Amund Trellevik fra NJ Frilans.
Amund Trellevik fra NJ Frilans.

NJ vil støtte solidaritetsarbeid - men ikke sende 2,5 millioner til Ukraina

Amund Trelleviks forslag om gi 2,5 millioner kroner til forfulgte journalister i Ukraina, Belarus og Russland ble nedstemt under Norsk Journalistlags landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres

Hvor mye Norsk Journalistlag (NJ) skal gi i støtte til forfulgte journalister grunnet krigen i Ukraina skapte debatt under landsmøtet denne uken.

NJ Frilans-delegat Amund Trellevik tok onsdag til orde for å bruke 2,5 millioner av solidaritetskontoen for å støtte forfulgte journalister i Ukraina, Belarus og Russland.

NJs solidaritetsfond var ved utgangen av 2022 verdt 4,5 millioner kroner.

I løpet av fjoråret delte NJ ut 708.000 kroner fra fondet.

Torsdag ble forslaget fra Trellevik nedstemt.

Flere NJ-medlemmer var skeptisk til å bruke en bestemt sum. De mener det blir å binde opp landsstyret, sekretariatet og det internasjonale arbeidet.

Det ble også påpekt at krigen i Ukraina lager ringvirkninger i verdensøkonomien og skaper utfordringer for journalister verden over.

Under møtet kom også ansvarlig for NJs internasjonale arbeid, Eva Stabell, på scenen og forklarte at NJ allerede gir støtte til journalister i Ukraina.

Torsdag tok Pål Hellesnes fra NJ Oslo til ordet for å gi 500.000 norske kroner i støtte til Ukrainske journalister.

– De siste dagene har gitt inntrykk om at NJ er delt i synet på å vise solidaritet med våre Ukrainske kollegaer. Det mener jeg ikke er tilfelle, sa Hellesnes.

Trellevik er klar på hva han mener om forslaget fra Hellsnes:

– Motforslaget er nærmest et kupp og har ikke tatt til seg det vi har spilt inn, sa Trellevik fra talerstolen rett før avstemningen.

Han er klar på at temaet er personlig.

– Jeg har hatt flyktninger i egen kjeller og måtte forklare til min sønn hva flyktninger er. Så nært er krigen. La klapp bli til handling, var budskapet fra Trellevik.

Under onsdagens festmiddag ble de ukrainske journalist-gjestene på landsmøtet klappet for.

Hellesnes gikk en siste gang på talerstolen for å påpeke at NJ jobber mye med solidaritetarbeid, et arbeid han selv har vært med å gjennomføre.

– Det kan være noen nå sitter og tror at vi ikke driver med internasjonalt arbeid. Det er urettferdig mot solidaritetsarbeidet til NJ. Jeg har aldri opplevd at vi har sagt nei til bruk av penger i solidaritetsarbeid. Vi sitter ikke å holder på pengene, men bruker dem når det kommer gode forslag, sa Hellesnes.

Også Hellsnes sitt forslag ble stemt ned.

Tirsdag kom NRKJ-delegat Hans Christian Eide med et forslag om å legge til et eget kapittel med navn «Samfunnsansvar».

Hensikten var å understreke at NJ skal prioritere internasjonalt støttearbeid. Eide ønsket derimot ikke å nevne konkrete summer eller spesifikk land.

– Landsstyret må ha den fleksibiliteten, sa Eide.

Også dette forslaget ble nedstemt.

I starten av februar i år ga redaksjonsklubben i Bergensavisen (BA) 10.000 norske kroner til kollegaer i Ukraina.

Det ble starten på Ukraina-stafetten, og redaksjonsklubben i VG ga 50.000 norske kroner.

For ordens skyld: Journalistene Endre Simonsen og Kristine Sterud er medlem av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS