Medieforsker: «Reaksjonene kan styrke inntrykket Anundsen ønsker å skape av negative medier»

Stri strøm av Anundsen-parodier følger justisministerens PR-film. Men hva blir egentlig effekten?

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Mats Rønning): Anundsen-videoen får nettet til å bugne av parodier og harselas. Medieforsker Bente Kalsnes er usikker på effekten.

– Det er ikke godt å si hvordan videoen slår ut. Han har iallfall oppnådd massiv medieoppmerksomhet, sier Kalsnes, som er stipendiat ved Universitetet i Oslo og ekspert på sosiale medier.

Hun sier justis- og beredskapsministerens video bryter med medielogikken og formatet som vanligvis sikrer gjennomslag i sosiale medier.

– Videoer som lykkes på sosiale medier er som oftest korte, morsomme og godt redigerte. Dette er en lang og omstendelig video som er ufrivillig komisk og som attpåtil er lagt ut på en tradisjonell plattform, nemlig departementets egne nettsider.

Uklar effekt

Hvorvidt Frp-statsråd Anders Anundsen lykkes med å spre budskapet om alt han har fått til og som han mener mediene i for liten grad rapporterer, er hun usikker på.

– Jeg tror de færreste orker å se hele videoen. Dessuten innser de fleste at dette ikke er nøytral informasjon, sier Kalsnes, som beskriver videoen som «spesiell og veldig uvanlig».

– Det er sjelden vi ser videoer som dette, der en minister framstår som en journalist og intervjuer egne underordnede.

Kalsnes utelukker ikke at sarkastiske filmanmeldelser og ulike humorinnslag kan bidra til å skape sympati med Anundsen blant enkelte velgere.

– Reaksjonene kan styrke inntrykket Anundsen ønsker å skape av negative medier, sier hun.

Stort utvalg

Anundsens 30 minutter lange skrytevideo «Trygghet i hverdagen» er blitt kritisert for å bruke underordnede i embetsverket som sannhetsvitner om effektene av statsrådens og regjeringens prioriteringer.

Flere har vist til debatten fra 2009, da Anundsen selv kritiserte de rødgrønne for manglende forståelse for skillet mellom politisk ledelse og administrativt ansatte.

Men videoen har også avfødt en mengde humoristiske sleivspark, fra Sp-representant Geir Pollestad parodi fra Stortinget og Natt og Dags dubstep-remiks til mer eller mindre seriøse filmanmeldelser.

KrF-representant Anders Tyvand har diktet sang til ære for Anundsen, mens satirenettstedene virkelig har gasset seg, for eksempel Tante Ping som har samlet de ledende spørsmålene i statsrådens video.

– Jeg synes fortsatt at informasjonsfilmen fra departementet var en god idé. Jeg har hørt rykter om at det er en ære å bli parodiert, så det tar jeg ikke så tungt, sier Anundsen til NTB. 

Powered by Labrador CMS