fraværet av nyanser, mener han.
Dagsrevyens reportasje trigget Filter-redaksjonen til å gjøre noe de hadde snakket om tidligere i år:
Dra til Sverige for å lage en kilderik reportasje fra det samme området. Det gjorde Klungtveit i forrige uke, sammen med kollega Pål Nordseth, til daglig redaktør for Filter Film og TV.
Sammen leverte de reportasjen Steinkasternes parlament, som ble publisert onsdag og siden er lest flere ti tusen ganger.
Det er relativt mye for et lite nettsted som Filter Nyheter.
- Og dere opplevde ingen steinkasting?
- Nei, men det hadde vi heller ikke forventet når vi jobbet fristilt fra politiet og henvendte oss til folk på en respektfull måte. Det er jo ikke farlig å oppholde seg i disse bydelene for deg og meg i det daglige. Jeg tror mange som så Dagsrevyens reportasje uten å ha vært der selv, fikk inntrykk av helt akutt utrygghet - selv om det kanskje ikke påstås direkte, sier Klungtveit.
Han beskriver bydelene - på overflaten - omtrent som å reise til noen av bydelene i Oslo (øst).
- Da vi dro til Sverige forventet også jeg at problemene skulle være mer visuelle gjennom døgnet, etter å ha lest politirapportene. Det er ikke vanskelig å finne åpent narkosalg, men det er det forsåvidt heller ikke i Oslo, sier han.
- Men NRK ble kastet stein på, vitterlig?
- Ja, og det skal jeg overhodet ikke bagatellisere: Det er alltid alvorlig når journalister får trusler. Men her syntes jeg kanskje reporterne gjorde seg selv til historien i litt for stor grad.
- Det gjøres også et stort poeng ut av en scene der de får ukvemsord mens de er med politiet på en pågripelse, men det er vel egentlig ikke så oppsiktsvekkende at kriminelle er negative til å bli filmet, mener Klungtveit.
Går grundig inn i saken
I Filters reportasje fra Sverige, går Klungtveit og Nordseth også inn i noen av de samme rapportene og materialet som NRK brukte i sin sak - om enn presenteres det i en litt annen ramme.
Samtidig er det på ingen måte noen naiv kosereportasje: Filters reportasje legger ikke skjul på at det er store utfordringer i disse samfunnene.
- Alle intervjuobjektene bekrefter at disse problemene finnes. Reportasjen er ikke kontrær til den virkelighetsbeskrivelsen. Det er enormt alvorlige situasjoner de ulike bydelene vil stå oppe i i lang tid.
- Men det vi kanskje ville litt til livs, var oppfatningen av at primærproblemet er horder av kriminelle som herjer i gatene i en kontinuerlig unntakstilstand, eller noe sånt. Det er jo ikke tilfellet, sier Klungtveit.
Og fortsette:
- Jeg har en mistanke om at NRK har gått i en klassisk felle etter å ha giret seg opp til å være modige eller motstrøms, og så ble det bare ensidig og ukritisk. Jeg reagerer også på narrativet om at Dagsrevyen nærmest har gravd opp noe som ikke var kjent selv for svenskene.
- Det samme faktagrunnlaget NRK brukte var for lengst bredt omtalt i de største mediene i Sverige og er i kjernen av den politiske debatten, legger han til.
«Bør ringe noen varselsklokker»
Med to reportere på en tredagers tur til Sverige, pluss utskriving og video og mange tusen tegn med tekst, har det fort gått med to ukesverk til reportasjen. Og det var en riktig prioritering, mener Klungveit.
Filter Nyheter følger heller ikke nyhetsbildet med siste nytt, men legger mer vekt på å gi leserne oversikten - sammen med undersøkende journalistikk.
Sverige-reportasjen er blitt godt mottatt, lest og delt, med mye positiv respons. Samtidig er Klungtveit opptatt av å ikke «opphøye» den til mer enn det er:
- Dette er jo helt ordinær journalistikk, der vi ikke engang gjorde særlig god research før vi dro, må jeg tilstå. Vi dro dit for å snakke med folk, uten noen spesiell vinkling i bagasjen. Hvis det nå har blitt et oppsiktsvekkende grep, så bør det kanskje ringe noen varselsklokker hos større redaksjoner enn vår, mener Klungtveit.
På sikt er ambisjonen å gjøre mer av dette, både ordinær og ekstraordinær journalistikk. Hva den neste store reportasjen blir, er for tidlig å si. Men Filter Nyheter har blant annet fått penger fra Fritt Ord til to prosjekter definert som undersøkende journalistikk.
Og snart skal redaksjonen blir flere enn én mann:
- Èn journalist til er definitivt på trappene. Og derfra så vil vi sakte utvide videre, er planen.