ELITEPAUSE: De politiske kommentatorene Anders Giæver og Frithjof Jacobsen sier «morna, Oslo-eliten» til fra Akersgata - alle fall for noen dager. Her fra toppetasjen på VG-huset.Erik Waatland
VG skal ta hele landet i bruk, lover Giæver og Joffen. Nå vinker de farvel til Oslo-eliten - til fordel for møter med «vanlige folk» i distriktet
(RING 1): VGs politiske kommentatorer Anders Giæver (55) og Frithjof Jacobsen (48) tar en uke elitepause fra Akersgata for å oppsøke «det norske rustbeltet».
VGs populære politiske duo Giæver & Joffen tar med seg mikrofonene sine og setter seg på tre ulike fly neste uke: Til Bergen, Trondheim og Tromsø.
Der skal de lage podkast, drikke øl og snakke med «vanlige folk» om stortingsvalget.
– Urettferdig å bli beskyldt for å være Oslo-elite
Kommentatorene vil ikke helt innrømme at det er prateklassens botsøvelse, etter å ha bommet på både Trump og Brexit, men denne gang skal i alle fall hele folket med.
– Dette blir høydepunktet i våre karrierer så langt - og det har fått det kledelige navnet «Giæver & Joffen tar hele landet i bruk», sier Jacobsen og blir avbrutt av kollega Giæver:
«Giæver og Joffen tar hele landet i bruk»
VGs politiske kommentatorer reiser til Tromsø, Bergen og Trondheim for å snakke om motmakt og politikk.
Tromsø - 29. august på Ølhallen med gjestene Egon Holstad, Skjalg Fjellheim og spinndoktorer fra toppnivået i norsk politikk.
Bergen - 30. august på Chagall med gjestene Mathias Fischer og Hilde Sandvik, med flere.
Trondheim - 31. august på Cafe Løkka med politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen, med flere.
Oslo - 8. september på Kulturhuset med gjester og forspill før partilederdebatten på NRK samme kveld.
– Dette gjør vi ene og alene fordi vi føler det er urettferdig å bli beskyldt for å være Oslo-elite, for vi er begge fra små bygder i Akershus og nå skal vi bruke den kunnskapen vi har ved å snakke med vanlige folk og reise ellers ut i landet.
– Hvordan blir dere tatt imot i det norske rustbeltet?
– Jeg er usikker på om vi kan kalle det rustbeltet, men vi kan kanskje møtes på halvveien og si at det er lett korrosjon, ler Joffen og fortsetter:
– Nei, det er vi ganske spent på da, for vi kryper ut av hulen vår i niende etasje i VG-huset for å møte folk. Ikke bare til i kulturhuset i Oslo, men Ølhallen i Tromsø, Chagall i Bergen og på Café Løkka i Trondheim.
Verdiskapning?
Leonard Cohen skrev så dypt at «There is a crack in everything / That's how the light gets in». Kanskje mente han at alt og alle er ufullkomne og at alle trenger lyset for å overleve og trives?
Så etter at de begge, to hvite menn som pusher femti, nå skal krype ut fra hvert sitt mørke hjørne, så kanskje de ser lyset i distrikts-Norge?
De får i alle fall motstand - for gjestene i Tromsø blir spinndoktorer fra politiske partier og Skjalg Fjellheim i Nordlys og Egon Holstad i iTromsø.
I Bergen møter de Mathias Fischer og Hilde Sandvik og i Trondheim kommer politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen.
– Vi drar ut på vegne av VG og stiller oss til disposisjon for å la oss bli trakassert og herja med av motmakta innen media. Men så håper vi at det er litt som en japansk fotmassasje, der det føles godt ut etterpå, sier Jacobsen.
– Hva håper dere å lære på turneen?
– Jeg har lyst til å lære hvordan man skaper verdier, så vi kan begynne med det her også. Også er vi glad i å snakke med folk, drikke øl og krangle om politikk og medier. Det er jo det morsomste vi vet, sier Giæver.
– Stikke fingeren i jorda og lukte på den
De har begge reist ganske mye rundt i Norge i valgkampen. Jacobsen fulgte blant annet Erna Solberg hele stortingsvalget 2013, noe som resulterte i boken «Prosjekt statsminister».
Det må prateklassen gjøre mer av, innrømmer dem begge.
– Det er helt klart en verdi å se et valg - og spesielt i Norge - utenfor Oslo. Det er veldig mye man ikke forstår av valg og mekanismer, før man kommer litt utenfor det etablerte. Grunnen til at man kanskje ikke ser valgresultater - enten det er Brexit eller Trump eller ting som skjer i landet, er at man er alt for lite ute. Man må stikke fingeren i jorda og lukte på den og ikke bare sitte på kontoret og lese og tenke og høre, mener 48-åringen.
– Så nå skal dere prøve å forstå Norge på disse tre dagene?
– Vi skal i alle fall gjøre vårt bittelille bidrag, men jeg tipper de som får mest økning i klokskap - det er oss selv, sier Jacobsen.
– Dette er hjelp til selvhjelp, ler Giæver.
Etter tre harde reisedager langs norske utposter, kan de gamle traverne puste lettet ut 8. september, for da er de tilbake i asfaltjungelen igjen. Der avsluttes rustbelteturneen i mer vante omgivelser i Kulturhuset - med gjester og forspill til partilederdebatten.